«Όχι» από Ελβετούς στη θέσπιση κατώτατου μισθού

Article featured image
Article featured image

Αντίθετοι στην υιοθέτηση κατώτατου μισθού, έστω κι αν αυτός θα ήταν ο υψηλότερος σε παγκόσμιο επίπεδο, τάχθηκαν οι Ελβετοί πολίτες.

Με ποσοστό, που ξεπερνά το 65%, είπαν ΌΧΙ στην πρόταση των 4.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 3.270 ευρώ) ως ελάχιστων μηνιαίων απολαβών, προκρίνοντας την συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος.

«Ψήφισα υπέρ του κατώτατου μισθού, θεωρώντας ότι η χώρα μας μπορεί να τα καταφέρει και να υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο. Πιστεύω στη χώρα μου» δήλωσε η Νοέλ Μπακέρ, μία ψηφοφόρος στη Γενεύη.

Οι υπέρμαχοι της πρότασης θεωρούσαν ότι έτσι θα διασφαλιζόταν η ελάχιστα αξιοπρεπής αμοιβή για τους εργαζομένους, ενώ οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι θ’ ανέβαινε το μισθολογικό κόστος κι η ανεργία.

«Είναι η δεύτερη καταφανής απόρριψη στην κρατική παρέμβαση για το ζήτημα των μισθών. Φαίνεται ότι ο κόσμος θέλει στο μέλλον οι εργασιακές συνθήκες να διαπραγματεύονται μεταξύ εργοδοτών κι εργαζομένων» επεσήμανε ο Χάιντς Καρέρ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Economiesuisse.

Κατά την ίδια διαδικασία απορρίφθηκε με ποσοστό 53% και η προτεινόμενη αγορά 22 μαχητικών αεροσκαφών, κόστους 2 δις ευρώ, ενώ το 63% τάχθηκε υπέρ του ισόβιου αποκλεισμού παιδοφίλων να εργάζονται με παιδιά.


Πηγή: Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ