Χθες, η ελληνική τηλεόραση μάς θύμισε ποιος πρέπει να είναι ο πραγματικός της ρόλος

Μια δημοσιογράφος και δύο παρουσιαστές σατιρικών εκπομπών δίκασαν και είπαν όσα σκεφτόμαστε όλοι μας για το έγκλημα στα Τέμπη.

Article featured image
Article featured image

Τη στιγμή που η τραγωδία στα Τέμπη μάς υπενθύμισε βίαια την εγκληματική αδιαφορία ενός κράτους που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους, γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να «πέσουν στα μαλακά» οι πραγματικά υπεύθυνοι. Και κάπως έτσι, με μια πρωτοφανή ευκολία, ενώ ακόμη κηδεύονται νεκροί, αρκετοί σπεύδουν να αποδώσουν το έγκλημα στο λάθος ενός ανθρώπου, προσπαθώντας να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες.

Σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του, ο Έλληνας υπουργός και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, απέδωσε το έγκλημα στα Τέμπη αποκλειστικά στον σταθμάρχη που όπως είπε έκανε «τρία συνεχόμενα λάθη», ενώ αρνήθηκε την ευθύνη της Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, κάποιοι δημοσιογράφοι, τοποθετήθηκαν επίσης δημόσια, χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την τραγωδία στα Τέμπη ως μια ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, όπως έγινε στο παρελθόν και με το οδικό δίκτυο, ήταν το παράδειγμά τους. Μόνο που στέριωμα μέσω ανθρωποθυσιών γνωρίζουμε να συμβαίνει μόνο στα δημοτικά τραγούδια.

Ευτυχώς, όμως, μέσα στη γενικότερη σύγχυση, υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις. Άνθρωποι με δημόσιο λόγο που εκφράζουν αυτά που κάθε νοήμων άνθρωπος σκέφτεται και αισθάνεται αυτές τις δύσκολες μέρες. Μέρες που δεν χωρούν ούτε βαρείς πολιτικούς λόγους ούτε επικοινωνιακά παιχνίδια. Μέρες που χωρούν μόνο πολλή ντροπή και ένα ειλικρινές κατέβασμα του κεφαλιού.

Χθες, μια δημοσιογράφος και δύο παρουσιαστές σατιρικών εκπομπών είπαν τα αυτονόητα και χρησιμοποίησαν τις κατάλληλες λέξεις για να τα εκφράσουν, αποφεύγοντας να κρυφτούν τεχνηέντως πίσω από αυτές.


Οι Ράδιο Αρβύλα


Οι Ράδιο Αρβύλα ήταν κόλαφος κατά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ορισμένων δημοσιογράφων για τη διαχείριση του ζητήματος, με τον Αντώνη Κανάκη σε πολλές των περιπτώσεων να μην μπορεί να συγκρατήσει την οργή του.



«Οι εκφράσεις όπως παπαγάλος που χρησιμοποιούνται ή τα συνθήματα που γράφονται στους τοίχους είναι λίγα. Όταν η δημοσιογραφία είναι υπάλληλος κομμάτων, καναλαρχών και διαφόρων άλλων συμφερόντων τότε γίνεται εχθρός της Δημοκρατίας.

Μη στενοχωριέστε θα βάλουν τα τσιράκια τους, θα επιτεθούν και σε εμάς, θα επιτεθούν σε εσάς. Γιατί μπορούν να δημιουργούν μια πλασματική πραγματικότητα. Όσο κι αν λέτε ότι βρέχει ενώ σας φτύνουν, δεν βρέχει. Σας φτύνουν. Όσο κι αν αύριο έχετε 200 site, 200 μικρούς δημοσιογράφους, πέντε εφημερίδες, φιλαράκια και κολλητούς και μπορείτε να τους βάλετε όλους να γράφουν αυτό που εσείς θέλετε, σας φτύνουν», είπε.



Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε ο Αντώνης Καναακης και κατά του Μητσοτάκη και του Κωνσταντίνου Αχ. Καραμανλή, για τις τοποθετήσεις τους μετά το τραγικό δυστύχημα

«Δε θα έπρεπε απλά να παραιτηθεί. Θα έπρεπε να συλληφθεί μαζί με τους προηγούμενους και όσους κυβέρνησαν. Αυτό σκέπτεται ο απλός κόσμος. Αλλά δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη από το νομικό πλαίσιο. Πρέπει να αλλάξει αυτό, πρέπει να αισθάνονται την ευθύνη οι κυβερνώντες. Αυτό που έπρεπε να κάνουν είναι το αυτονόητο, να υπάρχει ασφάλεια στις μετακινήσεις».

Ο Αντώνης Κανάκης κατακεραύνωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς σχολίασε τη συγγνώμη που ανάρτησε ο πρωθυπουργός στο Facebook για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς του το επέδειξαν οι επικοινωνιολόγοι του. «Όχι, η τραγωδία δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, είστε ανίκανοι. Δεν δέχομαι τη συγγνώμη σου. Ψάχνω να βρω έναν λόγο να την δεχτώ αλλά δεν βρίσκω», είπε προσπαθώντας να βρει λογική στην τραγωδία που ζουν 57 οικογένειες και μαζί τους όλοι μας. «Τι να την κάνουμε τη συγγνώμη σου ακριβώς;».


Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή:


Νίκος Μουτσινάς και Ράνια Τζίμα


Η τοποθέτηση του Νίκου Μουτσινά:

«Τώρα μιλάμε για μια καραμέλα, που λέγεται “ανθρώπινο λάθος”. Έχει χαθεί πια το μέτρο, μας λένε ό,τι να ‘ναι, τους κοιτάμε στα μάτια, υπάρχει πάντα μία “συγγνώμη”. Τρεις κυβερνήσεις, πάρα πολλοί υπουργοί, κανείς δεν ασχολήθηκε, κανείς δεν θα ασχολιόταν αν δεν γινόταν το δυστύχημα…

Μιλάμε για ένα κομμάτι που λείπει: την πρόνοια. “Ανθρώπινο λάθος” είναι που κατεβήκαμε εδώ, να φοβάσαι να βρέξει, να χιονίσει, να ταξιδέψεις, συμβαίνει να ξαναφοβηθείς για τη ζωή σου. Όλα αυτά, καταλαβαίνετε, σκάνε ένα ένα. Ρε παιδιά τι γίνεται; Δεν φταίει μόνο ένας. Νιώθω ένα αδιέξοδο, παρόλα αυτά θα πρέπει κάτι να γίνει.

Τα άκουσε και ο σταθμάρχης, ο οποίος έκανε λάθος, ναι. Δεν λέμε ότι δεν έκανε λάθος, προς Θεού. Αλλά κάναμε focus σε αυτό, γιατί; “Ηλικιωμένος, γκριζομάλλης, τον βάλανε, με έξι μήνες… Μπορεί να είναι με ρουσφέτι, ναι…

Βγήκε ο πρωθυπουργός, σαν να είναι πάλι κορωνοϊός, γιατί είναι ίδια φάτσα. Ο επικοινωνιολόγος πρέπει να αλλάξει. Αλλάξτε τον, πρωθυπουργέ! Βγαίνετε το ίδιο, ό,τι και να γίνει. Είτε είναι κορόνα, είτε ατύχημα, είτε βιασμοί, είναι ένα ίδιο πρόσωπο, πολύ στεναχωρημένο. Αν δεν το αντέχετε, μπορείτε να παραιτηθείτε. Όχι μόνο ο πρωθυπουργός, όλοι. Είναι ανθρώπινο να πούμε ότι δεν μπορούμε. Ας έρθει κάποιος που μπορεί…

Συμβαίνει συνεχώς. Γίνεται κάτι. Κάποιος απολύεται, κάποιος παραιτείται για να γίνει όλο το εφέ. Ο άλλος που παραιτήθηκε, επαναλαμβάνω, πάλι θα είναι στο ψηφοδέλτιο…. Και μετά ένας Πρωθυπουργός περίλυπος, χαμηλά το κεφάλι, του δίνουν κι οδηγίες πού να κοιτάει για να φαίνεται στεναχωρημένος και να λέει “αυτό έγινε και χίλια συγγνώμη”».



Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega απασχόλησε με αφορμή τον διάλογο που είχε με τον Μάκη Βορίδη το βράδυ της Δευτέρας (6/3) για την τραγωδία των Τεμπών.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρείτε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για να ζητήσετε την ψήφο των πολιτών;», ρώτησε η Ράνια Τζίμα τον Υπουργό Εσωτερικών αναφερόμενη στις επερχόμενες εκλογές και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Βορίδης: «Η Ν.Δ. έχει μια θητεία 3,5 χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα έγιναν πολλά καλά, αλλά υπήρξαν και αστοχίες και υπάρχουν ευθύνες».

Στο σημείο αυτή, η Ράνια Τζίμα διέκοψε τον Μάκη Βορίδη λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι λέγοντας αστοχίες εννοείτε αυτήν την περίπτωση».

Ο Μάκης Βορίδης συνέχισε καταλήγοντας: «Όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν από τους πολίτες. Όλα όμως».

Η Ράνια Τζίμα απάντησε με ένα ξερό «μάλιστα» και μια γκριμάτσα που… τα είπε όλα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ