Στο φως νέα έργα από τα κατεχόμενα [μήπως τα αναγνωρίζεις;]

Article featured image
Article featured image

Τέσσερις τοιχογραφίες που αφαιρέθηκαν από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου έχουν παραδοθεί στην Τασούλα Χατζητοφή και τον ΜΚΟ «Walk of Truth» από συλλέκτη στον Καναδά.

 

Ο συλλέκτης ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, είχε προσεγγιστεί από την κα Χατζητοφή η οποία γνώριζε ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε τις τοιχογραφίες στην κατοχή του και δέκτηκε να τις παραδώσει. Εξήγησε παράλληλα στην κ. Χατζητοφή ότι παρακολουθεί εδώ και χρόνια τον αγώνα της για τον  επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου και ειδικά στην επιτυχία της υπόθεσης του Μονάχου, γι’ αυτό θεώρησε ότι θα μπορούσε να της εμπιστευθεί τους θησαυρούς.


Ο ΜΚΟ «Walk of Truth», δίνοντας στη δημοσιότητα τα δύο αυτά έργα, καλεί όποιον μπορεί να τα αναγνωρίσει ή να έχει αποδεικτικά στοιχεία για την προέλευση τους να επικοινωνήσει με τον οργανισμό.


Οι δύο τοιχογραφίες έχουν ταυτιστεί και θα παρουσιαστούν στη Βουλή των Λόρδων (House of Lords) στο Λονδίνο σε παρουσίαση που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ οι άλλες δύο δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί καθώς δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στοιχεία (φωτογραφίες ή άλλο υλικό) για την  προέλευση τους. Ήδη το «Walk of Truth» έχει ζητήσει τη γνώμη βυζαντινολόγων, οι οποίοι αν και πιστεύουν ότι είναι κυπριακά δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να τις ταυτοποιήσουν.

 



Με την τούρκικη εισβολή του 1974 η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου έχει συληθεί. Εκκλησίες έχουν βανδαλιστεί, έχουν κλαπεί εικόνες, τοιχογραφίες έχουν αποτοιχιστεί και έχουν αφαιρεθεί ψηφιδωτά. Πολλά από τα αντικείμενα αυτά εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης. Αρκετά έχουν επαναπατριστεί, ενώ πολλά άλλα αγνοούνται.  Πριν το 1974 γινόταν προσπάθεια  ετοιμασίας αρχείου,  η έρευνα όμως δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της Τούρκικης εισβολής. Η μη ύπαρξη πλήρους αρχείου για την πολιτιστική κληρονομιά  στα κατεχόμενα κάνει δύσκολο το έργο της ταυτοποίησης και διεκδίκησης πολλών από τα έργα που εμφανίζονται σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού, δημοπρασίες και αγορές τέχνης.

 



Ο μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Walk of Truth», ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, δίνοντας στη δημοσιότητα τα δύο αυτά έργα, καλεί όποιον μπορεί να τα αναγνωρίσει ή να έχει αποδεικτικά στοιχεία για την προέλευση τους να επικοινωνήσει στο info@walkoftruth.org ή στο τηλέφωνο 99211997.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ