Η Γαλλία σε ρυθμούς Λεπεν

Article featured image
Article featured image

«Πογκρόμ» εναντίον Ρομά και παράνομων μεταναστών έχει εξαπολύσει από χθες η γαλλική αστυνομία. Τα ξημερώματα της Τρίτης, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκκένωση δώδεκα καταυλισμών Ρομά βόρεια του Παρισιού. Σήμερα το πρωί, σειρά πήρε καταυλισμός μεταναστών στο Καλέ, στις βόρειες γαλλικές ακτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λιμπερασιόν, η νομαρχία του Παρισιού έχει ετοιμάσει καταλύματα για τους Ρομά σε άλλο σημείο, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν οι εμπλεκόμενοι συναίνεσαν στη μετακίνησή τους.

Παράλληλα, νωρίς σήμερα το πρωί ξεκίνησε μια άλλη επιχείρηση-σκούπα της γαλλικής αστυνομίας, αυτή τη φορά στο Καλέ, στις ακτές της Μάγχης. Στόχος της ένας άλλος καταυλισμός στον οποίο διαβιούν εδώ και αρκετές εβδομάδες γύρω στους 650 παράνομους μετανάστες, στην πλειονότητά τους Σύριοι και Αφγανοί. H εκκένωση, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, έγινε για να καταπολεμηθεί η επιδημία ψώρας που είχε κάνει πρόσφατα την εμφάνισή της στον καταυλισμό.

Η απεσταλμένη όμως των Γιατρών του Κόσμου στον καταυλισμό του Καλέ, Σεσίλ Μποσί, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι «η εκκένωση μόνο επαγγελματικό χαρακτήρα δεν είχε». «Ήταν σκέτο τσίρκο», λέει με θυμό.

Η χρονική συγκυρία αυτής της συντονισμένης επιχείρησης, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές που έδωσαν την πρωτιά στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε ορισμένα εγχώρια και διεθνή μέσα.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ολάντ υιοθετεί και αυτή σημεία της ατζέντας του Εθνικού Μετώπου, όπως είχε πράξει παλιότερα ο δεξιός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού με διώξεις εναντίον Ρομά και μεταναστών, κλείνοντας το μάτι στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ