Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη από τους... επαναστάτες της ομπρέλας

Article featured image
Article featured image

Οι χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της Δημοκρατίας, έδωσαν προθεσμία στην κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι αύριο Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, το κίνημα υπέρ της ειρήνης «Occupy Central» ζητά να παραιτηθεί ο Πρόεδρος από ηγέτης του Χονγκ Κονγκ και να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις απαιτήσεις τους.

Αυτό που τους έβγαλε στους δρόμους είναι η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ζητά να σταματήσει αμέσως τις διαδηλώσεις το κίνημα «Occupy Central», ενώ οι διαδηλωτές ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου όσο το Πεκίνο δεν προχωρεί στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε, μετά που το Χονγκ Κογκ είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας, το 1997.

Δηλώνουν μάλιστα πως αν δεν εισακουστεί το αίτημά τους, το κίνημα θα ανακοινώσει νέα σχέδια πολιτικής ανυπακοής την ίδια κιόλας μέρα.

Και επειδή η Τετάρτη είναι αργία ως Εθνική Ημέρα της Κίνας, ως εκ τούτου αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους του Χονγκ Κογκ ακόμη μεγαλύτερα πλήθη.

 



Με ομπρέλες, μάσκες, goggles και μεμβράνη

Το χαρακτηριστικό των διαδηλωτών είναι οι ομπρέλες που κρατούν, οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο.

«Η ομπρέλα είναι πιθανόν το πιο εντυπωσιακό σύμβολο αυτών των διαδηλώσεων», λέει η Κλόντια Μο, μια βουλευτής υπέρ της Δημοκρατίας. «Οι διαδηλώσεις μας ήταν άλλοτε τόσο ειρηνικές. Σήμερα το σπρέι πιπεριού έχει γίνει τόσο συνηθισμένο ώστε πρέπει να προφυλαγόμαστε απ' αυτό με τις ομπρέλες», υπογραμμίζει. «Οι αστυνομικοί, αυτοί έχουν ασπίδες πολύ αποτελεσματικές».

«Δεν έχουμε όπλα, έχουμε μόνο ομπρέλες», λέει η Κέιλι Λάου, μια 25χρονη νοσηλεύτρια που πέρασε τη νύκτα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ