Τα Τραγούδια των Γειτόνων μου στο Κάστρο [Κυριακή 18/5]

Article featured image
Article featured image

Ένα ολοήμερο φεστιβάλ, με Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη, παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική και προβολές ταινιών, θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο Λεμεσού, την ερχόμενη Κυριακή 18 Μαΐου, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ πολιτιστικού προγράμματος «Τραγούδια των Γειτόνων Μου».

 

Το φεστιβάλ ενθαρρύνει το διάλογο με το «γείτονα» σε μια προσπάθεια να γνωρίσει ο ένας τον άλλον μέσα από την τέχνη και τη μουσική. Στόχος του φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει θετικές συλλογικές μνήμες και συναισθήματα και να προκαλέσει το κοινό να δει με «νέα» μάτια, να ακούσει με «φρέσκα», «ξύπνια» αυτιά και να πλησιάσει ο ένας τον άλλο με λιγότερα εμπόδια.

H ειρήνη μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη φιλοδοξία, ωστόσο μια νέα γενιά καλλιτεχνών και μουσικών χρησιμοποιούν την τέχνη και τη μουσική σαν συνδετικά στοιχεία μεταξύ πολιτισμών για να γεφυρώσουν αυτά που μας χωρίζουν. Ή, τουλάχιστον, για να ενθαρρύνουν ένα διάλογο με το «γείτονα» βασισμένο στο σεβασμό, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο. Ο στόχος αυτού του ολοήμερου φεστιβάλ που έχει επίκεντρο τη μουσική, παραδοσιακή και νέα, είναι να ευαισθητοποιήσει, να εμπνεύσει και να ξυπνήσει το μυαλό και τη ψυχή.


Αυτό που προσπαθούμε είναι να κινήσουμε τον κόσμο να κάνει κάτι, να έρθει να ακούσει με ενεργή ακρόαση και όχι παθητικά, έτσι ώστε να σκεφτεί, να κρίνει, να απολαύσει, να διασκεδάσει και να χορέψει -Διομήδης Κουφτερός


Οι δραστηριότητες, που ξεκινούν στις 11.00 στην Πλατεία του Κάστρου, στη Λεμεσό, περιλαμβάνουν μια Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ακούσουν μοναδικές προσωπικές ιστορίες από «γείτονες» -μέλη άλλων κοινοτήτων. Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη γίνεται σε συνεργασία με το Youth for Exchange and Understanding - Cyprus.

Στις 17.00, τέσσερις ταινίες μικρού μήκους θα προβάλλονται σε επανάληψη στο Παλιό Ξυδάδικο με θέματα το γείτονα, τη νεκρή ζώνη και τρόπους να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Οι ταινίες έχουν επιλεχθεί από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου:

«Gomşu» (Neighbour) του Kamil Saldun (5΄) [φωτογραφία ανοίγματος άρθρου]

«Πωλείται Αεροδρόμιο» (Airport for Sale) του Σάιμον Φαρμακά (18΄20΄΄)

«The Immortalizer» του Μάριου Πιπερίδη (23΄)

«Νεκρή Ζώνη» (Buffer Zone) του Σπύρου Πλατύ (5΄)



Airport for sale



Gomşu (Neighbour)

Από το απόγευμα μέχρι το βράδυ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει μουσικές της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και πάρα πέρα. Θα ακούσει χαρακτηριστικές μελωδίες και ρυθμούς παραδοσιακής μουσικής σε νέες, ευρηματικές, αυτοσχεδιαστικές, πνευματώδεις εκτελέσεις, και θα ζήσει την εξερεύνηση μιας νέας ζωντανής «παραδοσιακής» μουσικής σ’ ένα πάρτι μέχρι το βράδυ. Συμμετέχουν: Samba Kids 3D, Χορωδία Εργαστηρίου ΜΙΤΟΣ, Cyprus Jazz Quintet, Nava, DJ Sama και Monsieur Doumani (κύρια φώτο).



Ahmet Elmas

Παρουσιάζει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος. Σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 99985232 ή επισκεφθείτε το επίσημο website αλλά και το facebook page.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το Σχέδιο 1.2.1/1.3.5 και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυριακή 18 Μαΐου, Πλατεία Κάστρου, Λεμεσός.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ