Επανέρχεται με το τρίτο της βιβλίο και μια… κάμπια

Article featured image
Article featured image

Η ταλαντούχα συγγραφέας Μελίσσα Έκκερς μετράει το τρίτο της στην σειρά παιδικό βιβλίο, με πρωταγωνίστρια μια νεαρή και περιπετειώδη κάμπια.



Πότε έγραψες το βιβλίο αυτό και με ποια αφορμή;

Το κείμενο γράφτηκε το 2007, μόλις είχα επιστρέψει από ένα ταξίδι που είχα κάνει στην Ασία. Ήταν ένα ταξίδι που με δίδαξε πως η κάθε εμπειρία στη ζωή είναι σημαντική, όπως και η κάθε απόφαση που παίρνουμε. Κι ότι είναι εξίσου σημαντικό να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες αυτές. Αποτέλεσμα αυτού η έκδοση που θα δείτε.

Η «Πούπα» είναι το τρίτο σου παιδικό βιβλίο. Τι πραγματεύεται;

Καταρχήν να πούμε πως η Πούπα είναι μία κάμπια, η οποία γίνεται πεταλούδα και ανακαλύπτει τι σημαίνει να μπορείς να πετάξεις και ν’ απολαμβάνεις τον κόσμο από ψηλά. Η ιστορία της είναι βασισμένη σε μια περιπέτεια, ένα ταξίδι στο χρόνο και την ποιότητα που προσδίδουμε σ’ αυτόν. Η περιπέτεια της Πούπα την οδηγεί σ’ ένα τσίρκο, σε μια άγνωστη χώρα, όπου εκεί θα ανακαλύψει τις χαρές και το νόημα της ζωής. Και το κυριότερο, την σημαντικότητα του ταξιδιού.

 



Πώς ήταν η συνεργασία με την εικονογράφο;

Η Λουίζα Καϊμάκη έχει μία καταπληκτική ικανότητα, να οραματίζεται σπουδαίες εικόνες. Σέβεται και αναδεικνύει τον γραπτό λόγο. Πρόκειται για μία εικαστικό που εργάζεται με υπομονή και με σκοπό το αποτέλεσμα να διεγείρει την φαντασία του αναγνώστη. Στο εν λόγω βιβλίο φιλοξενούνται επτά στο σύνολο έργα της με γκουάς και ακρυλικό σε χαρτί.



Να μας πεις δυο λόγια για τα παιδικά βιβλία που κυκλοφόρησες;

Το πρώτο μου βιβλίο, με τίτλο «Κροκόδειλος» κυκλοφόρησε το 2008, σε εικονογράφηση Άννας Φωτιάδου. Είχε μάλιστα αποσπάσει και το κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης. Ο «Κροκόδειλος» ήταν εμπνευσμένος απ’ την παιδική μου ηλικία, μια ιστορία βασισμένη στις παιδικές μου μνήμες. Το δεύτερο μου βιβλίο κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά, με τίτλο «Πετώντας σε Κόκκινους Ουρανούς». Ήταν η δική μου γραπτή  εκδοχή όσον αφορά στο έργο της κύπριας εικαστικού Μάρλεν Καρλετίδου. Εδώ ακολουθήσαμε τον… ‘ανάποδο’ τρόπο, με τον συγγραφέα να ‘χει ως ερέθισμα το έργο. Η ιστορία που προϋπήρχε σαν ιδέα διαμορφώθηκε μέσα απ’ τον γραπτό λόγο. Τα δύο αυτά βιβλία μπορώ να πω πως ήταν ένα συνονθύλευμα προσωπικών εμπειριών και συγγραφικής περιέργειας, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και τα δύο στην αγγλική γλώσσα, όπως και η «Πούπα».

 







 

 Όσον αφορά στην «Πούπα», είναι σημαντικό να αναφέρω πως πρόκειται για την πρώτη μου προσπάθεια να ‘ξεφορτωθώ’ το συμβατικό σενάριο και να προσθέσω και παράλληλα να μεταφέρω τις δικές μου, φανταστικές πινελιές στο σενάριο, αφήνοντας ωστόσο τα μηνύματα που επιθυμώ στον αναγνώστη.

 



Πότε θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου;

Αυτό το Σάββατο, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, στην παλιά πόλη. Η ευκαιρία που μου δίνεται να παρουσιάσω το βιβλίο μου σε ένα μουσείο, ενώ στο ίδιο το βιβλίο γίνεται αναφορά σε μουσείο, μ’ ευχαριστεί πολύ.

*Δείτε περισσότερη δουλειά της Μελίσσας Χέκκερς εδώ

Η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου με τίτλο «Πούπα» θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη το Σάββατο 11 Οκτωβρίου και ώρα 17:00.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ