Σκότωσαν και αποκεφάλισαν τον μεγαλύτερο ελέφαντα της Αφρικής

Δηλητηριάστηκε με βέλος, πέθανε και αποκεφαλίστηκε. Ο μεγαλύτερος ελέφαντας της Αφρικής με το όνομα Σατάο θεωρούνταν το στολίδι του Εθνικού Πάρκου Tsavo στη Κένυα και ήταν ένα από τα πιο φωτογραφημένα ζώα τόσο από επισκέπτες όσο και από κινηματογραφιστές.

Ο γιγαντιαίος Σατάο υπολογίζεται πως είχε γεννηθεί στις αρχές του 1960 και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πάρκου, ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία ελέφαντας του πάρκου, αλλά και ένα από τα ομορφότερα ζώα της Αφρικής.  

Οι χαυλιόδοντες του, βάρους περίπου 50 κιλών, ήταν από καιρό στόχος των λαθροθήρων που λίγους μήνες πριν είχαν δοκιμάσει και πάλι να τον δηλητηριάσουν με βέλος, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της θηροφυλακής ο ελέφαντας νοσηλεύτηκε και επέζησε.  

Το πτώμα του βρέθηκε στις αρχές του μήνα, αλλά μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε επισήμως ο θάνατός του. Οι υπεύθυνοι του πάρκου δήλωσαν πως για αυτούς είναι μια θλιβερή απώλεια και πως ο θάνατος του Σατάο είναι η κορυφή του παγόβουνου. 

Χιλιάδες οι ελέφαντες θύματα

Η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών (CITES) έδωσε στη δημοσιότητα αποθαρρυντικά στοιχεία για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας. 20.000 ελέφαντες της Αφρικής έπεσαν θύματα το 2013. Τα νούμερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση είναι παρόμοια και για το 2012, αν και η ανοδική τάση στην λαθροθηρία ελεφάντων σταμάτησε το 2011.  

Η CITES τονίζει ότι τα διεθνή μέτρα προστασίας δεν κατάφεραν να μειώσουν την λαθροθηρία του αφρικανικού ελέφαντα, παρόλο που για πρώτη φορά πέρυσι κατασχέθηκε περισσότερο ελεφαντόδοντο στην Αφρική απ' ότι σε χώρες προορισμού του στην Ασία.  

Στην σημερινή έκθεση της, η CITES επισημαίνει επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις για μια αύξηση της λαθροθηρίας ελεφάντων της Ασίας, αν και δεν υπάρχουν συνολικά στοιχεία από τις ασιατικές χώρες.


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ