Ούτε ερώτηση, ούτε διαταγή. Είναι γεγονός.

Από χθες όταν και κυκλοφόρησε το βιντεάκι του youtuber [ναι, είναι τίτλος στις μέρες μας αυτός] Evros Glijin Dimitriou, ένα βασανιστικό ερώτημα [σε καμία περίπτωση δεν είναι διαταγή] στριφογυρίζει στο μυαλουδάκι μας: Μπας και το ξαναψάξουμε αν μας ψεκάζουν; Όχι τίποτα άλλο, πρέπει να δικαιολογήσουμε κάπως την αφέλεια που βγήκε για βόλτα, «travelling not driving», στους δρόμους της χώρας.

 


Article featured image
Article featured image

Μέχρι σήμερα το πρωί 130Κ χρήστες του διαδικτύου έχουν παρακολουθήσει την ανόητη στιχομυθία που επιδίωξε να προκαλέσει ο Evros Glijin Dimitriou με τους δύο αστυφύλακες. Παραμένουμε στους τελευταίους και να πούμε κι ένα μπράβο για την υπομονή τους, μην κράζουμε χωρίς λόγο το αστυνομικό σώμα.

Ατάκες του τύπου «I’m travelling not driving» μπορεί να ακούγονταν υπέροχες ως στιχάκια σε τραγούδι των Aerosmith αλλά άμα μιλάμε για την δημόσια ασφάλεια, you are driving my friend.

Στον youtuber με τους 52.870 followers στο ομώνυμο κανάλι ζητήθηκε να δώσει τα χαρτιά του [ταυτότητα, άδεια και τα γνωστά]. Ο Evros αντί αυτού έστησε ένα smart phone, το καινούριο όπλο στα χέρια οποιουδήποτε, και κατέγραψε την συνομιλία που είχε μαζί τους. Έπειτα την ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, συνοδευόμενη από ένα κείμενο σε άπταιστα greeklish και σε ύφος επαναστάτη χωρίς αιτία. Και από εκεί και πέρα έκανε την δουλειά του το διαδίκτυο, στην κοινωνία του θεάματος που ζούμε, όπου τα πάντα δημοσιοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο Evros, που μάλλον παρακολουθεί ένα κομματάκι παραπάνω τα law dramas του HBO, επιμένει να του απαντήσουν αν είναι ερώτηση ή διαταγή [το γεγονός ότι αστυνομικός του ζήτησε τα χαρτιά του], πράγμα που ακόμα αδυνατούμε να αντιληφθούμε σε τι αποσκοπεί και τι θέλει να αποδείξει ο youtuber ποιητής.

Υπάρχει γενικότερα μία λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ αφέλειας και εξυπνάδας. Και όχι Evros μου, αυτό που εσύ αρνείσαι να αποκαλέσεις «όχημα» κινείται στους δρόμους της χώρας κι έστω κι αν είναι η περιουσία σου, κινείται παράλληλα με το δικό μου. Δεν μπήκε κανείς μέσα στο σπίτι σου χωρίς ένταλμα να σου αρπάξει το mp3 με τα rap τραγουδάκια πάνω. Κι αν το αυτοκίνητό σου είναι ακατάλληλο για να κυκλοφορεί στους δρόμους καλύτερα να το μαζέψεις και να μας παρατήσεις με την αναρχία της ταχινόπιτας που μοστράρεις με τόση ευκολία για να σημειώσει το youtube ακόμα ένα view στο κανάλι σου.

Γιατί ασχολούμαστε με αυτό το θέμα; Γιατί ο ίδιος επέλεξε να το δημοσιοποιήσει. Το «commenting» είναι μέρος του παιγνιδιού που ο ίδιος επέλεξε να παίξει.

Ανέκαθεν η αφέλεια -θα προτιμήσουμε να μην χρησιμοποιήσουμε άλλο χαρακτηρισμό- ήταν πόλος έλξης σχολιασμού. Κι αυτό δεν είναι ούτε ερώτηση, ούτε διαταγή. Είναι γεγονός.



Η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει από την αστυνομία, δια στόματος του υπεύθυνου τροχαίας, Γιαννάκη Χαραλάμπους, ο οποίος μίλησε στο Sigmalive, είναι πως εναντίον του Εύρου Δημητρίου προχωρεί ποινική δίωξη, για οπτικογράφηση και δημοσίευση του εν λόγω βίντεο, χωρίς τη συγκατάθεση των μελών της Αστυνομίας. Εναντίον του διερευνάται και το ποινικό αδίκημα της δημόσιας εξύβρισης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ