Από σήμερα μεγαλώνει η μέρα [συν κάτι άλλα ωραία για το χειμερ. ηλιοστάσιο]

Article featured image
Article featured image

Στην καλύτερή τους είναι αυτές τις μέρες οι διάφοροι ρομαντικοί που φτιάχνονται με το κρύο, τη σκοτεινιασούρα και τη μουντίλα. Η μεγάλη νύχτα καλά κρατεί και ο χειμώνας κορυφώνεται.



Από σήμερα, ωστόσο, 22 Δεκεμβρίου, τα νέα είναι ευχάριστα και για μας τους ηλιόφιλους που θέλουμε καλοκαίρι και φως, αφού μετά τη ψεσινή μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, από σήμερα η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει.

Μάλιστα, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, ο θρίαμβος του ήλιου απέναντι στο σκοτάδι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται, για παράδειγμα, πως το επιβλητικό Stonehenge στην Αγγλία (φωτογραφία) κτίστηκε στην αρχαιότητα για να ακολουθεί τις κινήσεις του ήλιου.



Χριστούγεννα

Λέγεται πως ακόμη και η επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου για να εορτάζεται η ιστορικά ανεξακρίβωτη ημερομηνία της γέννησης του Ιησού Χριστού έχει να κάνει με το «φως του κόσμου που επιστρέφει ξανά στην καρδιά του χειμώνα».



Λεπτά, μοίρες και βατ

Την αυγή του χειμερινού ηλιοστασίου ξεκινάει η πιο μικρή ημέρα του χρόνου, με διάρκεια 9 ώρες και 11 λεπτά, ενώ ο ήλιος ανεβαίνει μόλις 25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και λάμπει το μεσημέρι με μία ισχύ 455 watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντίστοιχα, στο θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου, η ημέρα διαρκεί 15 ώρες και 10 λεπτά και ο ήλιος βρίσκεται 72 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, εκπέμποντας ακτινοβολία ισχύος 1.167 watt ανά τετραγωνικό μέτρο κατά την ώρα του μεσημεριού.

 



Στα ζώα

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βαθιά μέσα σε κάθε θηλαστικό υπάρχει κάτι σαν ένας εξαιρετικά ευαίσθητος υπολογιστής, που αντιλαμβάνεται την μεταβολή της κλίσης της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη και προκαλεί μία ποικιλία συμπεριφορών, όπως αλλαγές στις συνήθειες τροφής και αναπαραγωγής και μαζικές αποδημήσεις ή πτώση σε χειμερία νάρκη.



Η μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της Γης

Η ψεσινή 21η Δεκεμβρίου δεν ήταν μόνο η μεγαλύτερη νύχτα του 2014 αλλά και η μεγαλύτερη νύχτα στην ιστορία της Γης.

Ο λόγος είναι ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι αυξάνεται η διάρκειά της κατά περίπου 15 έως 25 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.

Η ψεσινή νύχτα διήρκεσε 14 ώρες και 29 λεπτά.



Πλανήτης Γη διά δύο

Μπορεί στο βόρειο ημισφαίριο που ζούμε εμείς να έχουμε μόλις βιώσει τη μεγαλύτερη νύχτα, στο νότιο ημισφαίριο όμως συνέβηκε ακριβώς το αντίθετο, αφού η χθεσινή ήταν σε αυτό το κομμάτι της Γης η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.



Ετυμολογία

Η λέξη «ηλιοστάσιο» προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Έτσι ο Ήλιος φαίνεται να «στέκεται».



Google Doodle

Ένας Άγιος Βασίλης, ένα φτυάρι, ένας χιονάνθρωπος με μύτη καρότο, δύο μικρά παιδάκια και η μητέρα τους απεικονίζονται στο Doodle που ετοίμασε η Google για τη μικρότερη μέρα του 2014.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ