Γιατί γέμισε ξανά η παλιά Λευκωσία με αφίσες από τη «Συναυλία Ειρήνης» Ρουβά - Μπουράκ;

Ένα déjà vu από το μακρινό 1997 βιώνουν εδώ και λίγες μέρες οι πρωτευουσιάνοι.

 


Article featured image
Article featured image

Η πρώτη φωτογραφία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την Παρασκευή 29 Ιουνίου, ξυπνώντας έντονες μνήμες από το παρελθόν, τότε, που η συναυλία του Έλληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά με τον Τούρκο τραγουδιστή Μπουράκ Κουτ στην Πράσινη Γραμμή, μονοπωλούσε τον ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις τόσο στην ελληνοκυπριακή κοινωνία, όσο και στον πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο για προδοτική και προκλητική πράξη από τη μεριά του Έλληνα τραγουδιστή.

Τη φωτογραφία δημοσίευσε αρχικά η σελίδα Old Nicosia Revealed, η οποία ωστόσο δεν αποκάλυπτε αν η αφίσα είναι ξεχασμένη στο σημείο από το 1997 ή αν είναι σημερινή, παρόλα αυτά ήταν μια καλή αφορμή για τη CITY να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν για να θυμηθούμε όλα όσα είχαν διαδραματιστεί πριν 21 χρόνια, στις 19 Μαΐου 1997, όταν πραγματοποιήθηκε η πρωτοποριακή για την εποχή της συναυλία με σκοπό, όπως υποστήριζε, την ειρήνη και τη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων.

 



Μόνο, που, η ταραγμένη περίοδος –ένα χρόνο μετά τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού- και τα πολύ διαφορετικά δεδομένα της εποχής είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με πορείες, δημόσια κατακραυγή και συγκρούσεις από ομάδες που διαφωνούσαν με αυτή την κίνηση, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο πλούσιο ρετρό αφιέρωμα που ανεβάσαμε προ ολίγων ημερών. 

Λίγες μέρες αργότερα, και αφότου δημοσιεύσαμε το ρετρό αφιέρωμα, είδαμε να εμφανίζονται στο timeline μας και άλλα ποστ με αφίσες από τη συναυλία Ρουβά – Κουτ, έχοντας δίπλα τους και ένα σημείωμα που ξεκαθάριζε το τοπίο και το λόγο της επανεμφάνισής τους σε όλη την Παλιά Λευκωσία.

Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι οι αφίσες είναι καινούργιες και έχουν τοιχοκολληθεί σε διάφορα σημεία της Παλιάς πόλης στις 26 Ιουνίου 2018. Σκοπός αυτής της κίνησης, όπως αναφέρει το επεξηγηματικό σημείωμα, είναι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού, το οποίο μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών, έχει παραγκωνιστεί.

 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Λευκωσία, 26 Ιουνίου 2018

Μετά την αποτυχία των πρόσφατων συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, οι Κύπριοι θα πρέπει περισσότερο από ποτέ να υποστηρίξουν την Αδελφοσύνη, την Αλληλοκατανόηση και την Αγάπη, τα οποία συμβόλισε η «Συναυλία της Ειρήνης» του Burak Kut και του Σάκη Ρουβά το 1997. Ενάντια στον εθνικισμό και στις πολιτικές δυνάμεις, φέρτε πίσω στην Κύπρο τον Burak και τον Σάκη τώρα.

Image may contain: 4 people, people smiling, text


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ