Ευχάριστα νέα για την τρύπα του όζοντος

Article featured image
Article featured image

Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης για την τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας δείχνει νέα διεθνής επιστημονική έκθεση από 300 ερευνητές του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.   

Η τρύπα του όζοντος φαίνεται ότι όχι μόνο έχει σταματήσει να μεγαλώνει, αλλά το στρώμα της πυκνώνει και πάλι. Όμως, αναμένεται να περάσουν τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια, έως ότου αρχίσει να συρρικνώνεται πραγματικά η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική.   

Η παγκόσμια συμφωνία του 1987 (Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να «φρεναριστεί» η έως τότε αραίωση και εξαφάνιση του όζοντος. Εκτός από την επίδραση στην ατμόσφαιρα, η απαγόρευση των χλωροφθορανθράκων που επιβλήθηκε τότε θα μειώσει κατά 2 εκατομμύρια τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος ετησίως έως το 2030.

Περαιτέρω οφέλη, έχουν ήδη καταγραφεί στην ανθρώπινη υγεία (στα μάτια, στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α.), καθώς επίσης στα ζώα και στη γεωργία.  

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατάσταση του όζοντος όχι μόνο έχει σταματήσει να χειροτερεύει, αλλά ότι αυξάνεται κιόλας. Το στρώμα του όζοντος πάνω από τη Γη αναμένεται, έως τα μέσα του τρέχοντος αιώνα, να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1980. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ