Δεν είναι πολιτικά ορθό το παιδί σου να βλέπει «Πέππα του γουρουνάκι»

Article featured image
Article featured image

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία η σύσταση του ευυπόληπτου εκδοτικού οίκου Oxford University Press (OUP) προς τους συγγραφείς να αποφεύγουν να αναφέρονται σε χοίρους, λουκάνικα ή άλλες λέξεις που μπορεί να σχετίζονται με αυτά στα παιδικά βιβλία, ώστε να μην προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σάλο μεταξύ πολλών βρετανών βουλευτών.



Η ύπαρξη αυτών των συστάσεων αποκαλύφθηκε στη διάρκεια μιας συζήτησης στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC4 με θέμα την ελευθερία του Τύπου, μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της γαλλικής, σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής Τζιμ Νότι, η σύζυγος του οποίου θα δημιουργήσει μια εκπαιδευτική σειρά για τον OUP, δήλωσε: «Έλαβα μια επιστολή εδώ την οποία απέστειλε ο OUP προς έναν συγγραφέα που γράφει κάτι για μικρά παιδιά. Μεταξύ των πραγμάτων που απαγορεύονται στο κείμενο που έχει ζητήσει ο OUP είναι τα ακόλουθα: οι χοίροι, τα λουκάνικα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκληφθεί ως χοιρινό».

«Αν ένας αξιοσέβαστος εκδοτικός οίκος που συνδέεται με έναν ακαδημαϊκό ίδρυμα λέει ότι πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο στο οποίο δεν μπορείς να αναφέρεις τα γουρούνια επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν, τότε είναι απλώς γελοίο», πρόσθεσε ο Νότι.

Ο OUP, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, απάντησε ότι «δεν απαγόρευσε εντελώς τους χοίρους ή το χοιρινό από τα βιβλία του» και ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατα αλλαγές στις συστάσεις του.


Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία, χώρα της διάσημης παιδικής τηλεοπτικής σειράς «Πέππα, το γουρουνάκι».


Αφορμή ήταν ένα βίντεο που αναρτήθηκε, το οποίο έδειχνε έναν άνδρα να περιγράφει ως «βρώμικη» τη σειρά, επειδή οι μουσουλμάνοι δεν καταναλώνουν χοιρινό.

«Ο μικρότερος γιος μου ήθελε να γίνει γιατρός. Τώρα θέλει να γίνει γουρούνι» λέει ο άνδρας στο βίντεο, ζητώντας η Πέππα να αντικατασταθεί από ένα νέο καρτούν με τίτλο Αμπντουλάχ η Γάτα.

Αμέσως δημιουργήθηκαν σελίδες σε διάφορα site που ζητούσαν την απαγόρευση της δημοφιλούς σειράς.

Το βίντεο αποδείχθηκε ότι το είχε φτιάξει ο Ζαΐν Σεΐχ, ένας κωμικός με διάθεση σατιρική.

Ο κωμικός αυτός έγραψε αργότερα: «Αυτό το βίντεο είναι φανερό πως αποτελεί παρωδία. Δεν έχω φτιάξει τη σελίδα ‘Μουσουλμάνοι εναντίον του Γουρουνιού Πέππα’ ή οποιαδήποτε άλλη τέτοιου τύπου σελίδα στο Facebook. Για όσους προσβληθήκατε, μία συμβουλή: Μην αναπαραχθείτε. Η πιθανή μελλοντική καταστροφή αυτής της χώρας είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο πιθανό να προέλθει από την ραγδαία αύξηση των ψυχικά ανεπαρκών ατόμων, όπως εσείς που δεν καταφέρατε να διακρίνετε τη σάτιρα, παρά από τους μετανάστες που ήταν άτυχοι από τη γέννησή τους και αποφάσισαν να μεταναστεύσουν εδώ για να έχουν καλύτερες προοπτικές (όπως ακριβώς θα κάνατε και εσείς στη θέση τους)» είπε.

Ο συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Ντέιβις διερωτήθηκε: «Πώς στο καλό μπορεί κάποιος να θεωρήσει προσβλητική τη λέξη ‘γουρούνι’ ή ‘χοιρινό’;». «Καμία λέξη δεν είναι προσβλητική. Το συγκείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται μπορεί να είναι προσβλητικό», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εβραϊκής Ηγεσίας, του συμβουλίου που εκπροσωπεί τους εβραϊκούς θεσμούς στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι η εβραϊκή θρησκεία απαγορεύει την κατανάλωση χοιρινού, «όμως όχι την αναφορά του ονόματος ή την αναπαράσταση του ζώου».

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Εργατικών και μουσουλμάνος Χάλιντ Μάχμουντ δήλωσε στη Daily Mail: «Πρόκειται απολύτως για ανοησίες. Και όταν οι άνθρωποι το παρατραβάνε, τότε όλη η συζήτηση απαξιώνεται».


Πηγή: Daily Mail

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ