O συγγραφέας του «Midnight Express» υψώνει την τουρκική σημαία

Article featured image
Article featured image

Στην ύψωση της τουρκικής σημαίας στη Wall Street στη Νέα Υόρκη προχώρησε ο συγγραφέας του «Εξπρές του Μεσονυχτίου» Billy Hayes, σε μια προσπάθεια του να αλλάξει την εικόνα που προκάλεσε η ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του.

Η επιλογή της χθεσινής μέρας δεν ήταν τυχαία, αφού η 29η Οκτωβρίου είναι για την Τουρκία η «Ημέρα της Δημοκρατίας».

«Δεν μπορείς να δεις έναν καλό Τούρκο στην ταινία. Κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα. Όποιος παρακολούθησε την ταινία και δεν θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία θα αλλάξει γνώμη όταν με δει να υψώνω την τουρκική σημαία. Τουλάχιστον, έτσι ελπίζω» δήλωσε ο Μπιλ Χέιζ.

Ο Χέιζ είχε καταδικαστεί το 1970 στην Τουρκία σε 30 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία πως είχε στην κατοχή του δύο γραμμάρια χασίς. Πέντε χρόνια μετά κατάφερε να αποδράσει από τις τουρκικές φυλακές και να επιστρέψει στις ΗΠΑ γράφοντας το βιβλίο που έμελλε να επηρεάσει τις απόψεις εκατομμύρια κόσμου από όλον τον πλανήτη για την Τουρκία ως χώρα.

Η ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1978 και συζητήθηκε έντονα λόγω της ιδιαίτερα σκληρής εικόνας που έδινε για την Τουρκία.

Πέρα από το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο, τη σκηνοθεσία της θρυλικής ταινίας υπογράφει Αλαν Πάρκερ, το σενάριο ο Ολιβερ Στόουν, ενώ η καταπληκτική μουσική επένδυση ανήκει στον Τζιόρτζιο Μορόντερ.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ