Ο Βασίλης μάς εξηγεί πώς το πάθος του για την υγιεινή ζωή μετατράπηκε σε μια επιτυχημένη start up

Η Freyia Labs έφερε επανάσταση στη βιομηχανία προβιοτικών, λειτουργικών τροφίμων και ποτών.

Article featured image
Article featured image

Στην καρδιά της Freyia Labs βρίσκεται η βαθιά αγάπη για την καλλιέργεια, ένα ταξίδι που ξεκινά από μια νεανική γοητεία για τα μανιτάρια και το τσίλι, και μετατρέπεται σε μια υποσχόμενη start up που εμβαθύνει στην ιστορία της φυτικής προέλευσης αγγίζοντας κάθε πτυχή της.

Ο Βασίλης Ιωσήφ (Vas Joseph) και η σύντροφός του Γκρέτα Σκεμαϊτέ αναζητούν λύσεις για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό μέλλον, από τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι την προμήθεια πρώτων υλών, φέρνοντας την επανάσταση στη βιομηχανία προβιοτικών με τις καινοτομίες τους βασισμένες σε μικροοργανισμούς. Χτισμένη σε πυλώνες βιωσιμότητας, η επωνυμία αποτελεί απόδειξη της δυνατότητας των Κυπρίων νέων και δημιουργικών ανθρώπων να συνδυάζουν τοπικές αποχρώσεις με παγκόσμιες φιλοδοξίες.

Για την πρωτοποριακή αυτή εταιρεία μάς μιλά ο Βασίλης Ιωσήφ που μαζί με την Γκρέτα ανοίγουν τον δρόμο για πρωτόγνωρες και φανταστικές εμπειρίες σε έναν κόσμο υγιεινής ζωής και σε πρωτοποριακές μεθόδους ζύμωσης που αξιοποιούν τη δύναμη των βακτηρίων, της μαγιάς και των μυκήτων για νόστιμες, ωφέλιμες και ζωντανές εναλλακτικές λύσεις σε προϊόντα διατροφής.

Η Freyia Labs αφιερώνεται και αφοσιώνεται σε μια επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, προσφέροντας καθαρές και βιώσιμες λειτουργικές λύσεις.



Πώς και πότε ξεκινήσατε να σκέφτεστε τη δημιουργία της εταιρείας σας;

Η ανατροφή μου στα πρώτα χρόνια της ζωής μου υπήρξε βαθιά επηρεασμένη από την επαγγελματική πρακτική του πατέρα μου στην ολιστική υγιεινή θεραπεία και την αποτοξίνωση. Μου εμφύσησε τις αρχές της υγιεινής ζωής με μια ολιστική προσέγγιση της υγείας. Η γοητεία που μου ασκούσαν τα φυτά και οι μύκητες με ώθησε να εμβαθύνω σε γεωργικές πρακτικές, εφαρμόζοντας μια επιστημονική μεθοδολογία και ελεγχόμενα περιβάλλοντα για καλλιέργεια πέραν της μιας δεκαετίας, ξεχωρίζοντας από τους συνομηλίκους μου που ασχολούνται κυρίως με τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία.

Έτσι, μοιραστήκαμε με τη σύντροφο της ζωής μου και συνιδρύτρια της εταιρείας, Γκρέτα Σκεμαϊτέ, μια κοινή δέσμευση για υγιή και βιώσιμη ζωή. Η ανησυχία μας προήλθε κυρίως από τα παραποιημένα προϊόντα που εντοπίζαμε στην αγορά, φορτωμένα με τεχνητά ή ανθυγιεινά συστατικά και διφορούμενους ισχυρισμούς υγείας, που μας προβλημάτισαν βαθιά ως νεαρή οικογένεια.

FamWhiteBack.jpg


Σε ένα σημείο καμπής, κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid το 2019, μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα που άλλαξε τη ζωή μου τέλη του 2018, καθώς χρειάστηκα χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη και στη συνέχεια υποχρεώθηκα να κλείσω την εταιρεία μάρκετινγκ, αποφάσισα να ανακατευθύνω την καριέρα μου. Το πάθος μου για τη ζύμωση, τη συντήρηση, την καλλιέργεια και τη δημιουργία υγιεινών, βιώσιμων προϊόντων διατροφής, γινόταν πραγματικότητα. Τότε ήταν που η Γκρέτα κι εγώ λάβαμε μια απόφαση - σταθμό που θα άλλαζε τη ζωή μας για πάντα, ξεκινώντας αυτό το ουσιαστικό ταξίδι με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.


H
παράδοση συναντά τις σύγχρονες τεχνικές


Ποιες είναι οι υπηρεσίες σας και σε ποιους απευθύνονται;

Η Freyia Labs αφιερώνεται και αφοσιώνεται σε μια επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, προσφέροντας καθαρές και βιώσιμες λειτουργικές λύσεις.

Η κορυφαία μάρκα μας MVP, η Fire Alchemy της Freyia Labs, ειδικεύεται στη δημιουργία υγιεινών και βιώσιμων χειροποίητων προϊόντων τσίλι. Επιπλέον, προσφέρουμε ποικιλία λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση, υγιεινά χειροποίητα τουρσιά, tempeh ως εναλλακτική επιλογή κρέατος, μια σειρά προϊόντων Koji όπως shio, shoyu, miso, amazake και τουρσιά Koji, εναλλακτικά είδη ξυδιού, ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως κομπούχα και νερό κεφίρ, καθώς και νάτο.

Η κάθετα ολοκληρωμένη προσέγγισή μας στον τομέα της γεωργίας μάς επιτρέπει να επιβλέπουμε ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, από τους σπόρους ως το τελικό προϊόν, διασφαλίζοντας διαφάνεια και υπευθυνότητα. Μέσω της συγχώνευσης παραδοσιακών αρχών και σύγχρονων τεχνικών ζύμωσης, αξιοποιούμε τη δύναμη των βακτηρίων, της μαγιάς και των μυκήτων για να δημιουργήσουμε μια ποικιλία από νόστιμες, πλούσιες σε προβιοτικά ή υγιεινές εναλλακτικές επιλογές τροφίμων και ποτών.

Τα προϊόντά μας έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά για άτομα που επιδεικνύουν ευαισθησία για την υγεία και το περιβάλλον και αναζητούν θρεπτικές και γευστικές εναλλακτικές λύσεις σε παραδοσιακές επιλογές τροφίμων.

Fire Alchemy - Freyia Labs 0.jpg



Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία της start up σας μέχρι σήμερα;

Δύο κομβικές στιγμές διαμόρφωσαν το ταξίδι μας στα εργαστήρια Freyia. Το πρώτο ήταν η ανθεκτικότητά μας εν μέσω προσωπικών αποτυχιών, τροφοδοτώντας το πάθος μας για τη δημιουργία βιώσιμων, υγιεινών προϊόντων διατροφής. Το δεύτερο ορόσημο ήταν η εξασφάλιση μιας θέσης στο Κέντρο Καινοτομίας IDEA, με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου, παρέχοντας τους πόρους για να προωθήσουμε την αποστολή μας και να καινοτομήσουμε.

Market Team.JPG


Μια ελκυστική αφήγηση επωνυμίας


Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείτε για να προσελκύσετε τους πελάτες σας;

Η στρατηγική μας για την προσέλκυση πελατών στα Freyia Labs επικεντρώνεται στις βασικές αρχές της διαφάνειας, της υγείας και της βιωσιμότητας. Δίνουμε προτεραιότητα στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και ελκυστικής αφήγησης επωνυμίας που υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε εναλλακτικές λύσεις τροφίμων και ποτών καθαρών, υγιεινών, λειτουργικών ή πλούσιων σε προβιοτικά.


Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο/νέα που έχει μια ιδέα και θέλει να την υλοποιήσει;

Εάν είστε νέος/α με μια ιδέα και επιθυμείτε να την πραγματοποιήσετε, σας ενθαρρύνω να ξεκινήσετε ερευνώντας σχολαστικά την ιδέα σας και κατανοώντας το τοπίο της αγοράς. Αφιερώστε χρόνο για να εντοπίσετε πιθανά κενά ή ευκαιρίες στον κλάδο της επιλογής σας και να αξιολογήσετε τη σκοπιμότητα και τη ζήτηση για την ιδέα σας. Πρέπει να είστε παθιασμένος/η και να έχετε λόγο για να το κάνετε αυτό. Εγγραφείτε επίσης στο IDEA ή αναζητήστε υποστήριξη.

Η συνεργασία με το IDEA Innovation Center ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση της πορείας μας στα εργαστήρια Freyia.


Ο ρόλος του IDEA


Πώς σας βοήθησε η συνεργασία σας με το IDEA; Ποιες εμπειρίες ή γνώσεις αποκομίσατε;

Η συνεργασία με το IDEA Innovation Center ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση της πορείας μας στα εργαστήρια Freyia. Μέσω αυτής της συνεργασίας, έχουμε αποκτήσει ανεκτίμητη πρόσβαση σε πληθώρα πόρων, τεχνογνωσία και καθοδήγηση που έχουν ενισχύσει σημαντικά την κατανόησή μας για τον κλάδο και τις περίπλοκες διαδικασίες της λειτουργίας μιας επιτυχημένης startup.

Η καθοδήγηση και η υποστήριξη που παρέχεται από το IDEA Innovation Center μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις επιχειρηματικές μας στρατηγικές stream.

Ιστοσελίδα: http://freyialabs.com/

Canon 0071.jpg


Κάνε την ιδέα σου πράξη - Νέος κύκλος αιτήσεων στο IDEA


Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA της Τράπεζας Κύπρου, δέχεται νέες αιτήσεις από άτομα με καινοτόμες ιδέες που έχουν προοπτικές να μετατραπούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις, γνωστές ως startups. Μέσα από το εννέα μηνών Πρόγραμμά του IDEA, προσφέρεται σε κάθε startup ένα πλήρες πακέτο στήριξης για να ενισχυθεί το επιχειρηματικό της ταξίδι, όπως:

-€20.000 σε αρχικό κεφάλαιο (seed capital)

-Επιχειρηματική εκπαίδευση για τη δημιουργία της επιχείρησης.

-Καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένους επιχειρηματίες.

-Υπηρεσίες σε νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ & τεχνολογίας (ICT).

-Διασυνδέσεις με επιχειρηματίες (business development), δικτύωση (networking) και πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές (angel investors).

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2024.

Μάθετε περισσότερα:

Για κριτήρια και αιτήσεις στο www.ideacy.net

Για πληροφορίες

@ideacy (X, Instagram, LinkedIn, Facebook)

Tηλ: 22 128144

Email: info@ideacy.net

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ