«Να προετοιμαστούμε για χορό;» ρωτήσαμε τους La Nave Bruja

Με βάση την απάντηση του Xavi Turull, αρχίσαμε ήδη να προετοιμαζόμαστε για αυτό που θα συμβεί στην αυλή του Πολιτιστικού Ιδρύματος στη Φανερωμένη. Το μόνο σίγουρο είναι πως η φάση θέλει φλατ παπούτσι και έντονη διάθεση για χορό, με μουσικές ταξιδιάρικες που μεταξύ άλλων έχουν αποσπάσει εξαιρετικής σημασίας βραβεία.

 


Article featured image
Article featured image

Η τριμελής μπάντα La Nave Bruja που έρχεται Κύπρο αποτελεί στην ουσία μετεξέλιξη του εξαιρετικού κουαρτέτου Ojos de Brujo, αφού τα μέλη της αποτέλεσαν το έμψυχο υλικό εκείνου του σπουδαίου σχήματος, που έχει κατακτήσει σημαντικά βραβεία όπως αυτό του BBC ως «Καλύτερο Ευρωπαϊκό Γκρουπ World Music» αλλά και το Latin Grammy για το καλύτερο flamenco άλμπουμ.

Διατηρώντας ζωντανό τον ήχο και τις καταβολές των Ojos de Brujo, θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του «Faneromeni 17» αυτό που ονομάστηκε αρχικά «rumba funk» και έπειτα βαφτίστηκε «hip hop flamenco»: ένα καινούριο είδος που εδώ και 17 χρόνια συνεχίζει να προκαλεί ενθουσιασμό στο κοινό!


Η ζωή είναι μια ατέλειωτη διαδικασία μάθησης, ενώ η μουσική είναι ένας από τους κύριους δρόμους και τους δασκάλους μας.


Πώς θα περιγράφατε τα μουσική σας;

Παίζουμε ως επί το πλείστο ρούμπα των Ojos de Brujo. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε με τους Ojos, επινοήσαμε ένα είδος που ονομάσαμε «rumba funk», ενώ μετέπειτα το βαφτίσαμε «hip hop flamenco», με afrocuban, hindu και αραβικά ηχοχρώματα. Αυτός είναι μέχρι σήμερα ο ήχος μας, αλλά παρόλα αυτά είναι δύσκολο να περιγράψουμε τη μουσική μας με μια ή δύο λέξεις. Συνηθίζω κάποτε να λέω ότι φτιάχνουμε Καταλανική rumba και flamenco funk με hip hop, salsa και hindi ηχοχρώματα.

 

Να προετοιμαστούμε για χορό;

Ναι παρακαλώ! Στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική είναι εύκολο να πείσεις το κοινό να χορέψει, ενώ στη βόρεια και την ανατολική Ευρώπη όχι και τόσο… Η μουσική μας έχει ένα έντονα ρυθμικά στοιχεία, ενώ ειδικά όταν παίζουμε το καταλανικό rumba funk, η ώθηση για κούνημα ή χορό που παίρνει το σώμα του κοινού είναι μεγάλη, εφόσον φυσικά έχουν έρθει προϊδεασμένοι για κάτι τέτοιο.

 

 

Ο χορός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των συναυλιών σας; Οι άνθρωποι πρέπει να χορέψουν για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια συναυλία σας;

Όχι ακριβώς, αφού όπως είπα προηγουμένως, σε κάθε περιοχή στον πλανήτη ο κόσμος έχει διαφορετική προσέγγιση στις συναυλίες μας. Εάν ο ήχος είναι καλός και δυναμικός, αρκετά συχνά τους δημιουργείται η ανάγκη να κουνήσουν το σώμα τους και να χορέψουν. Τα τραγούδια μας είναι σαν ένα ταξίδι στον κόσμο, εξ ου και αρκετά από αυτά δεν είναι και τόσο εύκολο να τα χορέψεις. Αρκετός κόσμος απολαμβάνει να παρακολουθεί την εξέλιξη της συναυλίας και δεν χορεύει καθόλου. Αυτό επίσης είναι υπέροχο. Για εμάς όμως, είναι πολύ διεγερτικό όταν μπορούμε να αισθανθούμε το beat μαζί με ένα κοινό που χορεύει.


Οι La Nave Bruja είναι ένα νέο πείραμα, το οποίο ξεκινά από ένα αίσθημα νοσταλγίας των τριών μας.


Πέρα από τα βραβεία, όπως αυτό του BBC ως «Καλύτερο Ευρωπαϊκό Γκρουπ World Music» ή το Latin Grammy για το καλύτερο flamenco άλμπουμ, τι άλλο θα λέγατε πως κερδίσατε μέσω της πορείας σας στη μουσική;

Η μουσική είναι τρόπος ζωής για εμάς. Από τη μέρα που ξεκινήσαμε και πριν ακόμα κερδίσουμε βραβεία, μέσω της μουσικής έχουμε γνωρίσει ολόκληρο τον κόσμο, τα κοινωνικά προβλήματα αλλά και την ομορφιά που μας περιβάλλει. Κι αυτό οφείλεται στην περιέργειά μας αλλά και στον πειραματισμό μας με όλα αυτά τα διαφορετικά στυλ που χρησιμοποιούμε στις συνθέσεις μας. Επιπλέον, χάρη στα βραβεία μας έχουμε καταφέρει να βρεθούμε στις 5 ηπείρους και να δόμου επί τόπου τόσους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους κατανόησης της ζωής. Για εμάς, η ζωή είναι μια ατέλειωτη διαδικασία μάθησης, ενώ η μουσική είναι ένας από τους κύριους δρόμους και τους δασκάλους μας.

 

 

Πώς εξαργυρώνονται τέτοια βραβεία; Ποιο ήταν το όφελός που αποκομίσατε μετά που τα κατακτήσατε;

Όπως σας είπα, χάρη σε αυτά είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο και να βοηθήσουμε τον κόσμο να προσεγγίσει τον flamenco με έναν λίγο πιο εύκολο τρόπο. Αυτό είναι το όφελος, ότι πολύ σημαντικά φεστιβάλ στον πλανήτη μας έστειλαν πρόσκληση για να είμαστε στο πρόγραμμά τους και την ίδια ώρα γνωρίσαμε σπουδαίους καλλιτέχνες από διαφορετικές κουλτούρες, με τους οποίους είτε συνεργαστήκαμε είτε έκαναν διασκευές κάποιων τραγουδιών μας.

 

Ποιος καλός αέρας σας φέρνει στην Κύπρο και το «Faneromeni17»; Πώς προέκυψε η πρόσκληση;

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου ήρθε σε επαφή μαζί μας. Αγαπούσαν και θα ήθελαν ιδανικά τους Ojos de Brujo, οι οποίοι σταμάτησαν πριν από 4 χρόνια, εξ ου και προσκάλεσαν τώρα εμάς, αφού στην ουσία αποτελούμε μια επανασύσταση του κουαρτέτου εκείνου. Πρόκειται για ένα νέο πείραμα, το οποίο ξεκινά από ένα αίσθημα νοσταλγίας των τριών μας. Ο Ramon ήταν ο κύριος κιθαρίστας των Ojos και ο πραγματικός εμπνευστής-δημιουργός της μπάντας, ο DJ Panko ήταν ο κρουστός μας και ο τραγουδιστής και τέλος, εγώ (σ.σ. Xavi Turull) ο υπεύθυνος για το ρυθμικό μέρος από την αρχή του εγχειρήματος.

 

 

Τους La Nave Bruja αποτελούν:

Ramon Gimenez (φωνή και flamenco κιθάρα)

Francisco Gabas (φωνή, scratches, palmas and bongo)

Xavi Turull (φωνή και cajon, κρουστά)

 

La Nave Bruja στο Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni 17

Πέμπτη 6 Iουλίου

Αυλή Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία

Ώρα 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Πληρ. 22 128 157

 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ