«Ευχαριστώ την Αστυνομία Κύπρου για το πρόστιμο αξίας 80 ευρώ»

Πραγματικά την ευχαριστώ, γιατί ξεχάστηκα. Γιατί έτρεχα πέραν από το καθορισμένο όριο και θα μπορούσε να είχα τραυματιστεί, ή ακόμη χειρότερα να είχα τραυματίσει κάποιον άλλο που δεν έφταιγε.

 


Article featured image
Article featured image

Δεν θα με ακούσεις συχνά να λέω καλή κουβέντα για την Αστυνομία, ούτε για το σύστημα γενικότερα. Δεν ξέρω γιατί, ίσως είναι μια εσωτερική αντίδραση ενάντια σε οτιδήποτε μας επιβάλλει το κατεστημένο.

Ίσως πάλι μπορεί να είναι και όλα αυτά που κατά καιρούς ακούμε και διαβάζουμε για διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, για την άσχημη και αγενή συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες.

Για την κατάχρηση εξουσίας που πολλές φορές γίναμε μάρτυρες και κοιτούσαμε απλά, ανήμποροι να επέμβουμε και να αλλάξουμε έστω το παραμικρό.

Χθες ερχόμενος από Λεμεσό προς Λευκωσία, αργά το βράδυ ξεχάστηκα. Συνήθως είμαι πιο προσεκτικός ή εντοπίζω έγκαιρα τα μπλόκα της αστυνομίας και ελαττώνω γλυτώνοντας έτσι το πρόστιμο και τους βαθμούς ποινής. Χθες όμως δεν το πρόλαβα.

Σταμάτησα στην άκρη, με πλησιάζει η αστυνομικός με το ραντάρ και την ταχύτητα που είχα «Καλησπέρα, κύριε τρέχατε», έσκυψα το κεφάλι και με ένα χαμόγελο αμηχανίας έγνεψα καταφατικά. Έτρεχα.

Ο αστυνομικός που ήταν μαζί της, με πλησιάζει και αρχίζει να ζητά τα στοιχεία μου, μου εξηγεί τα διαδικαστικά και μου εκδίδει το εξώδικο.

Το παίρνω και εκείνος μου εύχεται Καλά Χριστούγεννα και να είμαι πιο προσεχτικός στο δρόμο.

Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα την ανάγκη να τον ευχαριστήσω για την ευγένεια του, για τον πληθυντικό, για την πραότητα που μου μίλησε.

Το έκανα, «Ευχαριστώ για την ευγένεια σας», και χαμογέλασε. Ανέβασα το παράθυρο και έφυγα.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι έκανε το αυτονόητο, ότι είναι δουλειά του να είναι ευγενικός, ότι επιβάλλεται. Όντως, αυτό έπρεπε να είναι το δεδομένο και τα άλλα οι εξαιρέσεις, όμως δεν είναι.

Και είναι καλό που και πού όταν εντοπίζουμε σωστούς επαγγελματίες να λέμε και ένα μπράβο, ένα ευχαριστώ.

Το λέω και για μένα, ίσως να είναι και ένας από τους στόχους μου για το νέο έτος, να λέω ευχαριστώ και μπράβο σε όσους το αξίζουν.

Εγώ πήρα ένα πρόστιμο 80 ευρώ και ο αστυνομικός ένα μπράβο για την άψογη συμπεριφορά του. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει!



​Χρόνια πολλά και πάντα προσοχή στο δρόμο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ