Η φωτογράφος που γλύτωσε τον πόλεμο αλλά σκοτώθηκε… στις εκλογές

Article featured image
Article featured image

Ένας εμφύλιος, η εποχή των Ταλιμπάν, η επέμβαση των ΗΠΑ, μία εύθραυστη ειρήνη και τώρα οι προεδρικές εκλογές, περιέπλεξαν το απόκοσμο τοπίο του. Κανένας δεν κάλυψε αυτήν την πρόσφατη ιστορία του Αφγανιστάν καλύτερα από τη γερμανίδα φωτογράφο Άνια Νίντρινγκαους, την ανταποκρίτρια του πρακτορείου Associated Press, η οποία δυστυχώς έχασε τη ζωή της την περασμένη Παρασκευή καλύπτοντας τις προετοιμασίες αυτών των εκλογών.

Η Νίντρινγκαους και η συνάδελφός της Κάθι Γκάνον δέχθηκαν επίθεση από Αφγανό άνδρα, ενδεχομένως αστυνομικό, ενόσω συνόδευαν ομάδα που μετέφερε ψηφοδέλτια από το κέντρο της πόλης Χοστ στα προάστιο Τάνι. Η Γκάνον υποβλήθηκε σε επέμβαση και πιθανότατα θα ζήσει. Η Νίντρινγκαους πέθανε ακαριαία. «Από όλα τα μέρη που έχει ταξιδέψει, στο Αφγανιστάν. Είναι τραγικό που συνέβη εκεί», σχολιάζει στο περιοδικό «Times» ο παλιός της φίλος και συνάδελφος φωτορεπόρτερ Μοϊσές Σαμάν. «Ειδικά στο Αφγανιστάν ήταν πραγματικά πολύ αφοσιωμένη. Μπορούσες να το διακρίνεις από την ευαισθησία τής δουλειάς της».

Στα περισσότερα από 25 χρόνια της καριέρας της, η Νίντρινγκαους κλήθηκε να καλύψει όλους τους μεγάλους πολέμους, κάθε μαζικό γεγονός που άλλαξε τον κόσμο: Κόσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν… Ήταν από τις λίγες φωτορεπόρτερ που τολμούσε να σταθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, γιατί, όπως η ίδια έλεγε, «είναι πολύ επικίνδυνο, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει, πρέπει να καλυφθεί».



Το φωτογραφικό ρεπορτάζ της στο Ιράκ τής χάρισε ένα βραβείο Πούλιτζερ

«Ακόμη και σε αυτές, τις πιο σκοτεινές συνθήκες, ξεχώριζε πάντα για την καλή της διάθεση και τον ενθουσιασμό της, τον οποίο είχε την ικανότητα να μεταδίδει», θυμάται ο αντιπρόεδρος και διευθυντής Φωτογραφίας του Associated Press, Σαντιάγο Λιόν. Προσπαθούσε πάντα να δει τη θετική πλευρά, ακόμη και μέσα από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις. Προτού ξεκινήσει για τα πιο απομονωμένα μέρη -λένε οι φίλοι της- φρόντιζε να έχει αρκετά αποθέματα καλού τυριού, κρασιού και σοκολάτας, τα οποία μοιραζόταν με γενναιοδωρία.

Μία από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές προκλήσεις ήταν για εκείνη να δίνει μέσα από τον φακό της φωνή στους πιο αδύναμους του κόσμου. Η αποστολή της δυστυχώς έληξε πολύ νωρίς. Η Άνια Νίντρινγκαους ήταν μόλις 48 ετών.


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ