Διεθνής κατακραυγή εναντίον της Αιγύπτου για καταδίκη δημοσιογράφων

Article featured image
Article featured image

Με ποινές κάθειρξης επτά ως δέκα ετών καταδίκασε  Αιγυπτιακό Δικαστήριο τους τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ.  

Οι τρεις δημοσιογράφοι οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι για 160 μέρες κρίθηκαν ένοχοι για τρομοκρατία και διασπορά ψευδών ειδήσεων με στόχο να πλήξουν την εικόνα της χώρας.

Οι καταδικασθέντες είναι ο Αιγύπτιο-Καναδός Μοχάμεντ Φάντελ Φάχμι ( επικεφαλής του γραφείου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα), ο Αυστραλός συνάδελφός του Πίτερ Γκρέστε και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ. Και οι τρεις δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου μαζί με αρκετούς ακόμη κατηγορούμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχες κατηγορίες. 

Οι δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013 στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στο Κάιρο, στη διάρκεια επιχείρησης καταστολής των ισλαμιστών υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.  

Η Διεθνής Αμνηστία και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων έχουν ζητήσει επανειλημμένα οι δημοσιογράφοι να αφεθούν ελεύθεροι ενώ η δίκη έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε πως οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και δεν δικαιολογούνται χαρακτηρίζοντας τη δίκη δίωξη της ελεύθερης δημοσιογραφίας. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ