Ο El Nino βλέπει τον θάνατο [οι πιο μακάβριες φωτογραφίες-ντοκουμέντα]

Article featured image
Article featured image

Το παρατσούκλι του είναι «El Nino» («το αγοράκι»). Το κέρδισε σε ηλικία 11 ετών, όταν είδε την πρώτη του αιματηρή φωτογραφία να δημοσιεύεται στον Τύπο. Το πραγματικό του όνομα είναι Jaralambos Enrique Metinides Tsironides.

 

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1934 στο Μεξικό από Έλληνες μετανάστες και για περισσότερα από 50 χρόνια κατέγραψε το έγκλημα στη Λατινική Αμερική όπως κανένας άλλος. Δολοφονίες, πολύνεκρα δυστυχήματα, αυτοκτονίες και μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Οι φωτογραφικές του λήψεις αποτελούν ένα από τα πιο μακάβρια ντοκουμέντα που μπορεί να συναντήσει κανείς για την άλλη πλευρά της μεξικάνικης λαογραφίας. Από τα φιλήσυχα χρόνια των μέσων του 20ού αιώνα έως την αστική σχιζοφρένεια της εποχής μας, το μάτι του έκανε πάντα κλικ στο ακατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή.

Η τόλμη του είχε κόστος. Μετρά 19 ατυχήματα εν ώρα καθήκοντος και αρκετές φορές που έσπασε τα πλευρά του. Εντούτοις δεν εγκατέλειψε το Μεξικό ποτέ. Συνήθιζε να δουλεύει 15 ώρες την ημέρα, με αρκετές από αυτές να είναι οι πρώτες πρωινές. Λίγες ώρες αργότερα, έβλεπε το υλικό του δημοσιευμένο στα έντυπα «La Prensa» και «Alarma» με τα οποία συνεργάστηκε για χρόνια.

Έχοντας εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά σύγχρονων Μεξικάνων εικαστικών με το στιλ του, οι καλτ λήψεις του έχουν εκτεθεί σε πάμπολλες γκαλερί ανά το παγκόσμιο. Τον αποκάλεσαν Μεξικάνο Weegee. Αυτός όμως αντί να είναι συντονισμένος στους αστυνομικούς ραδιοπομπούς για να αλιεύσει την πληροφορία του, έσκαγε μύτη ως εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού. Κάντε το σταυρό σας και δείτε τα μαρτυρικά ενσταντανέ του.

 


Πηγή: Athens Voice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ