«Πού πας κύριε; Δεν βλέπεις ότι τα δικά μας παιδιά φεύγουν;»

Το Πέρα Πεδί έτσι όπως το βρήκαν οι προπάπποι μας και πώς το έκαναν από γενιά σε γενιά. Γι’ αυτό μη μιλάτε για δήθεν οικολόγους, περιβάλλον και κουραφέξαλα.

 


Article featured image
Article featured image

Με την πιο πάνω λεζάντα, ο Κύπριος ζωγράφος Κίκος Λανίτης* συνοδεύει δυο φωτογραφίες του χωριού Πέρα Πεδί, μία πολύ παλιά που δείχνει ένα σχεδόν ερημικό τοπίο και μία του σήμερα όπου το χωριό είναι χωμένο στο πράσινο (βλ. δύο φωτογραφίες του άρθρου). Αφορμή για την ανάρτησή του, φυσικά, είναι το σίριαλ της πολυσυζητημένης «ανάπτυξης» που παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται σε οθόνες και πάνελ τις τελευταίες μέρες. Δεν παραλείπει μάλιστα να τις συνοδεύσει με ένα μικρό κείμενο, σχολιάζοντας την κατάσταση.


Όσο για τον επενδυτή, τον λυπάμαι τον άνθρωπο. Πού πας κύριε; Τόσα όμορφα μέρη υπάρχουν, εδώ βρήκες να παρκάρεις; Δεν βλέπεις ότι τα δικά μας παιδιά φεύγουν; Και δεν φταίει η ανεργία αλλά η βλακεία.




 

«Στον φυσιολογικό κόσμο, “παντρεύουν” το περιβάλλον με την ανάπτυξη. Σε τριτοκοσμικούς, αυτό δεν γίνεται κατορθωτό, υπάρχει οικοδομική αναρχία ή εγκατάλειψη, που αργά ή γρηγορά θα επιφέρει τον μαρασμό. Η άνεση να στοχεύουμε άτομα και τυφλωμένοι να αδιαφορούμε για το αποτέλεσμα και τις μελλοντικές γενιές, αποδεικνύει ότι η βλακεία έχει εξελιχθεί σε φυλή.

Αν κοπούν 2000 δέντρα, λέει ο άλλος, θα επηρεαστεί το οξυγόνο των παιδιών μας. Καλά και τώρα που υπάρχουν 10 εκατομμύρια δέντρα στην περιοχή πού είναι τα παιδιά;

Είναι μεγάλο ρίσκο για τον επενδυτή, αποφάσισε ο άλλος. Καλά και σένα τι σε νοιάζει ρε Καραμήτσο; Εγώ σου λέω και όλο το κομμάτι να ήταν του Αναστασιάδη και μέσω των επαφών του να βρήκε επενδυτή που θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή, θέσεις εργασίας και οικονομικά κίνητρα για να έρθουν νέοι άνθρωποι στην περιοχή, εσένα τι είναι που σε ενοχλεί; Ο Αναστασιάδης ή η επένδυση.

Αν σε ενοχλεί ο Αναστασιάδης και επιλέγεις να αφήσεις τις ορεινές περιοχές στη μιζέρια, τότε είσαι και βλάκας και κακός. Αν πραγματικά αγαπάς το περιβάλλον περισσότερο από αυτούς, που από πάππου προς πάππον έκαναν ένα ερημότοπο καταπράσινο, πάρε τη φαμίλια σου και έλα να ζήσεις στον καταπράσινο παράδεισο.

Η Κύπρος δεν είναι μόνο τα παράλια, που για να βρεις σκιά πρέπει να πληρώσεις, γιατί δεν αφήσατε ούτε δάσος ούτε δέντρο.

Ο Περδίκης και η παρέα του, οι του ΑΚΕΛ κλπ να αφήσουν την άσχημη πόλη και τα τσιμέντα και να έρθουν στις ορεινές περιοχές, να μαζεύουν κουκουνάρες, μανιτάρια και να ζουν μίαν κατά τα άλλα φυσιολογική και περιβαλλοντική ζωή.

Όσο για τον επενδυτή, τον λυπάμαι τον άνθρωπο. Πού πας κύριε; Τόσα όμορφα μέρη υπάρχουν, εδώ βρήκες να παρκάρεις; Δεν βλέπεις ότι τα δικά μας παιδιά φεύγουν; Και δεν φταίει η ανεργία αλλά η βλακεία. Κουραστήκαν να βλέπουν τους τακτοποιημένους να βγαίνουν στις τηλεοράσεις και να μετατρέπουν σε πεδίο μάχης τα στούντιο και στο τέλος να βρίσκονται αυτά, που δεν έφταιξαν σε τίποτα, με την πλάτη στο καναβάτσο».

 

*Ως γνωστό, τα τελευταία χρόνια ο Κίκος Λανίτης ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και του χωριού Πέρα Πεδί. «Κυρίως δουλεύω στο εργαστήρι που έχω δημιουργήσει στο Πέρα Πεδί. Εκεί έχω την ησυχία μου, τους περιπάτους μου» είχε δηλώσει πρόσφατα σε μια συνέντευξή του στη CITY {…>>> διάβασε τη συνέντευξη εδώ}.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ