Ελεύθεροι οι νεαροί Ιρανοί που χόρευαν σε ρυθμούς δυτικής ποπ

Ελεύθεροι με εγγύηση αφέθηκαν οι έξι νεαροί Ιρανοί, οι οποίοι είχαν συλληφθεί επειδή ανέβασαν στο YouTube ένα βίντεο στο οποίο χόρευαν την ποπ επιτυχία του Αμερικανού τραγουδιστή Φάρελ Ουίλιαμς «Happy».

Μία από αυτούς, η φωτογράφος μόδας Ρεϊχάνι Ταραβατί, ανέβασε μία φωτογραφία στο Instagram συνοδευόμενη από το μήνυμα «Γειά σας, επέστρεψα».

Η ίδια μάλιστα ευχαρίστησε τον Ουίλιαμς και «όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν για εμάς» ύστερα από την εκστρατεία που διοργανώθηκε μεταξύ των χρηστών του Twitter με τίτλο Freehappyiranians (Απελευθερώστε Τους Χαρούμενους Ιρανούς) για την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν και οι υπόλοιποι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η οργάνωση ανέφερε στο Twitter: «Όλοι εκείνοι που ανέβασαν το βίντεο του "Happy", εκτός από τον σκηνοθέτη του, αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι, όπως δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις οικογένειές τους».

Το βίντεο κλιπ έδειχνε τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες χωρίς μαντίλα να χορεύουν στους δρόμους, μέσα σε ένα διαμέρισμα και σε ταράτσες κτιρίων της Τεχεράνης. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, oι αρχές κατηγόρησαν τους έξι ότι διέπραξαν ανήθικη πράξη.

Ο ισλαμικός νόμος στο Ιράν απαιτεί οι γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον στη χώρα απαγορεύονται η δυτική ποπ μουσική, οι άνδρες να χορεύουν μαζί με γυναίκες και η πρόσβαση στο YouTube.

«Είναι εξαιρετικά θλιβερό το ότι αυτά τα παιδιά συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να διαδώσουν τη χαρά», έγραψε ο Ουίλιαμς χθες στο Facebook.


Σχετικα

Ξόδεψε 30.000 λίρες στα δικαστήρια, για να γλυτώσει πρόστιμο αξίας 100 λιρών

Καθηγήτρια απολύθηκε λόγω ενός αμφιλεγόμενου νόμου

6 φορές που ο Πρίγκιπας Harry, δεν ήταν και τόσο πρίγκιπας

Το νέο trend του χειμώνα είναι ό,τι πιο άσχημο έχουμε δει τελευταία

Σε άλλα νέα το Υπ. Οικονομικών ψάχνει να αγοράσει κτίρια για να στεγάσει άλλα υπουργεία και υπηρεσίες

Στην Αμερική, πριν μερικές ημέρες, γεννήθηκε ένα «ιστορικό» μωρό