10 στα 10!

Article featured image
Article featured image

Σε μια από τις πιο όμορφες γωνιές τις παλιάς Λευκωσίας, πριν από λίγες ημέρες το Art House «10.10Hall», έκανε την εμφάνισή του. Γράφει η Πέγκυ Σπινέλη.

 

Την Πρωτομαγιά, στον πεζόδρομο της Λήδρας, λίγα μέτρα μακριά από την πράσινη γραμμή, η μουσική των MaloChico έπαιζε δυνατά. Παιδιά και έφηβοι «έντυναν» με την φαντασία τους και μαρκαδόρους, σχέδια και φωτογραφίζονταν εκφράζοντας διάφορα συναισθήματα. Το κλίμα ήταν πολύ όμορφο, δημιουργικό και εύθυμο.

Συντονίστρια του event ήταν η διευθύντρια του 10.10Hall, Irina Τρύφων, η οποία και μας ξενάγησε στο Art House.

Σε ένα όμορφο κτήριο, με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της δεκαετίας τους ‘40, κρύβεται ένας μοντέρνος, industrial χώρος, ο οποίος δημιουργήθηκε -με πολύ αγάπη- για να φιλοξενεί τέχνη, στις πιο καλαίσθητες μορφές της! Το νούμερο 19 της οδού Γράμμου και το 24 της Αριάδνης είναι οι είσοδοι του ίδιου κτηρίου. Πριν από εφτά μήνες, αν εξαιρέσουμε τις προσόψεις του κτηρίου, τις κολώνες και το πάτωμα, δεν υπήρχε απολύτως τίποτα όπως μας ενημέρωσε η κυρία Τρύφων. Αφοσίωση, πείσμα και πολύ διάθεση, ήταν οι λόγοι τις εντυπωσιακής αυτής αναπαλαίωσης. Το Art House «10.10Hall» είναι έτοιμο να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και να υποδεχτεί μαθητές για τα καλοκαιρινά του μαθήματα.

Τι ακριβώς είναι το 10.10Hall;

Πρόκειται για έναν πολυχώρο, ο οποίος έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, shows, σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά. Επιπλέον στον χώρο μας θα πραγματοποιούνται workshops για παιδιά 8 και άνω, για φωτογραφία, fashion και θεάτρο. Πρόκειται για τρεις θεματικές που θα δρουν αυτόνομα αλλά και συνδυαστικά. Επιπλέον θα υπάρχει μια μικρή βιβλιοθήκη αλλά και χώρος για μελέτη.

Η βιβλιοθήκη και ο χώρος για μελέτη θα διατίθεται μόνο στους μαθητές;

Όχι ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μαθητές μας, παιδιά και έφηβοι θα μπορούν να έρχονται στον χώρο, να μελετάνε στη βιβλιοθήκη, να κάνουν τις εργασίες τους και να διαβάζουν. Εννοείται πως θα τους παρέχουμε wifi internet, ενώ θα λειτουργεί και μια μικρή καντίνα.

Πώς προέκυψε η ανάγκη ή η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του χώρου;

Είμαι art lover. Αγαπώ την τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις. Με συναρπάζει. Επιπλέον για 15 χρόνια ασχολήθηκα με την μόδα ως μοντέλο. Δούλεψα στην Ρωσία (χώρα καταγωγής μου), την Ελλάδα και την Κύπρο. Ανέκαθεν λοιπόν είχα την ανάγκη να δραστηριοποιηθώ συνδυάζοντας την αγάπη μου για την τέχνη και τη μόδα, την οποία θεωρώ τέχνη. Ζω στην Κύπρο αρκετά χρόνια για να ξέρω τι συμβαίνει, παρόλα αυτά έκανα μεγάλη έρευνα, αρκετά ταξίδια και συμβουλεύτηκα επαγγελματίες, για να είμαι σίγουρη πως αυτό που είχα ανάγκη εγώ, θα κάλυπτε και τις ανάγκες άλλων. Αναμφίβολα υπάρχουν galleries και πολύ καλές μάλιστα, υπάρχουν χώροι για σεμινάρια και κάποιοι πολύ καλά εξοπλισμένοι, αλλά ένας πολυχώρος που να προσφέρει ερεθίσματα σε παιδιά και εφήβους, προκειμένου να ενεργοποιήσει την επιθυμία τους να ασχοληθούν με μορφές τέχνης όπως η φωτογραφία, η μόδα και το θέατρο και την ίδια ώρα να παρέχει έναν πολύ όμορφο και λειτουργικό χώρο -σε τόσο όμορφη περιοχή- για εκδηλώσεις, δεν υπάρχει.

Ποια είναι οι εξέλιξη που θα θέλατε να δείτε στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν το workshop σας;

Δεν είμαστε σχολή ή φροντιστήριο. Είμαστε ένας χώρος στον οποίο θα δίνουμε τα ερεθίσματα στα παιδιά να βρουν την κλίση τους, το ταλέντο τους ή αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν x-factor. Αν το έχουν θα το καλλιεργήσουν, αν δεν είναι η κλίση τους, θα έχουν λάβει ενδιαφέροντα ερεθίσματα και πληροφορίες για την τέχνη με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο. Οι καθηγητές των παιδιών εκτός από μόρφωση, έχουν και εμπειρία την οποία σκοπεύουν αλλά και θέλουν να μεταδώσουν στα παιδιά. Δεν είμαστε σχολή για μοντέλα. Δεν κάνουμε auditions. Δεν θα διδάξουμε catwalk και pose στα παιδιά. Θα τους φέρουμε σε επαφή με τη μόδα, τη φωτογραφία και το θέατρο. Στο κομμάτι του θεάτρου, δεν θα ασχοληθούν τα παιδιά μόνο με την ηθοποιία. Θα γράφουν, θα σκηνοθετούν, θα κάνουν διάφορα πράγματα γύρω από το θέατρο. Επιπλέον θα δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές μας να ανέβουν στη σκηνή με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και να εκθέσουν την δουλειά τους.

Ποιοι είναι οι συνεργάτες σας;

Η Gina Τσιαλή έχει αναλάβει το styling/grooming. Υπεύθυνη του θεάτρου είναι η Μαρία Βαρνακκίδου, ενώ φωτογράφος μας είναι ο Γιάννος Κεντέλης. Εκτός από αυτούς τους τρεις επαγγελματίες, έχουμε δημιουργήσει ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργατών, οι οποίοι θα ενισχύουν την ομάδα, κάνοντας σεμιναριακά μαθήματα στα παιδιά. Επίσης σε μηνιαία βάση θα έχουμε έναν αναγνωρισμένο και αναγνωρίσιμο στον τομέα του επαγγελματία, ο οποίος θα κάνει τα master classes. Να αναφέρω πως θα υπάρχει συστηματική επίσκεψη κοινωνικής λειτουργού στο Art House προκειμένου να διασφαλίσουμε πως τα παιδιά έχουν την προσοχή που χρειάζονται με τον τρόπο που απαιτείται.

Πότε αρχίζουν τα μαθήματα;

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα λειτουργούν σε ημερήσια βάση, μαθήματα για τα παιδιά. Η “επίσημη” έναρξη θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, με την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Τότε θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αλλά και όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει.

Ο εκθεσιακός χώρος λειτουργεί;

Μάλιστα, έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τη διοργάνωση ενός σεμιναρίου και μιας έκθεσης τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε πολύ σχολαστικοί και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του customer service, στο οποίο επενδύσαμε πάρα πολλά και σχεδιάζουμε ακόμη περισσότερα.

Όπως;

Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με εικαστικούς και συλλέκτες από Κύπρο, Ρωσία και Ελλάδα προκειμένου να φιλοξενήσουμε εκθέσεις και συλλογές. Το θέλουμε πάρα πολύ και πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να γίνει. Αυτό που θα γίνει άμεσα, είναι η αξιοποίηση της ταράτσας. Είναι αρκετά μεγάλη, προσφέρει καταπληκτική θέα και σκεφτόμαστε είτε να χρησιμοποιηθεί σαν open air κινηματογράφος, είτε σαν roof garden για εκδηλώσεις. Αυτό όμως που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε ένα πλανητάριο (θόλο) για παιδιά και εφήβους με εκπαιδευτικό σκοπό. Η προσωπική μου φιλοδοξία είναι να πραγματοποιηθεί fashion show που θα αξιοποιεί τον χώρο απο το πεζοδρόμιο μέχρι την ταράτσα και τα ενδιάμεσα! Θα δούμε όμως...

Πότε ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του κτηρίου;

Πολύ πρόσφατα. Διήρκησε εφτά μήνες, εφτά πολύ έντονους μήνες.

Στεγαζόταν κάτι άλλο πριν; Ήταν γραφεία;

Καταρχήν να σας πω, πως πρόκειται για ένα κτήριο του 1940. Είναι ένα υπέροχο αρχιτεκτονικά κτήριο σε μία πάρα πολύ όμορφη γειτονιά. Τόσο η θέα από το μπαλκόνι του, όσο και από την ταράτσα του, είναι μαγευτική. Παρόλα αυτά, για αρκετό καιρό ήταν άδειο. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, όπως με ενημέρωσαν, στεγάζονταν γραφεία αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν άδειο. Όταν ξεκινήσαμε δεν υπήρχαν τοίχοι, ρεύμα ή νερό. Δεν υπήρχε τίποτα. Θεωρώ πως είναι θαύμα το ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μέσα σε εφτά μήνες. Βέβαια, ο πολύ καλός φίλος και γείτονας (το γραφείο του είναι λίγα μέτρα μακριά), ο αρχιτέκτονας Κώστας Νεοφυτίδης, με βοήθησε με τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Τον εσωτερικό σχεδιασμό ωστόσο, τον ανέλαβα προσωπικά. Ήθελα να είναι minimal ο χώρος με industrial αναφορές. Επειδή θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, εκθέσεις, σεμινάρια κ.τ.λ. θα έπρεπε να είναι δοσμένος με τρόπο που να μπορεί να γίνει αυτό. Επιπλέον παρόλο που έχουμε «ορίσει» τον χώρο των εκδηλώσεων και των παιδικών workshops, ήθελα αυτοί οι χώροι να λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και να μπορούν να αξιοποιηθούν ως ενιαίος, αν οι απαιτήσεις της εκδήλωσης, είναι τέτοιες. Είμαι πολύ περήφανη για τον χώρο μας.



Η διευθύντρια του 10.10Hall, Irina Τρύφων

The art house «10.10Hall»

τηλ. 22666460, 99666460

Γράμμου 19 & Αριάδνης 24, παλιά Λευκωσία

www.1010hall.com

fb: 1010hall


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ