«ΤΟ ΣΩΜΑ: βιωματικές εμπειρίες στην αρχαία Κύπρο»

Article featured image
Article featured image

Η έκθεση «Το Σώμα: βιωματικές εμπειρίες στην αρχαία Κύπρο» που θα φιλοξενηθεί στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων. Η έκθεση αυτή, παρουσιάζει ευρήματα από διάφορα μέρη της Κύπρου, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική μέχρι και την Πρωτοβυζαντινή περίοδο. Ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, είδη καλλωπισμού, μουσικά όργανα, ιατρικά εργαλεία και σκελετικά κατάλοιπα, εκτίθενται, κάποια για πρώτη φορά στο κοινό, καλώντας τον επισκέπτη να εξερευνήσει μερικές από τις πτυχές των βιωματικών εμπειριών του αρχαίου σώματος. Αν και τα σώματα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους με τη μορφή σκελετικών λειψάνων ή αντικειμένων, η έκθεση δίνει «σάρκα και οστά» στους αφανείς πρωταγωνιστές και στις πρωταγωνίστριες που έδρασαν στην αρχαία Κύπρο.

Παράλληλα με την πιο πάνω έκθεση, θα εγκαινιαστεί και η έκθεση «Curating Body» της Μαρίας Λοϊζίδου, η οποία επιχειρεί να έρθει σε διάλογο με την θεματική της πιο πάνω έκθεσης.  Ως εκ τούτου στις αίθουσες του Κυπριακού Μουσείου θα φιλοξενηθούν έργα και εγκαταστάσεις από την πορεία της δουλειάς της εικαστικού (1981− σήμερα) τα οποία η ίδια επιμελείται εκ νέου προκειμένου να αντλήσει νέα ερεθίσματα και να θέσει νέα ερωτήματα.

Την μέρα των εγκαινίων ο χορός θα συναντήσει την αρχαιολογία (16.00-22.00). Ο χορογράφος Pascal Caron μαζί με τους χορευτές Αριάνα Άλφα, Mélissa Garcia Carro, Στυλιάνα Χαραλάμπους, Εύη Καζαμία, Aneesha Μιχαήλ and Φαίδωνα Οδυσσέως θα παρουσιάσουν στις Αίθουσες του Κυπριακού Μουσείου το έργο «Excavation Movements». Σ΄ αυτό οι χορευτές επιτελούν μια προσωπική ανασκαφή: από την επιφάνεια των εκθεμάτων, ανασκάπτουν την κίνηση για να δουν πόσο βαθιά μπορεί να διεισδύσει η σάρκα και η ανάσα και για πόσο θα μπορέσει το σώμα τους να αντέξει την ανασκαφή αυτή. Ενώ σεργιανίζετε στο Μουσείο, μπορεί να πετύχετε έναν χορευτή να περνά μια στιγμή πανικού. Δέκα-είκοσι λεπτά αργότερα, ξαναπερνώντας από το ίδιο σημείο, ίσως παρατηρήσετε σημάδια κόπωσης, μπορεί να τον/την δείτε να ξεκουράζεται σε απόλυτη ακινησία. Κάτι θα έχετε χάσει.

Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 17 Μαΐου, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2015. Πληροφορίες 22865854.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ