Πώς οι έντονες ημικρανίες ενός άντρα συνδέονται με το άψητο μπέικον που συνήθιζε να τρώει

Μια σπάνια ιατρική περίπτωση.

Article featured image
Article featured image

Σε επίσκεψή του σε κλινική, ένας 52χρονος άνδρας παραπονέθηκε για ημικρανίες. Είχε ιστορικό, ωστόσο μετά την εξέταση του από επαγγελματία υγείας, το πρόβλημα εντάθηκε.

Οι ημικρανίες ήταν πιο συχνές και πιο έντονες και οι θεραπείες έπαψαν να τον βοηθούν. Επέστρεψε στην κλινική για να πει πως είχε επιδεινωθεί και ο πόνος που αισθανόταν, στο πίσω μέρος του κρανίου του.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση που έγινε στο American Journal of Case Reports, σε αξονική τομογραφία αποκαλύφθηκε πως είχε αξιοσημείωτο σύμπλεγμα κύστεων στην κάτω δεξιά γωνία του εγκεφάλου του. Του έκαναν αμέσως εισαγωγή, με τη μαγνητική τομογραφία να αποκαλύπτει και άλλες κύστες σε άλλα σημεία του εγκεφάλου, καθώς και οίδημα.

skynews-american-journal-of-case-reports_6489312.jpg


Η κατανάλωση αυγών ή προνυμφών T. solium οδηγεί συχνότερα σε μια κατάσταση που ονομάζεται ταενίαση (μικροί κλειστοί σάκοι ή κύστες των προνυμφών του σκουληκιού συσσωρεύονται στα έντερα ενός ατόμου). Ο εν λόγω, ανέπτυξε κυστικέρκωση, εκδοχή της λοίμωξης κατά την οποία οι κύστες ενσωματώνονται σε διαφορετικό ιστό -όπως ο μυς ή ο εγκέφαλος.

Όταν ενσωματώνονται στο νευρικό σύστημα, η κατάσταση ονομάζεται νευροκυστικέρκωση. Προκαλεί συχνότερα πονοκεφάλους και επιληπτικές κρίσεις, με το τελευταίο σύμπτωμα να βιώνει έως και το 80% των ασθενών. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων συνήθως εξαρτάται από τις δομές και τους ιστούς του εγκεφάλου που έχουν μολυνθεί από τα σκουλήκια.

Ωστόσο, ο 52χρονος δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα, ούτε είχε επισκεφτεί φάρμα, ενώ το σπίτι του ήταν μοντέρνο.

Πώς δικαιολογούνταν έτσι, η μόλυνση ιστών που, ειρήσθω εν παρόδω, συχνά προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων ή ποτών μολυσμένων από αυγά σκώληκα (τα λαχανικά είναι η σημαντικότερη πηγή);

Ο ασθενής είπε πως είχε τη συνήθεια να τρώει άψητο μπέικον για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Τρόφιμο που οι συστάσεις αναφέρουν πως πρέπει να μαγειρεύεται σε τουλάχιστον 63 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από προνύμφες του Taenia solium, μιας ταινίας που συνήθως προσβάλλει τους χοίρους. Μπορεί να μολύνει ανθρώπους, όταν καταναλώνουν χοιρινό κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί καλά.

Μετά από έγκαιρη θεραπεία με αντιπαρασιτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ο άνδρας επέζησε από τη μόλυνση του εγκεφάλου.

Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με φάρμακα που μείωσαν το μέγεθος των παρασιτικών βλαβών, γεγονός που βελτίωσε επίσης τους πονοκεφάλους του.


Με πληροφορίες από news247.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ