Η θρυλική Πάολα Ρεβενιώτη παρουσιάζεται στην Κύπρο

Article featured image
Article featured image

Η Ελληνίδα τρανς και ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη είναι ένας πραγματικός θρύλος στην υπόγεια σκηνή της Αθήνας αλλά και από τις πιο σημαντικές εν ζωή προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιντελιγκέντσια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Τρανς, η Accept ΛΟΑΤ Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Παόλας με τίτλο «Διόρθωση».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στην παρουσία της Πάολας, την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014, στις 20:00, στη Δημοτική Αγορά στη Λευκωσία.

Θα ακολουθήσει σε πρώτη προβολή του στην Κύπρο το πολυσυζητημένο στην Ελλάδα ντοκιμαντέρ «Καλιαρντά» από το The Paola Project Team.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό επιμελητή της έκθεσης Χρήστο Κυριακίδη, «μεταξύ πολιτικών μηνυμάτων και πορνογραφίας, κοινωνικής αφύπνισης, διαμαρτυριών και ηδονής, η Πάολα είναι η ίδια η ιστορία του ομοφυλοφιλικού ακτιβισμού στον ελληνικό χώρο.

Συνθήματα σε τοίχους και κοινότυπα Αθηναϊκά σαλόνια στροβιλίζονται με νυχτερινούς εραστές, νεαρά αγόρια, τυχαίες συναντήσεις και πολιτικές διαμαρτυρίες. Μέσα από το αρχείο της, 30 χρόνια εξελίξεων καταγράφονται χωρίς περιττολογίες και στιλιστικές παρεμβάσεις.

Το περιοδικό «Κράξιμο» που εκδίδει η Πάολα τη δεκαετία του ‘90, διαμορφώνει ριζοσπαστικά την αντίληψη για το περιεχόμενο του περιοδικού τύπου αλλά και για την ίδια την πορνεία, αφού η Πάολα το χρηματοδοτεί μέσω της.


Το εξώφυλλο του διαλαλεί πως κάθε εργασία με σκοπό το κέρδος είναι πορνεία ενώ στις σελίδες του, που μοιάζουν με τη ζωή της, διανοούμενοι όπως ο Félix Guattari, φιγουράρουν δίπλα από λάγνα αντρικά σώματα. Χωρίς λογοκρισία, χωρίς στυλιστική επεξεργασία


Απόσπασμα από άρθρο του διεθνούς περιοδικού τέχνης Frieze, αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση της Πάολας Ρεβενιώτη στη γκαλερί Breeder

«Οι φωτογραφίες της Ρεβενιώτη – κυρίως ασπρόμαυρες με κάποιες έγχρωμες εξαιρέσεις- είναι προσεκτικά στημένες: φωτογραφίζει νεαρούς άνδρες μπροστά από πολιτικά graffiti ή στα σαλόνια τυπικών Ελληνικών σπιτιών. Τα γυμνά της αποκαλύπτουν την πλούσια επικοινωνία που υφίσταται μεταξύ της Ρεβενιώτη και των φίλων της, των πελατών και των εραστών της. Ως αποτέλεσμα, οι εικόνες της μπορούν να ερμηνευθούν και ως πολιτικές αλλά και ως πορνογραφικές»

Το The Paola Project Team δημιουργεί εδώ και καιρό μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ που βρίσκονται αναρτημένα στο YouTube.

Tο τελευταίο εγχείρημα της ομάδας, το οποίο θα προβληθεί στην Κύπρο, έχει μια ιδιαίτερη αξία: αποτελεί τη μοναδική καταγραφή των «Καλιαρντών» που επιχειρήθηκε ποτέ, μετά από αυτή του Πετρόπουλου, ενώ συγχρόνως καλύπτει την ιστορία αυτής της διαλέκτου «ζωντανά» (πώς μιλιόταν, τι χειρονομίες την συνόδευαν , κλπ).

Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 μέχρι Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Ώρες Επισκέψεων: 17:00 – 21:00

Ώρες προβολής του ντοκιμαντέρ Καλιαρντά για 21&22 Νοεμβρίου: 18:00 και 20:00

Είσοδος: Ελεύθερη

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ