Μαγειρεύουμε χωρίς γλουτένη παρέα με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο [στην Κύπρο]

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

 


Article featured image
Article featured image

H Κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι μία χρόνια ανοσο-εξαρτώμενη φλεγμονή του λεπτού εντέρου, η οποία πυροδοτείται από την έκθεση στη γλουτένη σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Η Κοιλιοκάκη πολύ συχνά είναι ασυμπτωματική και για το λόγο αυτό πολλοί αργούν να διαγνωσθούν. Βάσει στατιστικών υπολογίζεται ότι 1 στους 100-200 πάσχει από Κοιλιοκάκη, ωστόσο η πλειοψηφία παραμένει αδιάγνωστη με συνέπεια να υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες της νόσου. Η νόσος μπορεί να θεραπευτεί μέσω υιοθέτησης μιας διατροφής από την οποία απουσιάζει παντελώς η γλουτένη.

Η Dr. Schär, η Lifepharma (Z.A.M) Ltd και ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, σε ένα μοναδικό event με τον chef Δημήτρη Σκαρμούτσο.  Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαΐου, ο διακεκριμένος Chef Δημήτρης Σκαρμούτσος θα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Μέγαρο στην Λευκωσία, από τις 11:00 - 15:00 για να δημιουργήσει πιάτα, χωρίς γλουτένη με τα προϊόντα Schär, τα νούμερο 1 προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Ευρώπη.

Η Dr. Schär και η Lifepharma (Ζ.Α.Μ.) Ltd, αποκλειστικός εισαγωγέας / διανομέας των προϊόντων Schär στην Κύπρο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοιλιοκάκης Κύπρου, διοργανώνουν αυτή τη γιορτή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, στις 16 Μάιου και με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την Κοιλιοκάκη. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παράλληλα με το μαγειρικό show από τον διακεκριμένο chef Δημήτρη Σκαρμούτσο, εξειδικευμένοι γιατροί και κλινικοί διαιτολόγοι θα κάνουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τη Κοιλιοκάκη και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει και να ρωτήσει τους ειδικούς για τη νόσο αυτή.

Επιπρόσθετα, η μασκότ των προϊόντων Schär, Milly θα απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν νόστιμες δημιουργίες και σνακ χωρίς γλουτένη από τη Dr. Schär.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης θα είναι η δημοσιογράφος Ευτυχία Ανδρέου.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, ωστόσο απαιτείται προεγγραφή στο go.schaer.com/cyprus.

 

Τι είναι όμως η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια φυσική πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι και άλλα συγγενή του δημητριακά. Ως επακόλουθο, βρίσκεται και σε όλα τα τρόφιμα με συστατικό τους αυτά τα δημητριακά.



 Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη

• Σιτάρι

• Σίκαλη

• Ντίνκελ

• Κριθάρι

• Όλυρα

• Βρώμη (εμπορική εκτός και αν είναι πιστοποιημένη)

• Μονόκοκκο σιτάρι

• Δίκοκκο σιτάρι|

• Καμούτ

• Τριτικάλε

Τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι το αλεύρι, το άμυλο σίτου, η φρυγανιά για πανάρισμα,  τα ζυμαρικά, τα μούσλι και τα αρτοποιήματα. Από το ψωμί και τα μπισκότα μέχρι τα κριτσίνια, ώστε να κατονομάσουμε ορισμένα από αυτά. Επίσης, η γλουτένη περιλαμβάνεται σε πολλά προϊόντα και μέσω της διαδικασιάς παραγωγής ή τη χρήση συνδετικών πρώτων υλών.

Παρόλο που η γλουτένη έχει πολύ χαμηλή θρεπτική αξία, έχει πολλές φυσικές και τεχνολογικές ιδιότητες, οι οποίες είναι χρήσιμες κατά την επεξεργασία του αλευριού. Χάρη στη γλουτένη, όταν το αλεύρι έρχεται σε επαφή με το νερό, δημιουργείται μια κολλώδης ζύμη. Επίσης, φροντίζει να παραμένει η ζύμη ελαστική και συμπαγής και δίνει στο ψωμί και τα αρτοποιήματα αυτή την αέρινη σύνθεση.

 

Γιατί δημιουργεί η γλουτένη σε πολλούς ανθρώπους  προβλήματα στην πέψη; 

Πολλές φορές παίζουν ρόλο κληρονομικοί παράγοντες για τη δυσανεξία. Καθώς επίσης και το ανοσοποιητικό σύστημα, φλεγμωνές ή η διατροφή. Λέγοντας όμως δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να εννοούμε μια από τις εξής ασθένειες: Κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή το σιτάρι και αλλεργία στο σιτάρι. Πολλές φορές αυτά τα τρία συγχέονται, παρόλο που έχουν τελείως διαφορετικά συμπτώματα και προϋποθέσεις εμφάνισης.

Πιο συχνά γίνεται λόγος για πονόκοιλους, διάρροια ή πονοκεφάλους. Επίσης συχνά, αναφέρονται  μυικοί και σωματικοί πόνοι. Πρίν όμως απαρνηθείτε το ψωμί και την πίτσα, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει διάγνωση από εξειδικευμένο γιατρό. Αυτός θα μπορέσει να σας παράσχει πληροφορίες σχετικά με το τι είδους δυσανεξία έχετε. Ωστόσο έχουν και οι τρεις παθήσεις ένα κοινό χαρακτηριστικό: μια καθημερινότητα χωρίς γλουτένη οδηγεί αποδεδειγμένα σε βελτίωση των συμπτωμάτων.

Σημείωση: πληροφορίες από την Dr. Schär

Η Dr. Schär, η Lifepharma (Z.A.M) Ltd και ο Σύνδεσμος Κοιλιοκάκης Κύπρου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, σε ένα μοναδικό event με τον chef Δημήτρη Σκαρμούτσο, την Κυριακή 13 Μαΐου, στο Ολυμπιακό Μέγαρο στην Λευκωσία, από τις 11:00 - 15:00.  Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: go.schaer.com/cyprus

 

Χορηγός επικοινωνίας : Sigmalive Cooking και TimeOut


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ