Αναγνωρίζετε αυτό το εμβληματικό κτήριο;

Βρισκόταν σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Λευκωσίας και την περίοδο της ακμής του, δεν υπήρχαν έφηβοι, νέοι και μεγαλύτεροι που δεν πέρασαν απ' εκεί.

Article featured image
Article featured image

Το 1907, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του, ο κινηματογράφος στην καρδιά της Λευκωσίας. Οι μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου, της Αστικής Σχολής και οι μαθήτριες του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης, ήταν οι πρώτοι τυχεροί που είδαν τις κινούμενες εικόνες στο πανί του θεάτρου Παπαδοπούλου. Αργότερα, ο Νίκος Μ. Κυπριανού - πρωτοπόρος του κινηματογράφου στην Κύπρο- άνοιξε τον πρώτο κινηματογράφο στο νησί με την ονομασία «Αστέρ-Πατέ». Ο ενθουσιασμός του κυπριακού λαού ήταν απερίγραπτος με αποτέλεσμα σταδιακά να «ξεφυτρώνουν» παντού στο νησί σινεμά, αποτελώντας τόπο συνάντησης και ένα από τα σημαντικότερα μέρη για ψυχαγωγία των κατοίκων του νησιού.

Μια ανάρτηση του Άθου Αγαπητού στη σελίδα «Η Λευκωσία του Χτες» παρουσιάζει το σινεμά Ντιάνα 3, το οποίο βρισκόταν στην οδό Στασικράτους, αλλά «κατεδαφίστηκε την εποχή που ο κινηματογράφος περνούσε μεγάλη κρίση λόγω της έλευσης του βίντεο», όπως αναφέρει δημοσίευμα της εποχής. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε κατεδαφίστηκε το κτήριο αν και φαίνεται από σχόλια κάτω από την ανάρτηση ότι λειτουργούσε μέχρι και τη δεκαετία του ‘80. Όπως επίσης αναφέρεται σε σχόλια κάτω από την ανάρτηση εκτός από το Ντιάνα 3 υπήρχε και το Ντιάνα 4, απέναντι από το Ζήνα Παλας, εκεί που βρίσκεται είναι το μεγάλο πάρκινγκ.

434199277_10160508453189086_1720111227631728581_n.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ