ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Ένα κέντρο σωματικής και ψυχικής ευεξίας στην παλιά Λευκωσία;

15.09.2017

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που αν εφαρμοστεί θα προσδώσει μια ιδιαίτερη αισθητική στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.
 

Η πτυχιούχος αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Άννα Παναγιώτου, παρουσίασε το δικό της όνειρο – πλάνο, για τη δημιουργία ενός Κέντρου Σωματικής και Ψυχικής Υγείας στην εντός των τειχών πόλη, το οποίο θα είναι μεν επηρεασμένο από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πόλης, θα έχει δε μια μοντέρνα και σύγχρονη αντιμετώπιση. Ένα νέου τύπου λουτρό.

Η κα Παναγιώτου, επέλεξε να τοποθετήσει το έργο της σε δύο οικόπεδα ανάμεσα στην πλατεία Φανερωμένης και την πλατεία Δημαρχίας, στο όριο με την πράσινη γραμμής, στο σταυροδρόμι των οδών Διονύσου και Τρικούπη.

Οι δύο μεγάλες εσωτερικές αυλές, οι οποίες χρησιμεύουν ως δημόσιοι χώροι στάθμευσης, καθώς και η σύνδεση μεταξύ τους, αποτελούν τον κύριο άξονα σχεδιασμού.  Η οργάνωση των επιμέρους εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έγινε με βάση τη διάκριση τους σε πολλές αλληλοκαλυπτόμενες ζώνες και άξονες κινήσεων: σωματικής ευεξίας και ψυχικής ευεξίας ατομικοί και κοινοί χώροι,  πολιτιστικοί χώροι και χώροι ψυχαγωγίας καθώς και βοηθητικοι χώροι και χώροι κίνησης.
 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο cy-arch.com
 


Ο επισκέπτης θα φτάνει στο Κέντρο, μέσω της οδού Τρικούπη και θα εισέρχεται από την κύρια είσοδο του συγκροτήματος σωματικής ευεξίας,  μια από τις πόρτες του παλιού αρχοντικού που έχει αντικατασταθεί με γυαλί.

Μετά την υποδοχή συνεχίζει στον χώρο των αποδυτηρίων και στα ντους. Απ’ εκεί έχει την επιλογή να κατευθυνθεί στην εξωτερική πισίνα ή στους χώρους θεραπείας,  θεραπείες σώματος, μασάζ, εσωτερικές πισίνες διαφορετικών θερμοκρασιών νερού. Ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει την εθιμοτυπική διαδικασία της χαλάρωσης μετά το λουτρό στον πρώτο όροφο του παλιού αρχοντικού.

Στον πρώτο όροφο του παλιού αρχοντικού θα υπάρχει μια γυάλινη γέφυρα πάνω από το επίπεδο της οδού Τρικούπη, η οποία οδηγεί στο συγκρότημα ψυχικής ευεξίας. Στο πρώτο κτίριο θα συναντήσει χώρους ψυχαγωγίας, μπαρ και κατάστημα μουσείου στον πρώτο όροφο και καφέ (με διαμορφωμένο αίθριο) και εστιατόριο στο ισόγειο.
 


Η πορεία του επισκέπτη συνεχίζεται στο νέο μουσείο για τη Λευκωσία στο τέρμα του οποίου βρίσκεται η βιβλιοθήκη, η οποία έχει επίσης ξεχωριστή είσοδο από το δρόμο. Ο επισκέπτης έχει την επιλογή βγαίνοντας από το μουσείο, να κατευθυνθεί στην μεγάλη αυλή ή στο «μυστικό μονοπάτι», που θα είναι κρυμμένο από το ψηλό τοιχίο έχοντας οπτική επαφή με το εσωτερικό του μουσείου . 

Φεύγοντας ο επισκέπτης θα έχει την επιλογή, ανεβαίνοντας και πάλι στον πρώτο όροφο, να κατευθυνθεί στο παρατηρητήριο στην ταράτσα του δεύτερου κτιρίου όπου, από το νέο «αστικό παρατηρητήριο», μπορεί να έχει απρόσκοπτη θέα της άλλης μισής κατεχόμενης πρωτεύουσας.

Σχολιαστε