9 (σημαντικοί) λόγοι για να μη χάσεις το Φεστιβάλ Ξαρκής

Το πιο πιθανόν είναι να μη χρειάζεται να διαβάσεις καν το κείμενο που ακολουθεί, αφού σίγουρα θα έχεις ήδη προγραμματίσει το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Αυγούστου να βρίσκεσαι στο χωριό Κοιλάνι της επαρχίας Λεμεσού για το 5ο Φεστιβάλ Ξαρκής 2017. Και είμαστε σίγουροι πως μετά από 4 χρόνια, έχεις βρει τους δικούς σου (σημαντικούς) λόγους για να μη λείπεις από τη διοργάνωση.

 


Article featured image
Article featured image

Επειδή όμως το φετινό φεστιβάλ είναι αλλιώτικο και ανανεωμένο και εν αναμονή της έναρξης του –ως φανατικοί ακόλουθοι- αποφασίσαμε να μαζέψουμε τους δικούς μας 9 λόγους που θα μας οδηγήσουν και φέτος στο «Ξαρκής».  

 

*Η CITY είναι χορηγός επικοινωνίας του 5ου Φεστιβάλ Ξαρκής.

 



1. Γιατί φέτος η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ

Όπως έλεγε και ένα παλαιότερο slogan της CITY, «Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή, είναι δωρεάν». Με αφορμή λοιπόν τα 5 χρόνια δράσης της κοινότητας του Ξαρκής, οι διοργανωτές αποφάσισαν για πρώτη φορά φέτος να προσφέρουν ελεύθερη είσοδο στους επισκέπτες και εμείς το στηρίζουμε με 1000.

 



Μονοπάτι της φύσης στο Κοιλάνι



2. Γιατί φέτος αλλάζει και πάει Κοιλάνι

Όχι ότι δεν μας άρεσε η Λόφου, αλλά είναι ωραίο κάθε φορά να έχεις ένα άλλο background και να γνωρίζεις την κυπριακή ύπαιθρο μέσα από τη σκοπιά ενός τέτοιου φεστιβάλ. Μάλιστα οι διοργανωτές φρόντισαν όσοι επισκεφθούν το χωριό για το φεστιβάλ, να έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν σε μονοπάτια της φύσης (Κυριακή 20 Αυγούστου), και να γνωρίσουν την περιοχή μέσα από τα μάτια των κατοίκων.

 

3. Γιατί φέτος το «Ξαρκής» επιστρέφει στις ρίζες του (δες περισσότερα ΕΔΩ)

Και θυμάται και πάλι τον λόγο που είχε δημιουργηθεί, αφού πρώτα πέρασε από την απαραίτητη διαδικασία ωρίμανσης. Φέτος λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα διήμερο πολιτισμικό και διαδραστικά επιμορφωτικό γεγονός με βιωματικά εργαστήρια, μουσική, υπαίθριες προβολές ταινιών, ηχητικούς περιπάτους, χωρικές εγκαταστάσεις κι ένα πειραματικό ζιαφέττιν ως αποκορύφωμα του φεστιβάλ, τα οποία θα μας θυμίσουν όλους εκείνους τους λόγους που μας έκαναν να το αγαπήσουμε.

 

4. Γιατί φέτος παίζει θερινό σινεμά

Με στέγη έναν ουρανό γεμάτο άστρα και το καθαρό αεράκι του βουνού, το υπαίθριο σινεμά φαντάζει ιδανικό, δε νομίζεις; Το Φεστιβάλ Ξαρκής με τον GeekOtopos παρουσιάζουν μια εμπειρία θερινού σινεμά, με επίκεντρο τοπικούς κινηματο- γραφιστές και τις ιστορίες τους σχετικά με τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.





Ο κύριος Αντρέας Χρήστακκος 



5. Γιατί φέτος το Πειραματικό Ζιαφέττιν έχει πολλά να πει

Παρόλα αυτά εμείς θα σταθούμε σε δύο, το ζιαφέττιν των Τ/κ Κεμάλ Ντεβετζή και Αζίζ Καχραμάν και αυτό του Αντρέα Χρίστακκου (διάβασε περισσότερα ΕΔΩ).

 



Η ανοικτή τάξη της Vinyasa Flow Yoga θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ξαρκής από την Hayal Gezer.

 

6. Γιατί φέτος θα κάνουμε yoga

Μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσεις τεχνικές yoga και pranayama, τιμώντας παράλληλα το πνεύμα των μεταναστευτικών πουλιών με την δασκάλα yoga Hayla Gezer. Και ζεν και ακτιβιστής (διάβασε περισσότερα ΕΔΩ). 







Alcalica | Aegean Dream’n’Bass



7. Γιατί φέτος παίζουν οι Alcalica

Αν δεν γνωρίζεις τον ήχο τους, μάθε πως ο Λεωνίδας Δανέζος και η Julie Loi συνδυάζουν μουσικές από τη Δύση έως την Ανατολή, μη διστάζοντας να φέρουν σε ισότιμη συνομιλία τον μπαγλαμά και το σαντούρι με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά, το μυτιληνιό απτάλικο και το μεσοπολεμικό ρεμπέτικο με το drum ‘n’ bass και το αστικό industrial (διάβασε περισσότερα ΕΔΩ).

 



Η ομάδα που δημιούργησε τις «Τουρλού Τουρλού Ιστορίες»



8. Γιατί φέτος θα έχει πολύ κουτσομπολιό

Και κανείς δεν θα σε κατηγορήσει γι’ αυτό, αφού θα μάθουμε ιστορίες και μύθους που κυκλοφορούν για χρόνια στο χωρίο και πλάθονται από στόμα σε στόμα. Το «Τουρλού τουρλού» είναι μια πρωτοβουλία νέων που πλάστηκε μέσα που ιστορίες τεχνών τζιαι διηγημάτων της παρέας. Με την βοήθεια των κατοίκων του Τζοιλανίου θα μαζευτούν κουβέντες, ιστορίες της ζωή τους αλλά τζιαι μύθοι που μπορεί να κυκλοφορούν μες το χωρκό για πράματα που εγίναν πιο παλιά τζιαι που έχουν να θυμούνται. Οι «Τουρλού Τουρλού Ιστορίες» θα σε κάμουν να εκτιμήσεις το κουτσομπολιό ενός χωρκού που εν ξέρεις καλά καλά τζιαι να μάθεις πράματα που εν άκουσες ξανά.

 

9. Γιατί φέτος θα φαμε κλέφτικον

Φυσικά κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος, αφού ως γνήσιοι κυπραίοι αγαπάμε το φαγητό και ιδιαίτερα το κλέφτικον. Φέτος, στο πλαίσιο του πειραματικού ζιαφεττιού την Κυριακή 20 Αυγούστου οι ντόπιοι θα φουρνίσουν κλέφτικο για τον κόσμο στην τιμή των 9 ευρώ το άτομο. Βέβαια αν δεν έχεις κάνει ήδη κράτηση για μερίδα, μάλλον δεν θα καταφέρεις να τα γευτείς.  

 

*Φυσικα αν δεις το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Ξαρκής ΕΔΩ, σίγουρα θα βρεις πολλούς ακόμη λόγους για να πας!

 

Για γενικές πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ