Εικαστικός διάλογος της Λίας Λαπίθη με τον Νίκο Κουρούσιη

Article featured image
Article featured image

Ο εικαστικός διάλογος της Λίας Λαπίθη με τον Νίκο Κουρούσιη συνιστά προσπάθεια διερεύνησης των πρωταρχικών ιδεών των προσωκρατικών φιλοσόφων Ηράκλειτου και Παρμενίδη και είναι επικεντρωμένος στη δημιουργία. Με γνώμονα το συσχετισμό Γαία/δημιουργία/γυναίκα –σημεία αναφοράς για τη Λαπίθη– επιχειρείται η επικαιροποίηση της φιλοσοφικής σκέψης.

Ο Νίκος Κουρούσιης, από τη μια, ο γνήσιος δημιουργός με τη γόνιμη φαντασία και την αυθεντική πορεία, θέτει επί τάπητος την εξουσιαστική πολιτική μέσα από το συμβολικό σχήμα του θρόνου. Ανήσυχος και επινοητικός, τολμηρός και ελεύθερος, αξιοποιεί τις αρχές του Ηράκλειτου –ροή, τάξη, αρμονία, αλλοίωση– αλλά και τα ιδεώδη –αυτογνωσία, μετριοφροσύνη, κοινή αντίληψη–, τα οποία αναπόφευκτα λειτουργούν τόσο ως βασικό συστατικό του εικαστικού διαλόγου όσο και ως προσωπική κοσμοθεωρία.

Από την άλλη, η Λία Λαπίθη ανήσυχο πνεύμα, όπως άλλωστε και ο Ν. Κουρούσιης, επιχειρεί παντός είδους πειραματισμούς. Συμμετέχοντας ουσιαστικά στην ολοκλήρωση ενός έργου, βιώνει την κάθε στιγμή δημιουργίας του. Χωρίς ενδοιασμούς ή προκαταλήψεις, μεταφέρει ιδέες και απόψεις που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο, συχνά ερευνώντας ή και ανασύροντας μνήμες από το παρελθόν. Στην προσπάθεια αυτή, η «ενσάρκωση» –κυριολεκτική και μη– από την εικαστικό της γυναικείας μορφής στοχεύει στο καινόν έργο. Η ανάπλαση του σχήματος γη / γυνή, μέσα από μια σύγχρονη διαδικασία –καταγραμμένη ηλεκτρονικά– λειτουργεί πολλαπλά.

Η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα 12 Μαΐου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας στις 19.30, θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ