Η επιστολή του πρίγκιπα Καρόλου για τα αμπελοπούλια

Article featured image
Article featured image

Αντιλαμβάνεσαι τη σοβαρότητα της κατάστασης με τα αμπελοπούλια και το μέγεθος της βαρβαρότητας που συμβαίνει στην πανίδα της Κύπρου, η οποία αφορά στον φριχτό θάνατο εκατομμυρίων ωδικών πουλιών που πιάνονται σε παγίδες, όταν μαθαίνεις πως μέχρι και ο πρίγκιπας Κάρολος κάνει παρέμβαση με επιστολή του.

Κύπρος, ο τελευταίος σταθμός

Επιστολή διαμαρτυρίας στους αξιωματούχους της Βρετανικής βάσης της Δεκέλειας αλλά και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κοινοποίησε ο πρίγκιπας Κάρολος. Η επιστολή στρέφεται στο ζήτημα της απαγορευμένης εδώ και χρόνια μεθόδου παγίδευσης μικρών αποδημητικών πουλιών που κατά χιλιάδες πιάνονται στα ξόβεργα και τα δίχτυα του νησιού. Κάθε χρόνο εκατομμύρια πουλιά κατά την αποδημία τους προς και από την Αφρική έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Για πολλά απ’ αυτά είναι και ο τελευταίος τους σταθμός μιας και εδώ και δεκαετίες η πρακτική παγίδευσης πουλιών είναι ευρέως διαδεδομένη σε αρκετές περιοχές του νησιού.

Πηγή εσόδων εγκληματικών οργανώσεων

Μια από τις περιοχές παγίδευσης είναι και η βάση της Δεκέλειας. Στην επιστολή του Καρόλου αναφέρεται πως οι αξιωματούχοι της Δεκέλειας καλούνται να δείξουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά που μπορεί να πέσουν την αντίληψή τους εντός της δικαιοδοσίας τους. Ο Κάρολος αναφέρει πως η οικολογική αυτή καταστροφή όχι μόνο επηρεάζει την βιοποικιλότητα της Βρετανίας, αλλά αποτελεί και πηγή εσόδων εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται και χρηματίζουν εκμεταλλευόμενοι την δραστηριότητα αυτή -πες τα χρυσόστομε. Μέσα από την επιστολή του κάλεσε τον συνταγματάρχη Richard Cripwell να περιφρουρήσει άμεσα και να κάνει έλεγχο σε όλη την έκταση της βάσης ώστε να προλάβει την ερχόμενη αποδημία των πουλιών ενώ ζήτησε και από την κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και σε άλλες περιοχές.

Κι εσείς σκοτώνετε… αλεπούδες

Εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε πως θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την επιστολή και πως συμμερίζονται την ανησυχία του Καρόλου, αλλά και των οργανώσεων που εδώ και χρόνια απαιτούν να ληφθούν μέτρα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που κατηγορούν τον Κάρολο για υποκρισία και τονίζουν πως το έδεσμα αποτελεί παραδοσιακή λιχουδιά και πως η Βρετανία έχει μεγάλο παρελθόν στο κυνήγι αλεπούς οι οποίες μάλιστα δε σκοτώνονται για τροφή, αλλά για διασκέδαση. Έτερον εκάτερον.

1.500.000 νεκρά πουλιά κάθε χρόνο

Τα στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου για την παγίδευση των πτηνών είναι αποκαρδιωτικά και κάνουν λόγο για ενάμιση εκατομμύριο πτηνά τα οποία ετησίως βρίσκουν τον θάνατο στο κυπριακό έδαφος. Ανάμεσά τους και πολλά είδη που θεωρούνται προστατευμένα, ενώ από τα χιλιάδες πουλιά που πιάνονται σε ένα μόλις δίχτυ ή στην κόλλα των κλαδιών, μερικά είναι και είδη που πεθαίνουν χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το έδεσμα…


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ