Η Ελένη Ξένου συναντά τον Ευγένιο Τριβιζά

Article featured image
Article featured image

Εγκαινιάζεται αύριο η έκθεση «Από τη Φρουτοπία στο Νησί των Πυροτεχνημάτων. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου κι εμείς θυμηθήκαμε την συνέντευξη που ο αγαπημένος παραμυθάς παραχώρησε στην Ελένη Ξένου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ατλαντίδα» στην Οία της Σαντορίνης, «το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο του κόσμου» κατά τον Guardian. Είχε διοργανωθεί εκεί το «2ο Caldera Arts & Literature Festival», ένα τριήμερο φεστιβάλ λογοτεχνίας, μουσικής, κινηματογράφου, χειροτεχνίας και άλλων δράσεων. Η συγγραφέας Ελένη Ξένου ήταν προσκεκλημένη για να παρουσιάσει το βιβλίο της με τίτλο «ΥΓ. Γεννήθηκα έναν Απρίλη».

Αποσπάσματα από την συνέντευξη:


Μεγαλώνοντας χάνουμε την φρεσκάδα της ματιάς, την αστείρευτη περιέργεια, τον ενθουσιασμό ακόμα και για το πιο ασήμαντο, την διάθεση για παιχνίδι, τους απεριόριστους ορίζοντες της φαντασίας.


 


Η πάσης φύσεως εξουσία έχει την ροπή να θεωρεί αμετάβλητα όσα είναι ρευστά, να μην ανέχεται διαφορετική από την κρατούσα πραγματικότητα, να ανάγει σε υπέρτατες αξίες την σταθερότητα, την προβλεψιμότητα και την τάξη. Η απείθαρχη εστίαση της φαντασίας και το «εν δυνάμει» της δημιουργικότητας εκλαμβάνονται ώς απειλή.


 


Τα παραμύθια μου έχουν μάθει ότι μπορούμε να νικάμε τους δράκους που μας απειλούν και τους γίγαντες που μας δυναστεύουν.


 


Η επαφή μου με τα παιδιά μ’ έχει μάθει να είμαι χαρούμενος χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο και να ανακαλύπτω το σύμπαν μέσα σε μια σαπουνόφουσκα ή σε ένα ροζ σχήμα καρδίας.


 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

*Ευχαριστούμε την δημοσιογράφο και συγγραφέα Ελένη Ξένου που μας παραχώρησε τη συνέντευξη.

 

«Από τη Φρουτοπία στο Νησί των Πυροτεχνημάτων. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά»

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Διάρκεια έκθεσης: 21/11/14 – 28/06/15, Δευτέρα-Κυριακή: 10:00 – 19:00


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ