Αντίποινα για το Νόμπελ στη Μαλάλα η φονική επίθεση στο σχολείο του Πακιστάν;

Article featured image
Article featured image

Αποτροπιασμό και φρίκη προκαλούν τα όσα έρχονται στο φως για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε ποτέ στο Πακιστάν, με αναλυτές να κάνουν λόγο για την «11η Σεπτεμβρίου του Πακιστάν».

 

Μαχητές των Ταλιμπάν επιτέθηκαν την Τρίτη σε στρατιωτικό σχολείο στην Peshawar, εκτελώντας 132 μαθητές και τραυματίζοντας ακόμα 121, ενώ συνολικά οι νεκροί υπολογίζονται σε 141 και οι τραυματίες σε 124.

Ο στρατός αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν δεν κράτησαν ούτε ομήρους ούτε υπέβαλαν αιτήματα, απλώς πυροβολούσαν αδιακρίτως. Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν τη φρίκη και το στρατηγικό σχέδιο που είχαν οι δράστες με μόνο σκοπό να σκορπίσουν τον θάνατο. Μία από αυτές αναφέρει ότι τη δασκάλα που μπήκε ως ανθρώπινη ασπίδα μπροστά από τους μαθητές οι Ταλιμπάν την έκαψαν ζωντανή και ανάγκασαν τα παιδιά να δουν το αποτρόπαιο θέαμα, ενώ άλλοι παρίσταναν τους νεκρούς για να γλιτώσουν από τη μανία των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ahmed Rashid, ο τρόπος δράσης των Ταλιμπάν, που διψούσαν μόνο για αίμα, χωρίς να προβάλουν κανένα αίτημα, τείνει στο συμπέρασμα πως η επίθεση μπορεί να χαρακτηριστεί ως πράξη εκδίκησης.

Συγκεκριμένα, ο αναλυτής τονίζει με δηλώσεις του στο BBC ότι αυτό που έχει προκαλέσει την οργή των Ταλιμπάν είναι ότι η 17χρονη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, που είχε επιζήσει από επίθεση, όταν είχε δεχθεί το 2012 πυροβολισμούς στο κεφάλι στον δρόμο προς το σχολείο, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Οι Ταλιμπάν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους υποστηρικτές της Μαλάλα, που μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι πράξη εκδίκησης εναντίον του πακιστανικού στρατού, ο οποίος έχει εξαπολύσει επιχειρήσεις εξόντωσης των δικτύων των Ταλιμπάν που δρουν στο Πακιστάν και κυρίως στη βόρεια επαρχία Waziristan.

Από την πλευρά της, η νεαρότερη στην ιστορία του Νόμπελ νικήτρια του βραβείου, Μαλάλα Γιουσαφζάι, εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση. «Η καρδιά μου έχει ραγίσει από τη φρικτή και ψυχρή τρομοκρατική ενέργεια που έπληξε την πατρίδα μου. Αθώα παιδιά στο σχολικό τους περιβάλλον δεν γίνεται να πέφτουν θύματα τέτοιας φρίκης. Καταδικάζω τις αποτρόπαιες και άνανδρες αυτές πράξεις και στέκομαι αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, των οποίων οι μέχρι στιγμής προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να τύχουν επαίνων. Εγώ, μαζί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θρηνώ για τα παιδιά αυτά, όλα τους αδέλφια μου. Θέλω, όμως, να σας τονίσω ότι δεν θα ηττηθούμε ποτέ», αναφέρει η 17χρονη νομπελίστρια στην ανακοίνωσή της.

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ