Πώς χρωμάτιζαν οι αρχαίοι τα γλυπτά; [εικόνες]

Το μουσείο Ny Carlsberg Glyptotek της Δανίας, αποφάσισε να αναπαραστήσει τις ελληνικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες προσθέτοντας τους χρώμα.

Η ιδιαίτερη έκθεση στο μουσείο της Κοπεγχάγης, ξεκίνησε ήδη και δίπλα στα κλασικά γλυπτά σε λευκό μάρμαρο μπορεί κάποιος να δει πιστά τους αντίγραφα, χρωματισμένα.

Μετά από πολλά χρόνια έρευνας του μουσείου, το αποτέλεσμα φαίνεται να είναι το πλησιέστερο δυνατό στην αρχαία πραγματικότητα.

 «Οι αρχαίοι δεν ήταν φειδωλοί σε χρώματα», σύμφωνα με ανακοίνωσή του μουσείου. Πράγματι, αντίθετα με ό,τι πιθανόν πιστεύουμε, η αρχαία Ελλάδα και στη συνέχεια η Ρώμη δεν ήταν καθόλου μονοχρωματικές στα γλυπτά τους.

«Τα αρχαία αγάλματα τα βλέπουμε σαν τα πρότυπα μια αρχαίας εποχής και τα θαυμάζουμε ολόλευκα. Ωστόσο, ήταν εντελώς χρωματιστά, με τη διαφορά ότι το χρώμα τους χάθηκε με τον χρόνο», λέει ένας από τους υπεύθυνους του μουσείου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι έως τον 19ο αιώνα δεν ήταν γνωστό στους κύκλους των ελίτ ότι τα αρχαία αγάλματα ήταν χρωματιστά και όταν ειπώθηκε για πρώτη φορά, οι καλλιτέχνες της εποχής δεν το πίστεψαν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ