Tα Μουσεία γίνονται αστικοί επισκέπτες

Article featured image
Article featured image

Το «Ανοιχτό μουσείο-Λευκωσία», ένα παράθυρο στον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, άρχισε να στήνεται στους δρόμους της Λευκωσίας. Από την Ελίνα Παττίχη, αρχιτέκτονα και μέλος του «Λευκωσιάζω».

 

Πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφικών απεικονίσεων των εκθεμάτων των μουσείων της Λευκωσίας στους δρόμους της πόλης.

Με ημερομηνία έναρξης την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων - ICOM) η έκθεση έχει ως στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία της Κύπρου και την ενίσχυση του αστικού χώρου της Λευκωσίας με δημιουργικές διαδρομές.

Η έκθεση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου και προέδρου της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας κυρίας Λεώνης Ορφανίδου. Το «Ανοιχτό μουσείο-Λευκωσία» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Δήμου Λευκωσίας για την ενεργοποίηση του αστικού ιστού του κέντρου της πόλης με πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η συγκεκριμένη επέμβαση μετατρέπει τον αστικό χώρο σε ένα ανοιχτό μουσείο, αναδεικνύοντας τόσο τα έργα τέχνης και τα μουσεία όσο και την υπόσταση του αστικού χώρου και την έννοια του περιδιαβάζω την πόλη. Οι περαστικοί έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα έργα τέχνης και να γνωρίσουν πληροφορίες για αυτά. Ο πολεοδομικός ιστός έτσι γίνεται φορέας πολιτισμικών ανταλλαγών και αφηγείται την ιστορία των εκθεμάτων αναπτύσσοντας δεσμούς μεταξύ των πολιτών και του κυπριακού πολιτιστικού γίγνεσθαι.

Συγκεκριμένα, το «Ανοιχτό μουσείο-Λευκωσία» περιλαμβάνει την τοποθέτηση 50 σε αριθμό τριγωνικών εκθεσιακών κατασκευών στους δρόμους του δήμου της Λευκωσίας και πανό αναρτημένα στην αστική υποδομή της πόλης και σε κλειστά υποστατικά της λεωφόρου Μακαρίου.

Ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση της έκθεσης έχει ως στόχο την οργανική της ένταξη στο αστικό χώρο για τους περαστικούς. Σε αυτή την προσπάθεια έχει συμβάλει το αρχιτεκτονικό γραφείο ΕP Architects, Foto Cine Studios και το τεχνικό τμήμα του Δήμου Λευκωσίας.

Παράλληλα γίνεται προσπάθεια η έκθεση «Ανοιχτό μουσείου-Λευκωσία» να ταξιδέψει στους δρόμους και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών συμβάλλοντας στην προβολή του κυπριακού πολιτισμού στο εξωτερικό όπως και στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι επαφές με τον Δήμο Αθηναίων και έχει υποβληθεί πρόταση για ανεύρεση εταίρων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Επίσης γίνονται σκέψεις για την επανάχρηση των εκθεσιακών κατασκευών στα πλαίσια πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την ανάδειξη του έργου Κυπρίων καλλιτεχνών.

Η 1η Ιουνίου είναι για τα παιδιά

Στο πλαίσιο του «Ανοιχτού μουσείου-Λευκωσία», την Κυριακή 1 Ιουνίου, 18.00-21.00, στη λεωφόρο Μακαρίου ο δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το παιδικό μουσείο Ρότα διοργανώνει ένα αλλιώτικο περίπατο σε ένα αλλιώτικο μουσείο για τα παιδιά. Όπως ανέφερε η προέδρος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας oι θησαυροί της έκθεσης θα ζωντανέψουν μέσα από θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές δραστηριότητες και αφηγήσεις δημιουργώντας διαδρομές παιγνιδιού και μάθησης. Σχετικός χάρτης της Λευκωσίας με τη θέση των εκθεμάτων θα δημοσιευτεί τις προσεχείς μέρες στις ιστοσελίδες www.nicosia.org.cy και www.eparhitects.org.

Η δήμος Λευκωσίας μέσα από το «Ανοιχτό μουσείο-Λευκωσία» έγινε για άλλη μία φορά ένας κοινός τόπος συνάντησης πολιτών που ενδιαφέρονται για την πόλη τους και οι οποίοι ενίσχυσαν μέσα από την επαγγελματική τους ιδιότητα με δημιουργικές ιδέες το έργο αυτό.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ