«Μόνο πρόβλημα των Μοναχών, το σεξουαλικό»

Όταν ο τέως Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β', τα έλεγε, οι υπόλοιποι δεν ξέραμε τι είναι τα πτι φουρ και οι κρέπες.

Article featured image
Article featured image

Πριν προχωρήσουμε στο προκείμενο, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως καθ’ ουδένα λόγο δεν είμαστε οπαδοί της ρήσης «οι νεκροί δεδικαίωνται» ούτε φυσικά παραγνωρίζουμε τα στραβά και τα ανάποδα του μακαριστού τέως Αρχιεπισκόπου, τα οποία ήταν ουκ ολίγα. Ωστόσο, εάν ένα πράγμα του αναγνωρίζουμε ήταν ότι δεν φοβόταν να συγκρουστεί ούτε και να πει αυτό που ήθελε και πίστευε, όσο σκληρό ή δύσκολο και να ήταν. Και αυτό το χαρακτηριστικό δεν το απέκτησε εκ των υστέρων, το έφερε από νωρίς, από την περίοδο που ήταν Μητροπολίτης Πάφου.

Το 2017 είχαμε δημοσιεύσει στη CITY μία συνέντευξη που δόθηκε το 1989 από τον τότε Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο στο «Περιοδικό» και στη δημοσιογράφο Μαρίνα Στεφανίδου, με τον μακαριστό τέως Αρχιεπίσκοπο να δηλώνει μεταξύ άλλων, για το πώς αντιστεκόταν στις γυναίκες που τον έβλεπαν ως άντρα και όχι ως ιερωμένο, για τις ατασθαλίες στα μοναστήρια, γιατί επέλεγε τότε να διαμένει σε πολυτελή έπαυλη και όχι στην Μητρόπολη, τι μισθό παίρνει ως Μητροπολίτης, αλλά και τι κάνει με αυτά τα λεφτά.


Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Μονή Αββακούμ, και τον τέως Αρχιεπίσκοπο ο οποίος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα εξ αιτίας παλαιότερων δηλώσεών του ότι ο ίδιος δεν θα επέτρεπε να γίνονται «θαύματα» όσο ήταν αυτός στον αρχιεπισκοπικό θώκο, ανατρέξαμε ξανά σε εκείνη τη συνέντευξη, καθώς ο τίτλος που είχε δώσει τότε η δημοσιογράφος στη συνέντευξη, σήμερα 35 χρόνια μετά, τρομακτικά επίκαιρος.


xrysos20_0_0.png



«Μόνο πρόβλημα των Μοναχών, το σεξουαλικό»

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο τότε Μητροπολίτης Πάφου, ανέλυε το σκοπό έλευσης του ανθρώπου στον πλανήτη, εξηγώντας μάλιστα πως ο μοναχικός βίος μπορεί πιο εύκολα να επιτελέσει αυτό το σκοπό, καθώς δεν αποσπάται από τα προβλήματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν όλους εμάς της κοσμικής ζωής. Μάλιστα, σε μία έκρηξη αφοπλιστικής ειλικρίνειας, ο τότε Μητροπολίτης Πάφου, διευκρίνισε πως το μοναδικό πρόβλημα που έχουν να διαχειριστούν οι μοναχοί είναι οι σεξουαλικές τους ορμές. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, ξεκαθάρισε πως επειδή πρόκειται για γενετήσιο αίσθημα, ορμή, δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, παρά μόνο να εξευγενιστεί.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το πώς εξευγενίζεται η σεξουαλική ορμή, ο τέως Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως είναι θέμα μυαλού και φυσικά της χάρις του Θεού: «Εάν ένας νέος μοναχός σκέφτεται συνεχώς το γενετήσιο αίσθημα, δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει μία πνευματική και αγνή ζωή», δήλωνε. Ενώ σε επόμενη, αντίστοιχη ερώτηση, απάντησε πως σε αυτόν τον αγώνα, ένας μοναχός πρέπει να έχει δίπλα του ανθρώπους σοβαρούς και πνευματικούς που ξέρουν να αγαπούν, ώστε να τον στηρίζουν σε όλη αυτή τη διαδικασία της αποχής.

Κι αν κατά τη διάρκεια της θητείας του, μπορούσες να του προσάψεις πολλούς χαρακτηρισμούς, σίγουρα κανείς δεν θα μπορούσε να τον αποκαλέσει «εκ των υστέρων προφήτη».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ