Η ακτιβιστική μάχη για το δημόσιο τόπλες [με αφορμή την καταγγελία της Papista]

Article featured image
Article featured image

Πολλούς υποστηρικτές φαίνεται πως βρίσκει το παράπονο που εξέφρασε πριν από λίγες μέρες η Krista Papista, σχετικά με την απόφαση του Instagram να λογοκρίνει φωτογραφία της, στην οποία φαίνονταν οι θηλές της.



Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, οι κοινοποιήσεις στη σχετική μας ανάρτηση ξεπερνούν τις 1300.

Το δικαίωμα όμως στο δημόσιο τόπλες δεν αποτελεί επιθυμία μόνο της Papista.

Πολύ δημοφιλές είναι, για παράδειγμα, ανάμεσα σε ομοϊδεάτισσες της Krista στις ΗΠΑ, το κίνημα «Free the Nipple» («Ελευθερώστε τις θηλές»).

Στην ιστοσελίδα του, το κίνημα παρουσιάζεται ως ένας αγώνας για την ισότητα και ως μια αποστολή ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλον τον κόσμο.

«Σε 35 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών η δημόσια επίδειξη του γυναικείου στήθους, συμπεριλαμβανομένου και του θηλασμού βρεφών, απαγορεύεται» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Σε λιγότερο ανεκτικές πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, ένα εκτεθειμένο γυμνό στήθος μπορεί να σημαίνει για μια γυναίκα τρία χρόνια φυλάκιση ή 2,500 δολάρια πρόστιμο. Ακόμη και στη Νέα Υόρκη, που το δημόσιο τόπλες έχει αποποινικοποιηθεί από το 1992, η τοπική αστυνομία συνεχίζει να συλλαμβάνει γυναίκες».

Για στήριξη μάλιστα «στον αγώνα για αποκατάσταση αυτής της αδικίας», προσφέρεται η δυνατότητα της online αγοράς αυτοκόλλητων και t-shirt που απεικονίζουντο λογότυπο του κινήματος.

Διαβάστε για τις δραστηριότητες ενός σχετικού συλλόγου γυναικών από τη Νέα Υόρκη, για τον οποίο είχαμε γράψει τον περασμένο Μάη, ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ