«Αποφασισμένη για καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους η διεθνής κοινότητα» [μια εκστρατεία που θα κρατήσει χρόνια]

Article featured image
Article featured image

O συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας «να αποδυναμώσει και να καταστρέψει όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος αλλά και το είδος αυτής της ιδεολογίας που οδηγεί σε τόσο μεγάλη αιματοχυσία» δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμια, μετά από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και του Κατάρ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε για «την απειλή που μας φέρνει όλους μαζί γύρω από το κοινό τραπέζι».

Στο σύνολό τους οι αραβικές χώρες «συμφώνησαν ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να πάρουν θέση και ειδικότερα να λάβουν μια ηγετική θέση στην περιοχή» ανέφερε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κέρμπι, άφησε να εννοηθεί ότι η εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών θα συνεχιστεί για χρόνια, αν και οι χθεσινές αεροπορικές επιδρομές επί συριακού εδάφους έπληξαν σημαντικά τις υποδομές της οργάνωσης.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει υπό τον έλεγχό του σημαντικά εδάφη σε Ιράκ και Συρία. Από τον Αύγουστο η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει περίπου 200 επιδρομές από άερος.

Υπολογίζεται περίπου 70 μέλη του Ισλαμικού Κράτους και 50 μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ