Ευρωεκλογές: Ώρα για συμμετοχή! [Ένα βραβευμένο άρθρο*]

Article featured image
Article featured image

Ως γνωστόν στις 25 Μαΐου οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προσέλευση στις κάλπες αναντίρρητα κρίνεται απαραίτητη. Οι Ευρωπαίοι έχουν δύναμη, φωνή και λόγο για να ανατρέψουν γεγονότα και καταστάσεις που δεν επιθυμούν και δεν τους αρέσουν. Από τη Γεωργία Αθανασίου, Φοιτήτρια Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Συμπληρώνονται φέτος δέκα χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, οι Κύπριοι αισθάνονται βαθιά προδομένοι, απογοητευμένοι και νιώθουν ότι υφίστανται διακρίσεις από τον κεντρικό πυλώνα, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον οποίο ανέμεναν αρωγή, στήριξη και βοήθεια. Στόχος όλων και κύριο μέλημα είναι να αλλάξει άρδην αυτή η κατάσταση. Καλούνται επομένως οι πολίτες να αναδείξουν τους πιο άξιους, για μια πιο δυναμική εκπροσώπηση  και ενδυνάμωση της Κύπρου στους κόλπους της Ένωσης και συμπερίληψή της ως ισότιμου κράτους - μέλους.

Ως γνωστόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο άμεσα εκλελεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σ’ αυτό παίζουν καθοριστικό ρόλο και έχουν άμεσες επιπτώσεις στη ζωή μας. Είναι η φωνή των πολιτών και είναι το μοναδικό μέσο, με το οποίο οι πολίτες λειτουργούν σε άμεση συνεννόηση με τους αιρετούς εκπροσώπους τους.

Ιδιαίτερα οι νέοι, οι οποίοι έχουν όραμα και θέλουν να βλέπουν το μέλλον τους να διανοίγεται και να κερδίζουν περισσότερες ευκαιρίες, πρέπει να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία. Οι Ευρωεκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία! Εξάλλου η εμπλοκή των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα οδηγεί στη διάπλαση των ενεργών και ενημερωμένων Ευρωπαίων πολιτών,  οι οποίοι αποκτούν το δικό τους ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι και συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.

Παρά ταύτα πρόσφατες έρευνες του ευρωβαρομέτρου κρίνονται απογοητευτικές. Οι πολίτες δείχνουν να μην έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στην Ένωση και να αμφισβητούν τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Λένε χαρακτηριστικά πως «όλοι είναι ίδιοι», διότι οι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτούς και αμφισβητούν το ρόλο που διαδραματίζουν τα διάφορα κόμματα στην Ευρώπη.                    

Δίδεται άραγε η δυνατότητα στους νέους να προσφέρουν; Μήπως έτσι χάνεται και μένει αναξιοποίητη η μόρφωση, η παραγωγικότητα, η δημιουργικότητα οι φρέσκες και καινοτόμες ιδέες; Οι όποιες διαφωνίες θα πρέπει να αναλυθούν υπό το πρίσμα των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων. Αναμφισβήτητα θα πρέπει να ενδυναμωθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων και των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Κατά τη γνώμη μου, αυτός που δεν θα πάει να ψηφίσει δεν έχει το δικαίωμα στη συνέχεια να εκφέρει άποψη, να κρίνει και να κατακρίνει τις όποιες πολιτικές ή άλλες αποφάσεις.

Θεωρώ ότι αυτός που απέχει, απορρίπτει τους αγώνες και τις θυσίες του παρελθόντος για το δικαίωμα ψήφου! Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που είναι από τα πιο ιστορικά δικαιώματα. Το Κοινοβούλιο έχει την δύναμη που του δίδουμε εμείς. Η νέα εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδεικνύει ακριβώς αυτό. Στο χέρι μας είναι να δράσουμε, να αντιδράσουμε και να επηρεάσουμε τα όσα συμβαίνουν. Φέτος, για πρώτη φορά, δίδεται στους πολίτες μια νέα δυνατότητα. Ουσιαστικά, ψηφίζοντας στις Ευρωεκλογές ψηφίζεις ταυτόχρονα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν εκλέγονται άμεσα.

Προσφέρεται η ελευθερία επιλογής ικανών υποψηφίων, που αποτελεί την κυριότερη έκφραση της δημοκρατίας. Ωστόσο, δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή και όχι αποχή. Η αποχή είναι αδράνεια. Δεν είναι η λύση. Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι άλλοι για μας χωρίς εμάς.

Μεταξύ των υποψήφιων υπάρχουν ιδεολόγοι που έχουν αρχές, αξίες και ιδανικά και πρέπει να τους εκλέξουμε για το καλό τόσο της Ευρώπης όσο και της Κύπρου μας. Οι ευρωβουλευτές είναι εκείνοι που θα πιστέψουν σε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ισότητας και όχι στην Ευρώπη των συμφερόντων. Εάν διαφωνείς με τις απόψεις τους και δεν ψηφίσεις για να τις αλλάξεις, τότε τις αφήνεις να επεκταθούν και να εδραιωθούν. Σας προτρέπω όλους να προσέλθετε στις κάλπες και να ψηφίσετε. Η συμμετοχή σας είναι ζωτικής σημασίας. Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο εκλελεγμένο όργανο, άρα η κάθε ψήφος κρίνεται σημαντική!

*Το κείμενο βραβεύθηκε στο διαγωνισμό συγγραφής άρθρου, που διεξήχθη μεταξύ φοιτητών και μαθητών της Κύπρου στο πλαίσιο του έργου The European Parliament Road Show, με θέμα: «Γιατί είναι σημαντικό να ψηφίζουν οι νέοι σήμερα;».

Την επικοινωνία του έργου ανέλαβε η ΙΜΗ, κατόπιν διαγωνισμού και επιλογής της από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο του άρθρου. Για περισσότερες πληροφορίες: www.euparliamentroadshow.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ