«Πορεία για τη Δημοκρατία» σήμερα στο Παρίσι [ιστορική ημέρα η 11η Ιανουαρίου 2015]

Article featured image
Article featured image

Το Παρίσι αναμένεται να γίνει σήμερα Κυριακή παγκόσμια πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας οργανώνοντας μεγαλειώδη και διεθνή διαδήλωση ενάντια στις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων στη Γαλλία, θυμάτων τριών δολοφόνων τζιχαντιστών.

 Ηγέτες από όλο τον κόσμο, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, προσωπικότητες, απλοί πολίτες: όλα δείχνουν να πληρούνται για να γίνει η 11η Ιανουαρίου με την «πορεία για τη δημοκρατία», μια ιστορική ημέρα.

 Αρχικά αποδόθηκε φόρος τιμής στα θύματα των τριών τζιχαντιστών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας: οι σκιτσογράφοι της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo σκοτώθηκαν την Τετάρτη από τους αδελφούς Σαΐντ και Σερίφ Κουασί, στη συνέχεια μια νεαρή αστυνομικός που πυροβολήθηκε θανάσιμα την Πέμπτη και τέσσερις άνθρωποι που έπεσαν νεκροί μέσα σε εβραϊκό παντοπωλείο την Παρασκευή από τις σφαίρες του Αμεντί Κουλιμπαλί.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν σταδιακά διεθνή διπλωματική κινητοποίηση.

 Το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένονται στο Παρίσι για να ενώσουν τη φωνή τους με τον Φρανσουά Ολάντ από τις 16.00 ώρα Κύπρου. Το ίδιο και ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

 Η πορεία έχει προγραμματιστεί να γίνει ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους. Οκτώ Αφρικανικοί πρόεδροι και οι σημαντικότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως η  Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα μετάσχουν επίσης.

 Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δεσμεύτηκε για τη λήψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα είναι δρακόντεια: 2.200 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί, 10 σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων.

Αυτή η τεράστια διαδήλωση πραγματοποιείται ενώ το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας Vigipirate έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και είναι στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει συναγερμός για επίθεση στην περιοχή του Παρισιού.

Η δημοσιογραφική κάλυψη αναμένεται επίσης να είναι ιδιαίτερα εκτενής, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης που χαρακτηρίστηκε ως η γαλλική «11η Σεπτεμβρίου».



πηγή φωτογραφίας: telegraph.co.uk


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ