Φυσικό αέριο στο Καλυψώ [στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ]

«Έχουμε προχωρήσει σε καθαρή ανακάλυψη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6, στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, στον στόχο Καλυψώ», αναφέρει η ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ από το Μιλάνο.

 


Article featured image
Article featured image

Προστίθεται ότι έγινε γεώτρηση σε βάθος 2.074 μέτρων νερού φτάνοντας σε συνολικό βάθος 3.827 μέτρα εντοπίζοντας μια εκτεταμένη στήλη αερίου σε πετρώματα Μειοκανικής και Κρητιδικής ηλικίας.

«Η Κρητιδική ακολουθία περιέχει εξαίρετα χαρακτηριστικά κοιτάσματος», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL ανακάλυψε εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου στον γεωτρητικό στόχο Καλυψώ του τεμαχίου 6της κυπριακής ΑΟΖ, που σημαίνει την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ποσότητες, καθώς θα απαιτηθούν εμπεριστατωμένες γεωφυσικές και γεωλογικές μελέτες και περαιτέρω εργασίες έρευνας/αξιολόγησης.

«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε ανακάλυψη φυσικού αερίου και χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταδείξουμε τις ποσότητες», είπε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αφού αφενός αυξάνονται τα ενδογενή αποθέματα φυσικού αερίου και αφετέρου επαναβεβαιώνεται η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ