Βασιλική Αναστασίου [Η δύναμη της φωνής σου - Τραγούδια της γειτονιάς μας και αυτοσχεδιασμός]

Article featured image
Article featured image

*Λίγα λόγια από την Βασιλική Αναστασαίου για το εργαστήρι της στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος (27/7-1/8), στον Κάτω Δρυ της επρχίας Λάρνακας.

 

Σύμφωνα με το υπέροχο βιβλίο της Jenevora Williams, «Teaching Singing to Children and Young Adults», έρευνες του British Voice Association και χιλιάδες μαρτυρίες από τα βάθη της ιστορίας μας, το τραγούδι σου κάνει καλό !

Το τραγούδι είναι θεραπευτικό, χαλαρωτικό, προωθεί την καλή φυσική κατάσταση και την αυτοεκτίμηση, δίνει κίνητρο και εσωτερική δύναμη. Δημιουργεί συνθήκες  αυτογνωσίας,  διευρύνει τις γνώσεις μας και ενεργοποιεί τον συναισθηματικό μας κόσμο. Τραγουδώντας σε μια ομάδα  επιπλέον δημιουργούνται νέες φιλίες και αναπτύσσεται το αίσθημα του ανήκειν και η κοινωνικότητα.

Οι πιο πολλοί από εμάς ξεκινούμε τη ζωή μας με υγιή φωνή. Οι απαιτήσεις όμως της σύγχρονης ζωής, της δουλειάς και οι ψυχολογικές επιρροές στη φωνή μας, μας κάνουν να αναπτύσσουμε ανεπαρκή τεχνική στήριξη της φωνής. Συνήθως κακή στάση σώματος, «τεμπέλικη» άρθρωση και φτωχή τεχνική αναπνοής και παραγωγής ήχου.

Η σειρά εργαστηρίων φωνής του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος, θα προσφέρει άφθονες πληροφορίες της ανατομίας του μηχανισμού παραγωγής ήχου και των διαφόρων «τοποθετήσεων» και χρωμάτων της φωνής. Με ασκήσεις κατανοητές για αρχάριους και άλλες που θα είναι πρόκληση για προχωρημένους, θα γυμνάσουμε την φωνή μας και θα θέσουμε θεμέλια για μια υγιή, ξεκούραστη και αποτελεσματική χρήση της φωνής μας.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η σύσταση μιας ομάδας που θα καλλιεργήσει τον ήχο της, θα μηδενίσει εγωισμούς και θα δημιουργήσει ομοιογένεια στον ήχο και αρμονία για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει στην πορεία, τις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες του κάθε ατόμου με τακτική και μουσικότητα, ανάλογα με την αισθητική της ομάδας.

Το ρεπερτόριο ανάλυσης και εκμάθησης περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια από την Κύπρο, Κάτω Ιταλία, Ελλάδα, Βουλγαρία και επιλεγμένες συνθέσεις. Παρότι το ρεπερτόριο περιλαμβάνει κυρίως παραδοσιακά τραγούδια, το εργαστήρι δεν είναι εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού.

Μέσω των τραγουδιών και του αυτοσχεδιασμού, θα εξερευνήσουμε μερικές από τις δυνατότητες της  ανθρώπινης φωνής, διάφορες τεχνικές και την πληθώρα ηχοχρωμάτων που μπορεί να παράξει για να έχουμε επιλογές έκφρασης μέσω αυτής.

Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ατομική ρουτίνα ασκήσεων ειδικά για τη φωνή τους και τους σκοπούς τους(έκταση, κούρδισμα, μεγαλύτερες φράσεις, επιλογή κέντρου τοποθέτησης και χρώματος, εξαφάνιση του «σπασίματος» της φωνής, ασκήσεις αναπνοής, στήριξης, χαλάρωσης, έλεγχος του άγχους της σκηνής (stage fright), ασκήσεις για ζέσταμα, αποθεραπεία κτλ.).

Επίσης θα μπορούν να μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία με το τραγούδι, τις δυσκολίες τους και να λύσουν απορίες και μύθους γύρω από το θέμα της φωνής και της τεχνικής της. Όπως για παράδειγμα «τί σημαίνει τραγουδώ από την κοιλιά/διάφραγμα», «τί είναι ψεύτικη φωνή», «γιατί βραχνιάζω εύκολα;», «έχω βραχνή φωνή από το φυσικό μου;», «γιατί νιώθω ότι με βοηθά το αλκοόλ

πριν τραγουδήσω;», κατάρριψη φράσεων τύπου «άνοιξε τη φωνή σου», «φκάλε φωνή» η «τεχνική σε κάνει να τραγουδάς χωρίς συναίσθημα» κτλ.

Μην ξεχνάτε! Το τραγούδι είναι ευεργετικό...

Σας περιμένω στον Κάτω Δρυ,

Βασιλική Αναστασίου

MMus Performance(dist.) LCM, BMus Pop Performance (dist.) Vocaltech

* Η Βασιλική Αναστασίου θα είναι εκ των εισηγητών στο πρώτο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουλίου μέχρι και την 1 Αυγούστου στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας. Μετά το τέλος του Μουσικού Χωριού, θα συμμετέχει μαζί με τους FUZZ BUS στο Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος. Περισσότερες πληροφορίες για Μουσικό Χωριό Φέγγαρος στην ιστοσελίδα της Λουβάνα Δίσκοι στο info@louvana.com.cy και στο 99735225. Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος θα βρείτε εδώ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ