Καλλιτέχνις θα αφήσει 1 εκ. volts να περάσουν από το κορμί της

Επιδιώκει να γίνει (ξανά), ένα ζωντανό έργο τέχνης, που, όμως, αυτή τη φορά φλερτάρει σοβαρά με τον θάνατο.

 


Article featured image
Article featured image

Εκκεντρική, ανατρεπτική και άκρως τολμηρή, η παγκοσμίου φήμης εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς δοκιμάζει για ακόμη μία φορά τα όρια του κοινού και της τέχνης με ένα καινούργιο πρότζεκτ το οποίο, το δίχως άλλο, βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της.

Όπως έκανε γνωστό, με ανακοίνωσή της η Αμπράμοβιτς, έχει σκοπό να αφήσει 1 εκ. volt να περάσουν από το σώμα της, με τελικό στόχο να σβήσει ένα κερί.

Σύμφωνα με τους Times, αυτή τη στιγμή η Αμπράμοβιτς συνεργάζεται με την εταιρεία Factum Arte, η οποία δημιουργεί ένα ειδικό μηχάνημα επεξεργασίας του ηλεκτρισμού, το οποίο θα χρησιμοποιήσει η καλλιτέχνις σε αυτό το εγχείρημά της.

 



Όταν η Αμπράμοβιτς το 1974 σ' ένα από τα πρώτα της projects προσκαλούσε το κοινό να παίξει με το σώμα της. 





Πρόκειται για ένα μηχάνημα εμπνευσμένο από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην φωτογραφία Kirlian του 19ου αιώνα, όπου χρησιμοποιήθηκαν βολτ για την εκτύπωση φωτογραφιών.

Αν διοχετευθεί σωστά το ηλεκτρικό ρεύμα που θα διέρχεται από τα ακροδάχτυλα της, θα μπορεί να σβήσει ένα κερί από απόσταση ενός μέτρου», εξηγεί στην εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Factum Arte, Adam Lowe.   

Όπως εξηγεί, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του που θα συνεργαστούν με την Αμπράμοβιτς δεν είναι ούτε απερίσκεπτοι, ούτε χαλαροί με την τεχνολογία, καθώς η καλλιτέχνις ετοιμάζεται να δοκιμαστεί σε κάτι ακραία επικίνδυνο.   

Πάντως, ο Lowe πιστεύει ότι η Αμπράμοβιτς έχει κάνει απείρως πιο επικίνδυνα πράγματα από αυτό. Ας σημειωθεί ότι αυτή η περφόρμανς θα συμπληρώνεται από ένα γυάλινο τραπέζι φτιαγμένο από πραγματικά δάκρυα και από μία κρήνη που θα έχει το σχήμα του σώματός της και θα αναβλύζει αίμα.   

Τα τρία αυτά στοιχεία έχουν ήδη κάνει τους κριτικούς τέχνης ανά τον κόσμο να μιλούν για την πιο τρομακτική ίσως απόπειρα της Αμπράμοβιτς μέχρι σήμερα.  

 

 

Με στοιχεία από το Dazed, Lifo, Times


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ