Θυμάστε ποιοι ήταν οι πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές που μας εκπροσώπησαν στις Βρυξέλλες;

Το πιο πιθανόν είναι να μη θυμάστε, και να μην σας ενδιαφέρει κιόλας, αλλά εμείς ανακαλύψαμε ένα αφιέρωμα της εποχής και φυσικά σας το παρουσιάζουμε (μιας και εντοπίσαμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία).

Article featured image
Article featured image

Στις 9 Ιουνίου, στις διπλές εκλογές που θα διεξαχθούν στο νησί μας, οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδίοιηση, αλλά και στην Ευρωβουλή. Η φετινή θα είναι η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη Ευρωβουλευτών μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Οι πρώτες Ευρωεκλογές διεξήχθησαν στις 13 Ιουνίου του 2004 σε μια πρωτόγνωση για τους Κύπριους πολίτες εκλογική διαδικασία, μέσα από την οποία προέκυψαν τα έξι πρόσωπα που μας εκπροσώπησαν -για πρώτη φορά- στην Ευρώπη.

Σε ρεπορτάζ του «Περιοδικού», ημερομηνίας 18 Ιουνίου 2004, παρουσιάστηκαν οι πρώτοι Ευρωβουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Αδάμος Αδάμου (ΑΚΕΛ), Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (ΑΚΕΛ), Ιωάννης Κασουλίδης (ΔΗΣΥ), Παναγιώτης Δημητρίου (ΔΗΣΥ), Μάριος Ματσάκης (ΔΗΚΟ) και Γιαννάκης Μάτσης (Συνασπισμός για την Ευρώπη) φωτογραφήθηκαν για το περιοδικό και μοιράστηκαν με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κωνσταντίνου το όραμά τους ως Ευρωβουλευτές.

kentriki copy.png



«Λίγες ημέρες μετά την ανακήρυξή τους σε Ευρωβουλευτές τούς συναντήσαμε στα γραφεία τους ή τα σπίτια τους. Στους χώρους όπου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 14 Ιουνίου αλλά και από το προηγούμενο βράδυ, πηγαινοέρχονται οι ανθοπώλες με συγχαρητήριες ανθοδέσμες ενώ τα τηλέφωνα δεν σταματούσαν να μεταδίδουν συγχαρητήρια μηνύματα. Καταφέραμε να εισχωρήσουμε στο δύσκολο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας, μεταξύ τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων (…) Ο καθένας τους είχε ένα διαφορετικό όραμα, ένα σχετικά διαφορετικό στόχο για τη δράση του στα νέα καθήκοντα», αναφερόταν στο ρεπορτάζ του 2004.



«Εγώ και οι ασθενείς μου»

Πρώτος μίλησε ο γιατρός Αδάμος Αδάμου (ΑΚΕΛ). Έγνοια του ήταν οι ασθενείς του: «Να μην ανησυχούν οι ασθενείς μου. Θα είμαι κοντά τους τον χρόνο που θα είμαι στην Κύπρο».

adamos copy.png



«Για τον λαό»

Ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (ΑΚΕΛ), μέχρι τότε δεν είχε εμπλακεί ενεργά στην πολιτική, αφού ως κυβερνητικός υπάλληλος -σ.σ. ήταν Γενικός Διευθυντής του Υπ. Εσωτερικών- δεν ήθελε να εκφράσει τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Όπως είχε αναφέρει πήγε στην Ευρωβουλή με στόχο την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τον κυπριακό λαό.

kyriakos copy.png



«Ο Γκάλης»

Ο Ιωάννης Κασουλίδης (ΔΗΣΥ), που είχε προηγουμένως διατελέσει Υπουργός Εξωτερικων, κατάφερε να εκλεγεί στην Ευρωβουλή, κάνοντας μια ευφάνταστη προεκλογική εκστρατεία που είχε το σλόγκαν «Η καλύτερη ομάδα» και ένα σκίτσο που τον παρουσίαζε καλαθοσφαιριστή να καρφώνει στο αντίπαλο καλάθι - εξού και το προσωνύμιο Γκάλης που του «κόλλησαν» στο κόμμα.

kasoulides copy.png



«Ιππότης της Γαλλίας»

Στον Παναγιώτη Δημητρίου (ΔΗΣΥ), όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, θα απονεμόταν ο τίτλος του Ιππότη από τον τότε Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Η απόφαση είχε ληφθεί δύο μήνες πριν από τις εκλογές και αφορούσε τη μεγάλη προσφορά του για τη δημιουργία του Συντάγματος της Ευρώπης κατά την παρουσία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μετά το ταξίδι του στη Γαλλία ήταν έτοιμος να πετάξει για Βρυξέλλες και να εκπροσωπήσει την Κύπρο, ως ένας από τους πρώτους Ευρωβουλευτές.

panayiotis.png



«Ιατροδικαστική τέλος»

Ο διάσημος ιατροδικαστής, όπως χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ, Μάριος Ματσάκης είχε εκλεχθεί Ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΟ. Το 2003 είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο ως παρατηρητής πριν από την ένταξή της. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «η ιατροδικαστική θα είναι μάλλον το θύμα της εκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο».

matsakis copy.png



«Για την Κύπρο»

Ο Γιαννάκης Μάτσης, όπως αναφέρεται, υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ιδέας στην Κύπρο και κατάφερε να εκλεγεί με το δικό του κόμμα τον «Συνασπισμό για την Ευρώπη» ως ένας από τους έξι πρώτους Ευρωβουλευτές της Κύπρου. Στόχος του, όπως είχε πει, ήταν «η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου και τη στήριξη της προοπτικής η Ευρώπη να αναμειχθεί ενεργά στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

yiannakis copy.png



Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρο το ρεπορτάζ:

1 copy.png


2 copy.png

3 copy.png


4 copy.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ