Ένατο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού [1 - 8 Αυγούστου 2014]

Article featured image
Article featured image

Ένας από τους αγαπημένους θεσμούς του καλοκαιριού, το  «Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού», επιστρέφει για 9η συνεχόμενη χρονιά «με ένα καθόλα εξαιρετικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας τις δημιουργικές αιχμές του τόσο απαιτητικού κινηματογραφικού είδους».

Από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2014, στους μόνιμους χώρους διεξαγωγής του, στο Θέατρο Ένα και στο Sousami στο κέντρο της παλιάς πόλης της Λεμεσού, θα προβληθούν σε πρώτη παγκύπρια προβολή 23 από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής χρονιάς.

Μέσα από τις ταινίες που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα θα δούμε και θα μάθουμε για περιπτώσεις ανθρώπινης εκμετάλλευσης και περιβαλλοντικής καταστροφής, θα γνωρίσουμε ανθρώπους που δημιούργησαν και μεγαλούργησαν μέσα από αντιξοότητες, νεαρά κορίτσια που ανήγαγαν το σώμα τους σε όπλο αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο πολιτικό σύστημα, σπουδαίους καλλιτέχνες που τα έργα τους άλλαξαν τον κόσμο και παιδιά που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής. Iστορίες βγαλμένες μέσα από την ίδια την πραγματικότητα, ενός κόσμου πολύπλοκου, αντιφατικού, παράλογου.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Brave New Culture και χρηματοδοτείται και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Συν-διοργανωτής και Επίσημος Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Στο φεστιβάλ θα παραστούν και φέτος σκηνοθέτες και παραγωγοί ταινιών ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους και να θέσει ερωτήματα.

Μερικές από τις Ταινίες:

Παρουσιάζοντας με διορατικότητα και ευαισθησία τη διαδικασία της καλλιτεχνικής ολοκλήρωσης, το Φεστιβάλ ανοίγει αυλαία με τo εξαιρετικό ντοκιμαντέρ 20 000 Days on Earth, όπου δράμα και πραγματικότητα συνδυάζονται σε 24 ώρες από τη ζωή του Nick Cave, μουσικού διεθνούς εμβέλειας. Από την Ελλάδα, μας έρχεται το Kismet, θέτοντας το ερώτημα στο τι κάνει τις τουρκικές σαπουνόπερες τόσο απίστευτα δημοφιλείς!

Στο Φεστιβάλ θα προβληθεί σε πρώτη παγκύπρια προβολή η νέα ταινία της Δανάης Στυλιανού με τίτλο A Haircut Story. Με αφετηρία τα δραματικά γεγονότα του περσινού Μαρτίου και το κούρεμα των καταθέσεων, το ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζει επτά ιστορίες μέσα από τη μαύρη τρύπα των τραπεζών.

Το χιούμορ και η τραγωδία εναλλάσσονται στo υποψήφιο για Όσκαρ Cutie and the Boxer, πορτρέτο δυο Ιαπώνων καλλιτεχνών, της Noriko Shinohara και του εμπνευσμένου από την πυγμαχία εικαστικού συζύγου της, Ushio, ενώ το The Circle είναι η ιστορία δυο νεαρών ανδρών που αγωνίστηκαν για τον έρωτά τους και για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ζυρίχη την δεκαετία του '50!

Σε μια μικρή αγροτική πόλη της Αμερικής τρία παραμελημένα από τις οικογένειές τους παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με σπαρακτικά διλήμματα, όπως τόσο γλαφυρά περιγράφει η ταινία Rich Hill. Το πολυβραβευμένο Return to Homs, είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό πορτρέτο του άνισου αγώνα μιας ομάδας νεαρών επαναστατών στο Homs της Συρίας ενάντια στον εθνικό στρατό, που καταστρέφει την πόλη τους, ενώ ο γνωστός ηθοποίος Mike Myers στην πρώτη του σκηνοθετική προσπάθεια αποπειράται την καταγραφή της χολιγουντιανής καριέρας του αξιαγάπητου Shep Gordon.

Μέσα στο πνεύμα της εποχής, το Master of the Universe μάς παρουσιάζει ένα τραπεζίτη που ειδικεύεται σε επενδύσεις, και αποκαλύπτει με ειλικρινή και αποκαρδιωτική ματιά τον κόσμο της εμπορικής μεγαλομανίας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Και από τον άπληστο κόσμο των τραπεζών, στον καθημερινό αγώνα για την ελευθερία και δημοκρατία, μέσα από την ιστορία του γνωστού κινήματος της Ουκρανίας, Femen, τα μέλη του οποίου προβάλλουν τα στήθη τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς το κοινωνικό-πολιτικό κατεστημένο.

Στο Song from the Forest, νικήτρια ταινία του φετινού IDFA, ένας Αμερικανός, ονόματι Louis Samo, ζει στη ζούγκλα τα τελευταία 25 χρόνια, μαζί με τους πυγμαίους της κεντρικής Αφρικής. Τώρα παίρνει για πρώτη φορά τον πυγμαίο γιο του σ’ ένα ταξίδι στις ΗΠΑ!

Το Good Ol' Freda μάς διηγείται για πρώτη φορά την ιστορία της Freda Kelly, μιας ντροπαλής εφήβου που ξεκινά να δουλεύει για ένα ντόπιο συγκρότημα, ελπίζοντας να μεγαλουργήσει: τους Beatles! Η ταινία Waiting for August διερευνά τη ζωή της δεκαπεντάχρονης Georgiana Halmac, που ζει με τα έξι αδέλφια της σε ένα σύμπλεγμα κοινοτικών κατοικιών στη Ρουμανία, ενόσω η μητέρα της κερδίζει τα προς το ζην στην Ιταλία.

Το συγκλονιστικό The Missing Picture είναι μια οπτικά εκπληκτική, όσο και οδυνηρή όψη του Pol Pot της Καμπότζης, με φιγουρίνια από πηλό και αρχειακό υλικό, προς διερεύνηση της μνήμης και των πληγών. Το Φεστιβάλ κλείνει όπως άρχισε, με πολλή μουσική. To Οσκαρικό Twenty Feet from Stardom είναι η ανείπωτη, αληθινή ιστορία των τραγουδιστών, που στηρίζουν φωνητικά μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσικούς θρύλους του 21ου αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα προβολών και εκτενείς περιλήψεις όλων των ταινιών θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

DocsTalk 2014

Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί και φέτος το εργαστήρι για επαγγελματίες DocsTalk που στόχο έχει να προσφέρει στους Κύπριους σκηνοθέτες, παραγωγούς και επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξελίξουν τις ικανότητές τους στην δημιουργία ταινιών ντοκιμαντέρ και να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα του αντικειμένου.

Το DocsTalk θα πραγματοποιηθεί στο Library Cafe Bar στην οδό Θέμιδος 1 στο κέντρο της Λεμεσού.

Σαβ. 02/08/14, 11.00 -13.00

Διάλεξη και εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων (case studies): η Αφήγηση στο Ντοκιμαντέρ

Ο σύμβουλος του προγράμματος κατάρτισης για επαγγελματίες του κινηματογράφου Sources 2, Arash T. Riahi, θα πραγματοποιήσει διάλεξη κατά την οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένες περιπτώσεις με θέμα τις γενικές αρχές της Αφήγησης στο ντοκιμαντέρ, και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:

- ο ρόλος που διαδραματίζει ένα καλογραμμένο σενάριο στην καταγραφή μιας αληθινής ιστορίας,

- η δομή ενός αφηγηματικού ντοκιμαντέρ και η δημιουργία οπτικών ιστοριών που να προσελκύουν το ενδιαφέρον σε διασυνοριακό επίπεδο,

- θεωρητικό πλαίσιο και παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση του πώς διαμορφώνονται τα ντοκιμαντέρ και πώς οι σκηνοθέτες μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο ένα δυνατό θέμα,

- έμφαση σε ανεξάρτητους σκηνοθέτες που εργάζονται σε πρότζεκτ με χαμηλό ή σχεδόν μηδενικό προϋπολογισμό.

Σαβ. 02/08/14, 15.00 -17.00

Παρουσίαση: Η Κοινωνική Σημασία του Ντοκιμαντέρ

Η Nicole van Schaik, Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Προβολής του Ιδρύματος BRITDOC, θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με θέμα το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ ως εργαλείο κοινωνικής ή/και περιβαλλοντικής αλλαγής, εξετάζοντας, συγκεκριμένα, πώς ο χώρος του ντοκιμαντέρ έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, θα αναφερθεί στις συνέπειες που είχε και εξακολουθεί να έχει το γεγονός αυτό στη χρηματοδότηση των ντοκιμαντέρ σήμερα.

Κυρ. 03/08/14, 11.00 - 13.00

Σεμινάριο: Διαδραστικό Ντοκιμαντέρ: επισκόπηση του είδους και αναφορά στο μέλλον του

Η Jess Linington από τον οργανισμό i-Docs θα μιλήσει για το πώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αφηγούμαστε μια ιστορία, επιτρέποντας τη ραγδαία εξέλιξη του διαδραστικού ντοκιμαντέρ. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θα εξετάσει ορισμένα κοινά πλαίσια που χρησιμοποιούνται στη διαδραστική αφήγηση και θα αναφερθεί σε σημαντικά παραδείγματα από πρότζεκτ που έχουν πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο είδος. Η διάλεξη θα δώσει έμφαση στο μέλλον του, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης και υποστήριξης και παρουσιάζοντας παράλληλα ορισμένα πρωτοποριακά πρότζεκτ που κατάφεραν να οδηγήσουν το είδος ένα βήμα παραπέρα. Στα πλαίσια της παρουσίασης, ο Arash T. Riahi, συνδημιουργός του επιτυχημένου διαδραστικού ντοκιμαντέρ με τίτλο Everyday Rebellion, θα παρουσιάσει το πρότζεκτ.

Το DocsTalk είναι ανοιχτό στο κοινό και όλες οι παρουσιάσεις θα διεξάγονται στην Αγγλική γλώσσα.

Πάρτυ Έναρξης

Μετά την προβολή της ταινίας 20 000 Days on Earth την 1η Αυγούστου, θα ακολουθήσει πάρτυ με τον γνωστό Έλληνα μουσικό Μιχάλη Δέλτα από τους Stereo Nova. Το πάρτυ θα διεξαχθεί στην πλατεία έξω από το Θέατρο Ένα.

Γενικές Πληροφορίες

Υπότιτλοι

Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 77 77 25 52, στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@filmfestival.com.cy και στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.com.cy καθώς και στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ