Θαλασσοκόρακες αλλάζουν βάρδια για να επωάσουν τα αυγά τους [Βίντεο]

Το BirdLife Cyprus κατάφερε να τοποθετήσει πομπούς και κάμερες για να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα θαλασσοπούλια.

Article featured image
Article featured image


Στις αρχές του Μάρτη, το BirdLife Cyprus ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και ενός ειδικού στα θαλασσοπούλια από την Ελλάδα, εντόπισαν ενεργές φωλιές νεαρών θαλασσοκοράκων και τοποθέτησαν σε τέσσερα πουλιά πομπούς GPS για να μάθουν περισσότερα για τη συμπεριφορά τους.

Το ταξίδι της ομάδας ξεκίνησε με βαρκάδα σε δύο βραχονησίδες, όπου φωλιάζουν τα συγκεκριμένα θαλασσοπούλια και τοποθέτησαν κάμερες και τους πομπούς.

Χάρη στις κάμερες που εγκαταστάθηκαν στις φωλιές, καταγράφηκε η στιγμή που ένα ζευγάρι αλλάζει βάρδια για την επώαση των αυγών τους. Αυτό επιτρέπει στον ένα γονέα να ξεκουραστεί και να κάνει και κάποια βουτιά προς αναζήτηση τροφής, καθώς ο άλλος επωάζει τα αυγά. Αυτό διασφαλίζει ότι τα αυγά διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία, άρα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκκολαφθούν με επιτυχία.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Facebook, δείχνει τις εξελίξεις του εγχειρήματός τους.



Ο Θαλασσοκόρακας

Ο Θαλασσοκόρακας είναι ένα από τα μόλις τρία είδη θαλασσοπουλιών που φωλιάζουν στην Κύπρο. Το μεσογειακό υποείδος που απαντά στο νησί μας ανήκει στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά, που σημαίνει ότι έχει ανάγκη από ειδικά μέτρα για τη διατήρησή του.

Χάρη στο πρόγραμμα Πανδώτειρα - Natura 2000 το BirdLife Cyprus μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία αυτού του μοναδικού είδους. Καταγράφοντας τις κινήσεις τους, μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες του είδους και να συμβάλει έτσι στη διατήρησή του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ