Αλλάζουν οι στίχοι τραγουδιού του Ισραήλ για την Eurovision 2024

Μετά από προεδρική παρέμβαση για να μην αποκλειστεί η χώρα από τον διαγωνισμό.

Article featured image
Article featured image

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ΚΑΝ με σημερινή του ανακοίνωση αποφάσισε να εγκρίνει μεταβολές στους στίχους των δύο επικρατέστερων τραγουδιών που επελέγησαν από την κριτική επιτροπή για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, ύστερα από σχετική παραίνεση του Προέδρου του κράτους, Ισαάκ Χέρτσογκ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Συγκεκριμένα, η διοργανώτρια EBU είχε προβάλει ενστάσεις για το περιεχόμενο του τραγουδιού με τίτλο «October Rain», επειδή έκρινε ότι ενέχει πολιτικά μηνύματα, τα οποία σαφώς παραπέμπουν στον πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα και κάλεσε την κρατική τηλεόραση της χώρας να αλλάξει τους στίχους διαφορετικά το Ισραήλ θα έπρεπε να αποκλειστεί από τον φετινό διαγωνισμό.

Το τελευταίο δεκαήμερο βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ της EBU και του ΚΑΝ, με τον ισραηλινό κρατικό φορέα να αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε μεταβολή στους στίχους του τραγουδιού.




Όπως αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΚΑΝ, «παρά τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ της ελεγκτικής επιτροπής της διοργανώτριας EBU και της εθνικής κριτικής επιτροπής, με κίνδυνο να απορριφθούν τα δύο επικρατέστερα τραγούδια που επελέγησαν, εν τέλει η κριτική επιτροπή αποφάσισε να αποδεχθεί τη σύσταση που απηύθυνε σε αυτήν ο Πρόεδρος του κράτους, Ισαάκ Χέρτσογκ, προτείνοντας να προβούμε στις δέουσες μεταβολές, που θα καταστήσουν δυνατή τη συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος δήλωσε ότι «ειδικά υπό τις παρούσες εξαιρετικές συγκυρίες, όταν όλοι όσοι μας εχθρεύονται επιδιώκουν τον αποκλεισμό της χώρας μας από κάθε διεθνή διοργάνωση, το Ισραήλ οφείλει να διατηρεί την δική του φωνή με θάρρος και υπερηφάνεια, και να συνεχίζει να σηκώνει ψηλά τη σημαία του οπουδήποτε στο εξωτερικό, ειδικά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς».

Αφού λήφθηκε η απόφαση για την υποχρεωτική αλλαγή των στίχων, το ΚΑΝ συνέστησε στους στιχουργούς των δύο επικρατέστερων τραγουδιών «October Rain» και «Dance Forever» να προβούν σε αλλαγές των στίχων, προκειμένου να εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή της EBU.

Ένα από τα δύο επικρατέστερα τραγούδια θα παρουσιαστεί σε ειδική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης το βράδυ στις 10 Μαρτίου, με ερμηνεύτρια την Έντεν Γκολάν.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ