Ένας υπέροχος προορισμός, μόλις 40 λεπτά μακριά από την Κύπρο

Λίγο η πίεση των deadlines και το εργασιακό άγχος που βρίσκεται στο απόγειό του τέτοια περίοδο, λίγο η όχι και τόσο ικανοποιητική άδεια φέτος το καλοκαίρι και πολύ περισσότερο η ανάγκη να φύγεις για λίγο απλώς και μόνο για να αλλάξεις παραστάσεις, σε βάζουν σε διαδικασία να ψάχνεσαι για ένα ταξιδάκι αναψυχής, κάπου όχι και τόσο μακριά.

 


Article featured image
Article featured image

Κοντά, είναι σίγουρα η Ελλάδα. Όχι, όμως, όσο κοντά νομίζεις! Πώς θα σου φαινόταν όμως αν σου έλεγα πως πρόσφατα μπήκα στο αεροπλάνο και σε περίπου 40 λεπτά βρέθηκα σε έναν πολύ ενδιαφέρον προορισμό, από τον οποίο -παρά τις λίγες ώρες που έμεινα εκεί- έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις;

Το Ισραήλ είναι υπέροχο. Τόσο η Ναζαρέτ και η Χάιφα, κυρίως όμως το Τελ Αβίβ με το απίστευτο vibe. Ειλικρινά, θα πήγαινα ξανά στο Τελ Αβίβ, για να απολαύσω πρωινό καφέ σε μια από τις υπέροχες καφετέριες της αχανούς λεωφόρου Rothschild, κάτω από τα πελώρια δέντρα, σε έναν από τους υπαίθριους πάγκους, και να χαζεύω τους περαστικούς που τη διασχίζουν είτε νωχελικά με τους σκύλους τους είτε βιαστικά με το ποδήλατο και τα πατίνια -τόσους σκύλους και τόσα ποδήλατο, δεν θυμάμαι να τα είδα ξανά μαζεμένα σε έναν και μόνο δρόμο.

 



Απίστευτο το vibe στις πλατείες του Τελ Αβίβ

 



Απίστευτο, φυσικά, και το φαγητό, με πρώτο και καλύτερο το Hummus

 

Στη White City, όπως επίσης είναι γνωστό το Τελ Αβίβ, από τη μια λόγω των λόφων με λευκή άμμο πάνω στην οποία κτίστηκε η πόλη και από την άλλη λόγω της συνοικίας με τα λευκά κτίρια που ξεφύτρωσαν στα 30s (κίνημα Bauhaus) με τη φιλοσοφία «less is more» και τα οποία σήμερα αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, θα δεις πολύ cool πράγματα: μαμάδες να ξαπλώνουν σε υπαίθριες αιώρες με τα παιδικά καροτσάκια δίπλα τους, ωραία γλυπτά και διαδραστικά installations, στον δρόμο, ωραία graffiti και stencil, καλοντυμένα τυπάκια να μπαινοβγαίνουν στο MINDSPACE που αποτελεί τον «ναό» των start-ups, χαμογελαστούς σερβιτόρους να σε δροσίζουν στις καφετέριες με νερό νοτισμένο με δυόσμο και λεμόνι και ενίοτε να σε κερνάνε κρουασανάκια μαζί με τον καφέ, πελώρια μοντέρνα κτίρια να ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις λευκές πολυκατοικίες, μοντέρνες αγορές όπως η Sarona Market μέσα στην οποία θα συναντήσεις σίγουρα το μαγαζάκι εκείνο που πάντοτε ονειρευόσουν να φτιάξεις, αλλά και την παραδοσιακή Carmel Market όπου στήνεται κάθε μέρα ένα μεγάλο παζάρι και γίνεται πανηγύρι…

 



Οι λευκές πολυκατοικίες της Rothschild

 



Τα επιβλητικά κτίρια του Τελ Αβίβ

 



Οι δρόμοι και οι πλατείες είναι για να τα απολαμβάνεις

 



Τα ποδήλατα έχουν την τιμητική τους

 



Η χαρά των απανταχού σταρταπάδων

 

Στην αρχή του δρόμου της Carmel Market, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τους χυμούς που φτιάχνει η -με καταγωγή από Υεμένη- χαμογελαστή κοπέλα με το σγουρό, ξανθό μαλλί, δοκιμάζοντας μάλιστα να μασήσεις φύλλα khat, ένα είδος χόρτου που σε κάνει hyper και το οποίο είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες του κόσμου -όχι όμως εδώ. Στη συνέχεια και αφού περπατήσεις στην αγορά, βρες ένα σημείο και απόλαυσε hummus σε μια ή και περισσότερες από τις πολλές εκδοχές που προσφέρονται -εμείς καθίσαμε στις πλαστικές πράσινες καρέκλες του Shlomo and Doron Hummus, στον πεζόδρομο του στενού της οδού Yishkan και δοκιμάσαμε πολλά και διάφορα. Φεύγοντας από την αγορά Carmel μην παραλείψεις να γευτείς το υπέρτατο σιροπιαστό: έχει πορτοκαλί χρώμα, είναι κολασμένα γλυκό και ονομάζεται kunefe. Να πω εδώ πως δεν πήγαμε τυχαία στα στέκια που πήγαμε και δεν δοκιμάσαμε τυχαία όσα δοκιμάσαμε, αφού στο Τελ Αβίβ είχαμε μαζί μας την Libbi, μια πολύ ευγενική ξεναγό που έλυνε κάθε απορία μας. Μετά απ’ όσα απολαύσαμε, μόνο μια βόλτα στην παραλία θα μπορούσε να μας επαναφέρει στα συγκαλά μας. Αν ο καιρός το επιτρέπει ακόμα (πολύ πιθανόν, αφού πάνω-κάτω ο καιρός και οι θερμοκρασίες είναι όπως στην Κύπρο), ενδείκνυται να κάνεις ένα γρήγορο μπάνιο στη θάλασσα, ή εναλλακτικά μπορείς να περπατήσεις κατά μήκος της παραλίας παρέα με δεκάδες άλλους τουρίστες και ντόπιους και να αράξεις όπου γουστάρεις για ποτό. Τα ογκώδη κτίρια στην πίσω πλευρά του δρόμου, σε συνδυασμό με τη χρυσή αμμουδιά, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό! Λόγω του ότι η πτήση μας ήταν απογευματινή, δεν είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε γεύση από το δυνατό nightlife της πόλης, οπότε στην επόμενη επίσκεψη -σύντομα λογικά- θα έχουμε άποψη και για αυτό.

 



Πιες kale και μάσησε khat

 



Ένα από τα πολλά stencil της πόλης

 



Το γλυκό-κόλαση ζήτησέ το με το όνομά του: kunefe

 



Ο καφές παίζει παντού και είναι υπέροχος

 

 

40 λεπτά «δρόμος» [Οι πτήσεις]

Μέχρι να οριζοντιωθεί το αεροπλάνο, που λέει ο λόγος, είχαμε φτάσει ήδη στη Χάιφα, στο αεροδρόμιο U Michaeli. Το ίδιο συνέβη και στην επιστροφή όπου φύγαμε από το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Ben-Gurion του Τελ Αβίβ. Ο έλεγχος της επιστροφής ήταν σίγουρα πιο έντονος, αλλά όχι ενοχλητικός όπως ίσως θα έχεις ακούσει. Ένας λογικός έλεγχος θα έλεγα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως θα είσαι ασφαλής τόσο φτάνοντας στο Ισραήλ όσο και φεύγοντας από εκεί. Σε ότι αφορά στα αεροπλάνα, πήγαμε Ισραήλ με ένα μεσαίου-μεγέθους, 50 θέσεων, Saab2000, ελικοφόρο και αρκετά άνετο, ενώ επιστρέψαμε Κύπρο με ένα 100 θέσεων Fokker100. Τα αεροπλάνα αυτά επιτρέπουν τη γρήγορη επιβίβαση, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προσγειώνονται και σε δευτερεύοντα αεροδρόμια.

 

 

 

Καθημερινές, βολικότατες πτήσεις [H Tus Airways]

Ως γνωστό, πρόκειται για τη νέα κυπριακή εταιρεία αερογραμμών που έχει ως βάση της το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Η εταιρεία προσφέρει ένα ευέλικτο πρόγραμμα, μέσω καθημερινών πτήσεων, με βολικές ώρες αναχώρησης -νωρίς το πρωί, το μεσημέρι και αργά το βράδυ- και σε ανταγωνιστικές τιμές. Συγκεκριμένα, προσφέρονται τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Χάιφα, τον χειμώνα και την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποιούνται δύο πτήσεις καθημερινά. Στην περίπτωση του Τελ Αβίβ διεκπεραιώνονται καθημερινά δύο πτήσεις από την Κύπρο.

 

 

 

Where it all began [Η Ναζαρέτ]

Το ταξίδι μας στο Ισραήλ ξεκίνησε από τη Ναζαρέτ, άσχετο αν το κείμενο αναφέρεται πρώτα στο Τελ Αβίβ. Πέραν από κέντρο χριστιανικού προσκυνήματος, ένα από τα πολλά των Αγίων Τόπων, η Ναζαρέτ έχει πολλά ακόμα να προσφέρει σε έναν επισκέπτη, σε ένα ταξιδιώτη. Ωραίο φαγητό, διαμονή σε κουκλίστικα καταλύματα τα οποία προσφέρουν εξαιρετική θέα σε μια παλιά πόλη όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ο Ιησούς, στην πόλη του Ευαγγελισμού της Παναγίας. Μάλιστα, στον καθολικό ναό του Ευαγγελισμού βρίσκεται και το σπίτι της Παναγίας όπου σύμφωνα με την παράδοση ο Αρχάγγελος της ανακοίνωσε το χαρμόσυνο νέο. Ένας πραγματικά εντυπωσιακός ναός, τον οποίο καθημερινά επισκέπτονται πολλές χιλιάδες κόσμου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο ελληνορθόδοξος ναός του Ευαγγελισμού απ’ όπου οι πιστοί συνηθίζουν να παίρνουν αγίασμα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης είναι και το The Mount of Precipice, ένα υπέροχο σημείο θέας, όπου σύμφωνα με τις γραφές ο Χριστός είχε περάσει ανάμεσα στο πλήθος και διέφυγε, χωρίς να τον σταματήσει κανένας, ενώ σκοπός των κατοίκων της πόλης ήταν να τον ρίξουν στον γκρεμό. Πραγματικά, αξίζει να πάει κανείς ως εκεί, τόσο για την ιστορικότητα του σημείου, κυρίως όμως για την θέα!

 



Η απρόσκοπτη θέα από το Mount of Precipice

 



Περπατώντας στους Άγιους Τόπους

 



Η Παναγία όπως την "βλέπουν" σε διάφορες χώρες στον κόσμο, έξω από τον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού

 



We really do!

 

 

Εδώ να δεις αρμονική συνύπαρξη [Η Χάιφα]

Τρομερή εντύπωση φτάνοντας στην πόλη, μου έκανε αρχικά το German Colony. Ένας πανέμορφος δρόμος με γερμανική αισθητική, πολλά cool μαγαζιά για φαγητό, καφέ και ποτό, με τους επιβλητικούς Κήπους Μπαχάι να δεσπόζουν στο βάθος. Ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο, το οποίο επίσης ανήκει στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και το οποίο αποτελεί έδρα της θρησκείας των Μπαχάι. Αξίζει μιας επίσκεψης, αφού τέτοιους κήπους με γεωμετρικά σχήματα, χρώματα και αρώματα δεν έχεις ξαναδεί πουθενά, ενώ και ο χρυσός θόλος αλλά και το κτίριο αντίγραφο του Παρθενώνα σαφέστατα είναι στοιχεία που κλέβουν την παράσταση. Αν πας Δεκέμβρη, θα πέσεις πάνω σε ένα πολύ σημαντικό για την πόλη φεστιβάλ, το «Festival of Festivals», με πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, το οποίο γιορτάζει την αρμονική συνύπαρξη Ιουδαίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Χάιφα. Εξίσου σημαντικό είναι και το Haifa International Film Festival, που κάθε χρόνο διοργανώνεται μέσα στον Οκτώβριο. Για διαμονή στην πόλη, εξαιρετική επιλογή είναι το «La Cappella», ένα trendy boutique hotel κοντά στην περιοχή όπου εδρεύουν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft και η Google, δίπλα στο Sammy Ofer Stadium που αποτελεί το γήπεδο-στολίδι της πόλης και μόλις λίγα μέτρα μακριά από την κοσμοπολίτικη παραλία. Η θέα του ηλιοβασιλέματος από το roof είναι μαγευτική! Το καινούργιο αυτό ξενοδοχείο βρίσκεται μέσα στο Castra Center, ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων με καλλιτεχνικές ανησυχίες, το οποίο διαθέτει επίσης μια ωραία καφετέρια στην οποία το πρωί θα απολαύσεις το πλούσιο πρόγευμά όντας ένοικος του ξενοδοχείου, αλλά και το ασιατικό εστιατόριο «Μinna Τomei», το οποίο σερβίρει υπέροχα πιάτα από 5 διαφορετικές ασιατικές χώρες/κουζίνες.

 



Το φαγητό στην Χάιφα είναι εξαιρετικό

 



Τα Bahai Gardens είναι έργο τέχνης

 



Η εξαιρετική θέα από το roof του ξενοδοχείου και στο βάθος η παραλία της Χάιφα

 



Άποψη από το lobby του La Cappella hotel

 



Στο βάθος το Sammy Ofer Stadium, αλλά και τα γραφεία μεγάλων εταιρειών

 

Παρόλο που στο Ισραήλ μείναμε μόνο ένα βράδυ, παρόλο που σε διάρκεια το ταξίδι στο σύνολό του δεν ξεπερνούσε τις 36 ώρες, εντούτοις η γεύση που πήραμε ήταν αρκετή για να θέλω να επιστρέψω ξανά εκεί! Κοντινός προορισμός, γρήγορη πτήση, υπέροχη κουζίνα, ωραίοι άνθρωποι, εξαιρετικό vibe, όμορφες παραλίες, δυνατό nightlife, καθημερινές πτήσεις και σε βολικές ώρες. Τι να θέλεις άλλο…

 



Το πρόγραμμα πτήσεων της Tus Airways είναι σαφέστατα πολύ βολικό

 



Φεύγοντας από το Ισραήλ, σου δημιουργείται άμεσα η επιθυμία να επιστρέψεις ξανά εκεί!

 

Φωτογραφίες: Μιχάλης Μιχαηλίδης / www.city.com.cy


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ