Η Πόπη Νικολάου γράφει για τη φετινή εμπειρία-συμμετοχή στη Saatchi του Λονδίνου

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα’ βγαινες στον δρόμο...».

 


Article featured image
Article featured image

Με τον γνωστό στίχο του Καβάφη επέλεξε η εκπαιδευτικός και εικαστικός Πόπη Νικολάου να κάνει τον απολογισμό σε σχέση με τη συμμετοχή της Εμπορικής Σχολής Μιτσή Λεμύθου στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού τέχνης που διοργανώνει η Saatchi Gallery στο Λονδίνο.

Όπως είχαμε γράψει πολύ πρόσφατα, το έργο «Ειρήνη» επιλέγηκε ανάμεσα σε 24.000 έργα τέχνης από όλο τον κόσμο και μπήκε τελικά στο shortlist των 20 καλύτερων τα οποία θα διαγωνίζονταν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού την Τρίτη 4 Ιουλίου.

 

Πιο κάτω αυτούσιο το κείμενο-απολογισμός της κυρίας Νικολάου:

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα’ βγαινες στον δρόμο... Μετά από τρεις μήνες σκληρής δουλειάς καταφέραμε να διακριθούμε μέσα από 24000 έργα και 66 χώρες στους 20 πρώτους. Η διαδρομή υπέροχη, οι εμπειρίες μοναδικές, η μικρή μας Κύπρος για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια δίνει το μήνυμα της Ειρήνης στον κόσμο. Με ένα έργο γλυπτικής καμωμένο από 6 μαθήτριες (Μαρία Ευαγόρου, Δήμητρα Ευαγόρου, Άντρη Πηλαβάκη, Πηνελόπη Χρίστου, Μιχαέλλα Μιχαήλ και Ρέα Πολυδώρου) με τίτλο «Ειρήνη». Θεωρώ ότι η επιτυχία να είναι στους είκοσι διακριθέντες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι μεγάλη τιμή για το ταλαιπωρημένο μας νησί και ιδιαίτερα που αυτή η διάκριση είναι επιτυχία μαθητών. Η τέχνη είναι σημαντική στα σχολεία, αναπτύσσει την κριτική σκέψη και μεταδίδει μηνύματα ειρηνικά, πέρα από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να μεταφέρουμε το έργο στο Λονδίνο, λόγω κόστους (€15.000). Αν το κάναμε, ίσως αυτό να μας χάριζε για δεύτερη συνεχόμενη φορά την νίκη. Σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι των τριών μηνών υπήρξαν άνθρωποι που πίστεψαν, αγάπησαν και βοήθησαν, γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την μετάβαση και διαμονή των παιδιών στο Λονδίνο, τη Διαχειριστική Επιτροπή της Εμπορικής Σχολής Μιτσή Λεμυθου για την παραχώρηση όλων των υλικών για τη δημιουργία του έργου ‘Ειρήνη’, καθώς επίσης για τη διαμονή και τη μετάβαση μου στο Λονδίνο. Ως εκπαιδευτικός και εικαστικός νιώθω ότι το ταξίδι για τα παιδιά ήταν γεμάτος από εμπειρίες και διδάγματα».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ